Ο Δημήτρη Καρόκης στην «Π»: Ποιοι είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για τις ρευματοπάθειες

Οι ρευματολογικές παθήσεις ενεδρεύουν, πετυχαίνοντας να προκαλέσουν μικρούς και μεγάλους εφιάλτες σε χιλιάδες άτομα. Μεγάλη υπόθεση, η έγκαιρη διάγνωση, όπως εξηγεί στην «Π» ο πατρινός πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας-Επαγγελματικής Ενωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, Δημήτριος Καρόκης.

Καρόκης

Ζούμε στην εποχή που οι ρευματοπάθειες απασχολούν ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας. Οι διαμαρτυρίες για ρευματικούς πόνους είναι πολλές και η αναζήτηση της κατάλληλης θεραπείας διαρκείς. Οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις θα είναι στο επίκεντρο του επιστημονικού συνεδρίου με τίτλο «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας», που ξεκινάει αύριο Σάββατο στην πόλη μας. Με αφορμή το συνέδριο, μιλάει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο πατρινός πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας-Επαγγελματικής Ενωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, Δημήτρης Καρόκης.

– Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ρευματολόγο σήμερα;

Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα για τον ρευματολόγο, είναι η έγκαιρη διάγνωση του ρευματικού νοσήματος, και η εφαρμογή της σωστής θεραπευτικής αγωγής, με σκοπό την αποφυγή της εγκατάστασης μόνιμης βλάβης στις αρθρώσεις αλλά και σε άλλα όργανα του σώματος, και συνακόλουθα αποφυγή της μόνιμης αναπηρίας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς στο ρευματολόγο, είτε με δική του πρωτοβουλία, είτε μέσω παραπομπής από ιατρό άλλη ειδικότητας (γενικό ιατρό, παθολόγο, ορθοπαιδικό, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γαστρεντερολόγο κ.λπ.).

– Είναι αληθές ότι οι ρευματολογικές παθήσεις καταγράφουν αύξηση; Αν ναι, ποιοι είναι οι παράγοντες που έχουν συμβάλει σε  αυτό;

Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα. Σίγουρα τα ρευματικά νοσήματα διαγιγνώσκονται συχνότερα σήμερα απ’ ό,τι παλιότερα, και σε αυτό έχει συμβάλει η ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και του ιατρικού κόσμου, όπως και οι δράσεις των συλλόγων ασθενών. Παράλληλα, η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και το αυξημένο στρες που χαρακτηρίζει την εποχή μας, πιθανόν να έχουν συμβάλει στη μεγαλύτερη συχνότητα των ρευματικών και γενικότερα των αυτοάνοσων νοσημάτων.

– Αρκετοί ασθενείς καταθέτουν την αρνητική εμπειρία και την ταλαιπωρία τους μέχρι να φτάσουν στον κατάλληλο γιατρό και να διαγνωστεί η ασθένειά τους. Αυτό έχει βελτιωθεί σήμερα;

Τα πράγματα στον τομέα «ταξίδι του ασθενούς» έχουν βελτιωθεί, αλλά παραμένουν μακριά από το να χαρακτηρισθεί η κατάσταση ως ικανοποιητική. Πολλές διεθνείς αλλά και ελληνικές μελέτες αναγνωρίζουν το γεγονός της μεγάλης καθυστέρησης στην παραπομπή του ασθενούς στον ειδικό γιατρό ή/και της λάθος διάγνωσης. Χαρακτηριστικά, η καθυστέρηση της παραπομπής στον ρευματολόγο μπορεί να φθάσει από αρκετούς μήνες έως και μερικά/αρκετά χρόνια…

– Πότε πρέπει ένας πολίτης να αναζητήσει τη βοήθεια του ρευματολόγου; Ποια συμπτώματα θα τον κινητοποιήσουν; 

Τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή, είναι

– Η αρθρίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των αρθρώσεων, που εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο, θερμότητα και χαρακτηριστική παρατεταμένη πρωινή δυσκαμψία μιας ή περισσότερων αρθρώσεων, που διαρκούν πάνω από 2 εβδομάδες.

– Η φλεγμονώδης οσφυαλγία, δηλαδή πόνος στην μέση που χειροτερεύει στο δεύτερο μισό της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες, συνοδεύεται με παρατεταμένη πρωινή δυσκαμψία, βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση. Απαντά πολύ καλά στα αντιφλεγμονώδη.

– Συμπτώματα από άλλα όργανα, όπως φλεγμονές των οφθαλμών, εξανθήματα (ψωρίαση και άλλα), αιμορραγίες από το έντερο, κακουχία, αναιμία, πυρετός κ.ά.

– Ανεύρεση παθολογικών τιμών δεικτών φλεγμονής ή άλλες παθολογικές εξετάσεις αυτοαντισωμάτων σε έλεγχο που συνέστησε κάποιος γιατρός άλλης ειδικότητας.

– Ποια είναι τα νεότερα όπλα που έχετε στη διάθεσή σας για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων; 

Την τελευταία 20-25ετία, έχει συμβεί μια πραγματική επανάσταση στη θεραπευτική των ρευματικών νοσημάτων, με τη χρήση των βιολογικών παραγόντων, που πραγματικά πέτυχαν να τεθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών σε ύφεση και να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες και αναπηρίες. Πάντα όμως υπάρχουν ανεκπλήρωτες ανάγκες, δηλαδή ασθενείς που δεν απαντούν στις υπάρχουσες θεραπείες και βγαίνουν συνεχώς νέα φάρμακα (βιολογικοί παράγοντες και νέες στοχευμένες θεραπείες), που αποτελούν επιπλέον όπλα στη θεραπευτική μας φαρέτρα.

– Τι σημαίνει για την περιοχή μας το ότι για τα επόμενα χρόνια η έδρα της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας θα είναι στην Πάτρα;

Η πόλη μας για τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι το στρατηγείο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, καθώς και ο τωρινός πρόεδρος (Δημήτρης Καρόκης, 2023-24) αλλά και ο επόμενος (Δημήτρης Δαούσης, 2025-26), ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Πάτρα. Εκτός από την τιμή που η ελληνική ρευματολογική κοινότητα επιφύλαξε στα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, είναι μεγάλη και η τιμή για την πόλη μας και τον ιατρικό της κόσμο. Ηδη, η πρώτη «επίπτωση» είναι η διοργάνωση του συνεδρίου «Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας» στην Πάτρα, 12-14/5, και παράλληλα της προσυνεδριακής ενημερωτικής εκδήλωσης κοινού την Πέμπτη 11/5 στην πλατεία Γεωργίου (17.30-20.30). Ευελπιστούμε ότι κατά τη διάρκεια των ετών της πατρινής προεδρίας, η ευαισθητοποίηση για τα ρευματικά νοσήματα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη, προς όφελος των ασθενών, αλλά θα διοργανωθούν και άλλες επιστημονικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα τονώσουν και την τοπική οικονομία.