«Φρένο» του ΣτΕ στην απενεργοποίηση ΑΦΜ: Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και φορολογούμενους

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αντισυνταγματικότητα της απενεργοποίησης του ΑΦΜ φέρνει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας.

ΑΦΜ

Ανατροπές στον τρόπο με τον οποίο η φορολογική διοίκηση διαχειρίζεται υποθέσεις φοροδιαφυγής προκαλεί η νέα απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (869/2025), που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 12 Μαΐου. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που επιτρέπουν την αναστολή ή απενεργοποίηση ΑΦΜ, φέρνοντας αλυσιδωτές επιπτώσεις τόσο στις ελεγκτικές πρακτικές της ΑΑΔΕ όσο και στην επιχειρηματική καθημερινότητα.

Η απόφαση επισημαίνει ότι η δυνατότητα διαγραφής ΑΦΜ, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, συνιστά υπέρμετρη παρέμβαση στην οικονομική δραστηριότητα του πολίτη. Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, η συγκεκριμένη πρακτική λειτουργεί ουσιαστικά ως απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, χωρίς να προβλέπονται τα απαραίτητα θεσμικά αντίβαρα και εγγυήσεις.

Ποιοι επηρεάζονται

Το μέτρο, που εφαρμόστηκε κυρίως σε εταιρείες «βιτρίνες» με ύποπτη δραστηριότητα ή εμπλοκή σε κυκλώματα απάτης, είχε βασικό στόχο να προστατεύσει το φορολογικό σύστημα από πλασματικές συναλλαγές, κυρίως εντός του ευρωπαϊκού μητρώου VIES. Ωστόσο, δεν περιοριζόταν σε «εξαφανισμένους εμπόρους», αλλά μπορούσε να επιβληθεί και σε φορολογούμενους που λάμβαναν εικονικά τιμολόγια ή παραβίαζαν φορολογικά μηχανήματα.

Παρά το γεγονός ότι η απενεργοποίηση δεν επηρέαζε πλήρως τη δραστηριότητα εντός Ελλάδας (όπως π.χ. πρόσβαση σε gov.gr ή συνταγογράφηση), είχε σημαντικές συνέπειες για όσους δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό.

Τι λέει η απόφαση

Το ΣτΕ δεν απορρίπτει το μέτρο στο σύνολό του, αλλά κρίνει ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στερείται σαφών ορίων και κριτηρίων, ενώ παραχωρεί υπερβολικά μεγάλη ευχέρεια στη φορολογική διοίκηση, χωρίς ικανοποιητικούς μηχανισμούς ελέγχου και αναλογικότητας.

Με λίγα λόγια, το δικαστήριο ζητά θεσμική αναθεώρηση: ένα νέο, πιο αυστηρό και ξεκάθαρο πλαίσιο που θα καθορίζει:

  • πότε και γιατί επιβάλλονται κυρώσεις,

  • τι είδους παραβάσεις δικαιολογούν αναστολή ΑΦΜ,

  • ποιες είναι οι δυνατότητες άμυνας του φορολογούμενου.

Οι επόμενες κινήσεις

Η απόφαση ενεργοποιεί άμεσα πολιτικές και νομικές διαδικασίες. Το υπουργείο Οικονομικών μελετά την εισαγωγή νέων διατάξεων, ώστε να διασφαλιστεί η συνταγματικότητα του μέτρου, χωρίς να χαθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης οργανωμένων μορφών φοροδιαφυγής.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η ΑΑΔΕ είχε προχωρήσει σε πιο αυστηρό πλαίσιο, με τη θέσπιση χρηματικών εγγυήσεων για την επανενεργοποίηση ΑΦΜ που είχαν «παγώσει». Οι εγγυήσεις αυτές κυμαίνονται από 3.000 έως και 1.000.000 ευρώ, αναλόγως της παράβασης.

Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων υποχρεούνται σε εγγύηση

Εγγύηση απαιτείται πλέον:

  • από όσους έχουν πτωχεύσει ή έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές,

  • από πρώην διευθυντικά στελέχη εταιρειών με παραβάσεις,

  • από νομικά πρόσωπα με συσχετιζόμενα πρόσωπα ή εταίρους που έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο.

Η διάρκεια της εγγύησης κυμαίνεται από 2 έως 6 έτη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δήλωση νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ο καιρός 13/5: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του Regional Growth Conference

Γυναίκα στην Πάτρα κατήγγειλε για βιασμό τον άνδρα της

Ερευνα για κακοποίηση ανήλικης από τη μητέρα της στην Πάτρα

Ανδρόγυνο πιάστηκε με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών στο Αίγιο

Λαμπίρι, Καμάρες, Λόγγος, φέρονται ως επίμαχες περιοχές: Σε επιφυλακή ακόμα και τα φέρι μπόουτ!

Η Πάτρα βρίσκεται στο «κόκκινο» του παγκόσμιου χάρτη σεισμικών καταστροφών – Ωρολογιακή βόμβα 243 εκ. ευρώ

Υδροπλάνα: Ξεκινoύν πτήσεις από την Πάτρα στις 16 Ιουνίου – Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Hellenic Seaplanes