Ανοίγει το «παιχνίδι» για τους υδρογονάνθρακες – Αμερικανοί κολοσσοί στο Ιόνιο

Το ενδιαφέρον της Chevron εκδηλώθηκε για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα «μπλοκ». Πρόκειται για μια θαλάσσια έκταση που βρίσκεται σε επαφή με τα δύο μπλοκ που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil (operator)–HELLENiQ Energy.

υδρογονάνθρακες

Η είδηση έσκασε τη Δευτέρα σαν «βόμβα». Η Chevron στην Ελλάδα διεκδικεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μεγάλο μέρος των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες, νότια της Πελοποννήσου.

Το ενδιαφέρον της Chevron εκδηλώθηκε για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα «μπλοκ». Πρόκειται για μια θαλάσσια έκταση που βρίσκεται σε επαφή με τα δύο μπλοκ που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil (operator)–HELLENiQ Energy. Ενδιαφέρον εκδήλωσε επίσης και η HELLENiQ Energy για ένα νέο θαλάσσιο μπλοκ, το «Α2», το οποίο βρίσκεται κάτω από το μπλοκ του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Το ενδιαφέρον της Chevron για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις για έρευνες στην Ελλάδα είχε εκδηλωθεί ήδη από το 2014, όταν είχε αποκτήσει τα διαθέσιμα τότε σεισμικά δεδομένα. Παράλληλα, την τελευταία διετία η εταιρεία βρισκόταν σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για την είσοδό της στις έρευνες της Ελλάδας, είτε σε υφιστάμενες παραχωρήσεις σε σύμπραξη με άλλους παίκτες (όπως με τις Exxon Mobil και Helleniq Energy για τα οικόπεδα της Κρήτης) είτε σε νέες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παραχώρηση που διεκδικεί η Chevron είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Η έκταση της είναι στα 11.000 τ.χλμ.

Τα δύο μεγαλύτερα είναι αυτά της ExxonMobil «Δυτικά της Κρήτης» με έκταση πάνω από 20.000 τ.χλμ. και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» κοντά στα 20.000 τ.χλμ.

Το περαιτέρω άνοιγμα της Ελλάδας στις έρευνες υδρογονανθράκων εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας, ενώ συνδέεται και με την πρόθεση της νέας κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ, να στηρίξει τις αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Αλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή της ανακοίνωσης για την Chevron, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική εταιρεία στον κλάδο των υδρογονανθράκων, παράλληλα με την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου.

Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ο άλλος αμερικανικός κολοσσός η ExxonMobil ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το δεύτερο μήνυμα που έρχεται με την παρουσία των δύο αμερικανικών κολοσσών ExxonMobil και Chevron έχει να κάνει και με την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Οι δύο αμερικανικοί γίγαντες στον διεθνή χώρο του upstream (σ.σ. η εξόρυξη υδρογονανθράκων στη διάλεκτο του κλάδου) πιάνουν δουλειά σε μία περιοχή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία βιώνει μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις μετά και τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πηγές με δεδομένο το ότι –σύμφωνα με πληροφορίες– οι σεισμικές έρευνες της ExxonMobil έχουν εντοπίσει ελπιδοφόρους στόχους σε φυσικό αέριο, οι έρευνες και στην περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου» αυξάνουν τις πιθανότητες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων ικανών για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και όχι μόνο.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η στροφή, θα αφορά μόνο το φυσικό αέριο ή αν θα επαναφέρει στο προσκήνιο και το πετρέλαιο που έχει αποκηρύξει η κυβέρνηση και μαζί το μπλοκ του Πατραϊκού Κόλπου, όπου σταμάτησαν απότομα οι έρευνες της HELLENiQ Energy πριν από τρία χρόνια.

Η πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις υψηλές τιμές ενέργειας, ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη χαλάρωσης των ταχυτήτων στην πράσινη μετάβαση.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο διαγωνισμός για τη νότια Πελοπόννησο θα προκηρυχθεί άμεσα (πιθανώς και εντός της εβδομάδας) και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να «τρέξει» πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται το επόμενο διάστημα να ανοίξει κι άλλο το παιχνίδι και να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις περιοχών για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το πιθανότερο για θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης που αποτελούν συνέχεια προς τα νοτιοανατολικά των παραχωρήσεων των ExxonMobil– HELLENiQ Energy, πάντα υπό το… βλέμμα του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί «κόκκινο πανί» για την τουρκική πλευρά.

Τα δεδομένα για τη Δυτική Ελλάδα

Η αμερικανική εταιρεία Chevron φέρεται να προχώρησε στην αγορά του συνόλου των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές και άλλες έρευνες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, τόσα στη νότια όσο και στη Δυτική Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ερευνών υδρογονανθράκων σε μία θαλάσσια περιοχή, η έκταση της οποίας είναι 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται στα νότια-νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Ανάμεσα στα δεδομένα περιλαμβάνονται τα στοιχεία από την ευρείας έκτασης σεισμική έρευνα που διεξήγαγε το 2012 η PGS στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας. Το ενδιαφέρον της Chevron εκδηλώθηκε μετά την αξιολόγηση των δεδομένων αυτών και των πιθανοτήτων να υπάρχουν στην περιοχή εκμεταλλεύσιμα αποθέματα φυσικού αερίου

Επιστρέφουν στο Κατάκολο

Το «ανακάτεμα» του χάρτη στο πεδίο των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε συνδυασμό με την οριοθέτηση θαλάσσιων πάρκων προστασίας οδηγεί σε απελευθέρωση ήδη αδειοδοτημένων θαλάσσιων περιοχών έρευνας στο Ιόνιο Πέλαγος. Για την απελευθέρωσή τμημάτων από το οικόπεδο «10» του Κυπαρισσιακού Κόλπου έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τη μισθώτρια HELLENiQ Energy, η οποία θα αποδώσει πίσω στο δημόσιο τμήμα της παραχώρησης, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για αντίστοιχη έκταση στα νότια όρια του συγκεκριμένου «μπλοκ», δηλαδή για το νέο οικόπεδο «A2». Επίσης, η παραχώρηση «Κατάκολο» που αφορά σε μικρό κοίτασμα πετρελαίου κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου πρόκειται να απελευθερωθεί από την Energean και θα συμπεριληφθεί επίσης στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, ενώ η HELLENiQ Energy θα επιστρέψει και ένα τμήμα της παραχώρησης στο μπλοκ «Ιόνιο», το οποίο βρίσκεται βορειότερα (νοτίως της Κέρκυρας).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Ανθρώπινες ιστορίες στην «Π» πίσω από τα χρέη στο Δήμο, κατέσχεσαν ακόμα και σύνταξη 86χρονης ΦΩΤΟ

Πάτρα: Κάλεσε την Αστυνομία για να πει οτι αυτοκτονεί!

Στη Βαλιμή Αχαΐας λιώνουν χιόνι για να πιούν νερό – Έχουν διακοπή εδώ και μέρες ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις και άνοδος της θερμοκρασίας, που θα βρέξει σήμερα Πέμπτη, η πρόγνωση για την Πάτρα

Μίμης Δομάζος: Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο «στρατηγός», κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Ηλεία: Πατέρας βρήκε νεκρό τον 14χρονο γιο του

«Ανάληψη» καταθέσεων αντί για επίδομα στην Πάτρα

Έξι Αχαιοί απαντούν: Πώς θα είναι η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ;