Ιατροδικαστική Πατρών: «Πράσινο φως» για έρευνα 250 «άγνωστων» θανάτων – «Φωνές» Ιατροδικαστών για το φρένο Καρακούκη

Αίρετα κατά το ήμιση το «εμπάργκο» των Εργαστηρίων, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. «Φίμωση» με απόφαση Καρακούκη, καταγγέλουν ιατροδικαστές με υποψίες για τη δίκη των θανάτων Μαλένας και Ιριδας, της οικογένεις Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη.

Ιατροδικαστική

Μετά την 5μηνη αναστολή αποστολής βιολογικού υλικού, από διενεργηθείσες νεκροψίες – νεκροτομές που φυλάσσονται μέχρι και σήμερα στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών, η διαδικασία φαίνεται πως ξεμπλοκάρει.

Ετσι, το προσεχές διάστημα θα αρχίσουν να φεύγουν σταδιακά προς το Εργαστήριο Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα πρώτα «πακέτα» που αφορούν σε υποθέσεις θανόντων, για τους οποίους κρίθηκε απαραίτητη η διενέργεια τοξικολογικών εξετάσεων. Οι περιπτώσεις, που τελούν σε αναμονή για τοξικολογική διερεύνηση, όπως πληροφορείται η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», ανέρχονται στις 250!

Το «εμπάργκο» είχε τεθεί σε ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου 2023 μετά την αποστολή σχετικού εγγράφου του εν λόγω εργαστηρίου για αναστολή αποστολής υλικού, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠτΔ», η διαδικασία επανεκκινεί από τις 21 Μαρτίου.Θολό, πάντως, παραμένει το τοπίο για τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις.

Το «πράσινο φως» δόθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, οπότε υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς τις «αποκλεισμένες» Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και αυτή της Πάτρας, πως χορηγήθηκαν τα χρήματα στα κρατικά Εργαστήρια των Αθηνών, με την επισήμανση της άμεσης «τροφοδότησής» τους πλέον, με δείγματα ιστών και βιολογικού υλικού. Και μπορεί οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου να δήλωσαν με σαφήνεια πως το θέμα ξεπεράστηκε, εντούτοις εξακολουθεί να υφίσταται το θέμα με την αποστολή και εξέταση ιστών.

Οπως μετέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στην «ΠτΔ», κατόπιν επικοινωνίας με τους επικεφαλής του Εργαστηρίου, σε ισχύ βρίσκεται η απόφαση με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου 2022, για μη παραλαβή υλικού από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες εκτός Αθηνών και Πειραιά και αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, «λεφτά έχουν να λάβουν από τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και θα συνεχίζουν να μην παραλαμβάνουν». Αποτέλεσμα της διαμορφωθείσας κατάσταση που συμπληρώνει ενάμιση χρόνο είναι στην Ιατροδικαστική Πατρών να βρίσκονται σ’ εκκρεμότητα τουλάχιστον 70 υποθέσεις για ιστοπαθολογικές εξετάσεις.

«Ανοικτές» πολλές υποθέσεις

Το θέμα που έχει προκύψει με την Ιατροδικαστική Πατρών και αφορά εν γένει στις αντίστοιχες υπηρεσίες Πελοποννήσου και Νήσων, εγείρει σημαντικά ζητήματα, με πρωταρχικό την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αφενός και αφετέρου στο ότι παραμένουν επί μακρόν «ανοικτές» ιατροδικαστικές εκθέσεις.

«Ο καθένας θα μπορεί να θέσει αιτιάσεις, τόσο για τις συνθήκες και τον χρόνο φύλαξης του υλικού και το σημαντικότερο της αμφισβήτησης του αποτελέσματος», ανέφεραν στην «ΠτΔ» ιατροδικαστικοί κύκλοι, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για ιστοπαθολογικές εξετάσεις.

Μείζον ζήτημα προκύπτει και για την πορεία της διερεύνησης υποθέσεων, ως προς την προανακριτική διαδικασία από τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές, αλλά και στην απονομή δικαιοσύνης για την τέλεση εγκληματικών πράξεων και όχι μόνο.«Για να υπάρξει ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και των πολιτών που ζητούν απαντήσεις, θα πρέπει να έρθουν τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια» επισημαίνεται.

Ιατροδικαστική

Ο πατρινός ποινικολόγος Περικλής Πασχάκης σχολιάζει στην «ΠτΔ»: «Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ποινικής διερεύνησης τόσο σοβαρών εγκλημάτων, αφού αποτελούν αντικειμενικά ευρήματα τα οποία τις περισσότερες φορές δεν μπορούν εύκολα τουλάχιστον να ανατραπούν. Είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία τους η συλλογή υλικού και η εξέταση του όσο το δυνατόν πιο κοντά χρονικά στον χρόνο τέλεσης του διερευνώμενου εγκλήματος. Οσο οι ενέργειες αυτές απομακρύνονται από τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος τόσο καθίσταται μειωμένη η αξιοπιστία τους. Η παραγγελία από προανακριτικούς υπαλλήλους ή από ανακριτές αποτελούν ανακριτικές πράξεις με σκοπό τη διακρίβωση της αλήθειας, η οποία τελικώς κατατείνει στην αποκάλυψη του ενόχου και την τιμωρία του ή ενίοτε στην απαλλαγή κατηγορουμένου, ο οποίος κατηγορείται άδικα».

