Χαβάη: Το ηφαίστειο Κιλαουέα «ξύπνησε» για τρίτη φορά τη φετινή χρονιά – ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός από τις αρχές και την Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων της Χαβάης.

ηφαίστειο

Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη άρχισε να εκρήγνυται και πάλι, μετά από μια ανάπαυλα περίπου δύο μηνών, εκτοξεύοντας συντριβάνια λάβας και ωθώντας τις Αρχές να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού.

Η έκρηξη για τρίτη φορά τη φετινή χρονιά του Κιλαουέα – ενός από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη – ξεκίνησε γύρω στις 3:15 μ.μ. της Κυριακής τοπική ώρα στον κρατήρα Halemaʻumaʻu στην καλντέρα της κορυφής του Κιλαουέα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της μεγάλης νήσου της Χαβάης, σύμφωνα με το USGS.

Κάνε εγγραφή στο Pelop για περισσότερα videos

Οι Αρχές αύξησαν σε επίπεδο «προειδοποίησης» από εκείνο της «παρακολούθησης» τον συναγερμό για το ηφαίστειο και στην κόκκινη βαθμίδα για τις αερομεταφορές, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων της Χαβάης.

Στις εικόνες που αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω webcam διακρίνονται ρωγμές στη βάση του κρατήρα του ηφαιστείου, που εκτοξεύουν μάγμα και απελευθερώνουν μεγάλα σύννεφα καπνού σε μια τεράστια περιοχή.

 

«Της έκρηξης είχε προηγηθεί μια περίοδος ισχυρής σεισμικότητας και ταχείας ανύψωσης της κορυφής», ανέφερε το SGS Hawaiian Volcano Observatory, σημειώνοντας ότι τα αέρια που απελευθερώνονται από την έκρηξη θα οδηγήσουν σε «ηφαιστειακή αιθαλομίχλη», που με τη βοήθεια των ανέμων αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ποιότητα του αέρα.

Κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων για τους κατοίκους από την εισπνοή ηφαιστειακών σωματιδίων

Το παρατηρητήριο υπογράμμισε ότι δεν κινδυνεύουν όσοι ζουν σε ασφαλή απόσταση από την περιοχή του ηφαιστείου, αλλά συμβούλεψε τους κατοίκους να αποφεύγουν τα ηφαιστειακά σωματίδια που εκτοξεύονται στον αέρα από την έκρηξη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Το δεύτερο μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Χαβάη παρέμενε αδρανές τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τις εκρήξεις του Ιανουαρίου και του Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το iefimerida, το 2019, μια τεράστια έκρηξη του Κιλαουέα προκάλεσε σειρά σεισμών και την καταστροφή εκατοντάδων κατοικιών και επιχειρήσεων, ενώ το ηφαίστειο συνέχισε να εκρήγνυται για τρεις μήνες. Μια έκρηξη το 2018 οδήγησε επίσης στην καταστροφή περισσότερων από 700 κατοικιών και άλλων κατασκευών στη γύρω περιοχή.