Στα άκρα η κόντρα Δικηγορικού Συλλόγου με τον δασάρχη Αιγίου για…ανεμογεννήτριες!

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος καταγγέλει τον δασάρχη πως: «Προσπαθεί να αποσείσει ευθύνες του για διάνοιξη διόδων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Σκεπαστό Καλαβρύτων»

Δασάρχη

Αγριεύει η κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργο Μπέσκο και τον δασάρχη Αιγίου Χρύσανθο Αλεξανδρόπουλο με αφορμή τη θετική εισήγηση του δεύτερου για διάνοιξη διόδων για τη διέλευση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σκεπαστό Καλαβρύτων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος τον προέτρεψε, με εξώδικο την περασμένη εβδομάδα, να ανακαλέσει το «πράσινο φως» που φέρεται να έδωσε, δίνοντάς του προθεσμία τριών ημερών, ειδάλλως θα προσέφευγε στην Εισαγγελία Αιγίου.

Οπως φαίνεται από τη νέα επιστολή του συλλόγου, ο Δασάρχης δεν υπάκουσε στο αίτημα, εξήγησε πως η δική του άποψη είχε χαρακτήρα εισήγησης και όχι ετυμηγορίας και ζήτησε την προστασία της Εισαγγελίας για την επίθεση που δέχεται! Αυτό το τελευταίο εξαγρίωσε περισσότερο τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου, που επανήλθε με αναφορά που απευθύνεται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αχαΐας και τον καλεί να επέμβει!

Γιώργος Μπέσκος

Ο Γιώργος Μπέσκος

Ενα κομμάτι της αναφοράς (την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Μπέσκος και ο αντιπρόεδρος Αλ. Μανωλόπουλος): «Στις 8-10 ζητούσαμε να ανακαλέσει, ως ευθέως αντικείμενη στον νόμο, τη γνωμοδότηση, που είχε εκδώσει για την νομιμότητα στο πλαίσιο διάνοιξης διόδων για διέλευση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Σκεπαστό Καλαβρύτων. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες περιοχές είναι αναδασωτέες και υπαγόμενες στο καθεστώς προστασίας Natura. Με έκπληξη λάβαμε την απάντηση του αν. δασάρχη Αιγίου, ο οποίος αντί να ανακαλέσει, ή σε κάθε περίπτωση να μας εξηγήσει τους λόγους που γνωμοδότησε θετικά, απάντησε παντελώς αορίστως ότι οι γνωμοδοτήσεις δεν είναι δεσμευτικές και ότι η Δασική Υπηρεσία δεν αποφασίζει αλλά μόνο γνωμοδοτεί, αναφέροντας ότι μετά ακολουθεί η έκδοση ΑΕΠΟ από την αρμόδια Αρχή. Το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής του αναλώνεται στο ότι τον απειλούμε και ότι είμαστε θεσμικά απαράδεκτοι. Στο τέλος δε, καταλήγει να επιληφθεί προφανώς καθ’ ημών η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας και να προβεί στις δικές της ενέργειες ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του ως «δημόσιου λειτουργού».

Προφανώς, ο κύριος αυτός επιλησμονεί τον ρόλο του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος δύναται να παρεμβαίνει σε οποιοδήποτε ζήτημα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Επίσης προσπαθεί να αποσείσει τυχόν ευθύνες του από την έκδοση της επίμαχης πράξεως, αγνοώντας προφανώς ότι ελέγχεται από τις αρμόδιες Αρχές και κυρίως από τις δικαστικές».

Με νέα επιστολή, ο ΔΣΑ ζητά να διερευνηθεί κατά πόσο έχουν τηρηθεί όχι μόνο οι νόμιμες με βάση το εθνικό δίκαιο διαδικασίες, αλλά κυρίως με βάση το Ενωσιακό δίκαιο ως προς τη δυνατότητα επέμβασης σε περιοχές natura ή αναδασωτέες και σε κάθε περίπτωση αν έχουν συνταχθεί οι ειδικές οικολογικές μελέτες που απαιτούνται για την έγκριση επέμβασης σε natura περιοχές.