 

«ΦΙΜΩΣΗ» ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΩΝ

Σε ισχύ βρίσκεται, από τον περασμένο Νοέμβριο, απαγορευτικό και στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών για την παροχή στοιχείων που αφορούν στη διενέργεια νεκροψιών – νεκροτομών για περιπτώσεις θανόντων που απασχολούν το αστυνομικό δελτίο συμβάντων, με απόφαση του προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη.

Το αιτιολογικό που προβάλλεται είναι ότι αποτελούν στοιχεία της προανάκρισης και στο πλαίσιο της «μυστικότητας» της διαδικασίας δεν δίνεται καμία πληροφορία, ακόμα και σε περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου. Οποιος μάλιστα, εκ των ιατροδικαστών παραβεί την ισχύουσα εντολή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, στο περιεχόμενο διευκρινιστικής επιστολής Καρακούκη το οποίο δημοσιεύει σήμερα η «Πελοπόννησος της Δευτέρας», με ημερομηνία αποστολής 21/11/2023, προς τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας και στο υπ. Δικαιοσύνης, γίνεται σαφής αναφορά πως για την παρουσία ιατροδικαστών και εν γένει υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας σε ΜΜΕ, «απαιτείται η λήψη έγγραφης άδειας» του προϊσταμένου της κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, «κατόπιν έγγραφης αίτησης η οποία θα κατατίθεται στην υπηρεσία τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την αιτούμενη εμφάνιση».

Ιατροδικαστική

Το έγγραφο του Νίκου Καρακούκη

Η απόφαση έχει προβληματίσει, με ιατροδικαστικούς κύκλους να καταγγέλλουν «φίμωση» τους, αφήνοντας ταυτόχρονα υπόνοιες ως προ το χρονικό διάστημα που ελήφθη, με κάποιους να κάνουν λόγο για σκοπιμότητα. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζεται πάρθηκε λίγους μήνες πριν την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης για τους θανάτους των δυο παιδιών της οικογένειας Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ιριδας, της δίκης που κατά πολλούς χαρακτηρίζεται «ως δίκη των ιατροδικαστών του Δημοσίου». Οπως μάλιστα επισημαίνεται «δεν είναι τυχαίο αυτό, τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν την προανάκριση;».

«Εφαρμογή κατά το δοκούν;»

Την ώρα που οι ιατροδικαστές έχουν τεθεί στο «περιθώριο» της παροχής επίσημης πληροφόρησης προς τους δημοσιογράφους υπό την απειλή πειθαρχικών επιπτώσεων, την ίδια στιγμή, όπως μετέφεραν πηγές στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας», διαπιστώνεται εφαρμογή της απόφασης Καρακούκη «κατά το δοκούν».

Οπως εξηγούν, δόκιμη- ιατροδικαστής στη Λάρισα, που μετείχε στις νεκροτομές των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, προ ημερών παραχώρησε συνέντευξη σε πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, παρά την απαγόρευση.

Πλέον, μετά το «σπάσιμο» της απόφασης Καρακούκη θέτουν τα εξής ερωτήματα: «Ελήφθη άδεια και εάν ποιος την έδωσε; Ο ένας μπορεί να δίνει συνέντευξη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μια μαζική καταστροφή και ο άλλος δεν δύναται να δώσει αιτία θανάτου προς ενημέρωση του δημοσιογράφου γιατί απειλείται με Πειθαρχικό; Τελικά τι ισχύει, τιμωρείται όποιος ιατροδικαστής μιλά με δημοσιογράφους ή υπάρχουν περιπτώσεις που τίθενται στο απυρόβλητο;».

Τονίζεται δε με ιδιαίτερο νόημα, πως «δεν είναι λογικό, κάποια στιγμή πρέπει να ακουστούμε και από την άλλη η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Θρήνος για γνωστή οικογένεια επιχειρηματιών – Βρήκαν νεκρό το 2,5 μηνών βρέφος τους

ΒΙΝΤΕΟ από την έκρηξη σε κάβα ποτών στην Καλλιθέα – Ανήκει σε ιδιοκτήτη νυχτερινού καταστήματος ΦΩΤΟ

«Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αποσύρουν ως «ψεύτικη» την οικογενειακή φωτογραφία της Κέιτ

Όσκαρ 2024: Σάρωσε το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου – Στην Έμα Στόουν το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου ΦΩΤΟ

Πατρινό Καρναβάλι των Μικρών 2024: Πάνω από 20.000 καρναβαλιστές στους δρόμους -Παιδικά χαμόγελα, φρεσκάδα και αισιοδοξία – ΦΩΤΟ

Καλάβρυτα: «Πάγωσαν» Χιονοδρομικό, ξενοδοχεία και καταστήματα εξαιτίας της …καλοκαιρίας – Απώλειες πολλών εκατ. ευρώ