Φλωρίδης στην «Π»: «Σε λίγο η Πάτρα θα λύσει το δικαστικό της πρόβλημα»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλά για όλα στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας».

 

Φλωρίδης Ο Γιώργος Φλωρίδης στο Συνέδριο της «Π» μίλησε στην Μαρία Παπαγγιαννακοπούλου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αφού προΐσταται της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, του χρόνου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, του δικαστικού χάρτη, ενώ θέματα όπως οι «γυναικοκτονίες», το σωφρονιστικό σύστημα και παράπλευρα ζητήματα αυτών, τελούν σε φάση νομικής και θεσμικής επεξεργασίας. Ο κ. Φλωρίδης, με αφορμή τη διήμερη παρουσία του στην Πάτρα, για επαφές με φορείς αλλά και συμμετοχή του στο RGC 2024, μίλησε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας».

– Επισκεφθήκατε το Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, όπου πράγματι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα χωρητικότητας και κατά συνέπεια λειτουργίας και αποδοτικότητας. Πού καταλήξατε;

Το Δικαστικό Μέγαρο είναι εξαιρετικό, όμως δεν φθάνει να καλύψει τις ανάγκες. Επομένως, συζητώντας με τη Διοίκηση του Εφετείου και του Πρωτοδικείου, τους εισαγγελείς και κυρίως με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, μπήκε το ζήτημα -ειδικά τώρα με την ενοποίηση των δικαστηρίων- ότι χρειαζόμαστε χώρους. Ετέθησαν υπόψη μου κάποιες εναλλακτικές, που υπάρχουν, επισκέφθηκα τα κτίρια και αφού καταλήξουν οι συζητήσεις, θα μας επιτρέψουν να μισθώσουμε ακίνητα. Μπορούμε να πούμε ότι, σε λίγους μήνες, η Πάτρα θα έχει λύσει οριστικά το δικαστικό της πρόβλημα. Η εμπειρία μου λέει ότι εάν δεν ασχοληθούν αυτοί που πρέπει με το πρόβλημα αυτό δεν λύνεται ποτέ.

– Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι προχωρήσατε στην αλλαγή του Δικαστικού Χάρτη με τη συνένωση Πρωτοδικείων κι εκ των υστέρων αναζητείται χώρους στέγασης;

Αυτό γίνεται στην Πάτρα ανεξάρτητα από την ενοποίηση, η οποία βεβαίως αυξάνει λίγο τις ανάγκες, αλλά η πόλη έχει ανάγκες έτσι κι αλλιώς. Θεωρώ, ότι όλη αυτή συγκυρία θα συμβάλει ώστε να βρεθεί λύση. Το είδα μπροστά μου το πρόβλημα. Οταν, όμως, έρχεσαι σε μια Πάτρα, μεγάλη, ισχυρή και δυναμική πόλη και βλέπεις ένα θέμα να χρονίζει, λες… «δεν μπορεί, κάποια λύση θα υπάρχει» και ελπίζω να τη βρούμε.

-Σχετικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα, πότε εκτιμάτε πως θα υπάρξουν ορατά αποτελέσματα;

Ο νέος κώδικας, καταρχάς, επιβάλλει και την αλλαγή αντίληψης των δικαστών, γιατί είναι πάρα πολλά τα χρόνια όπου το νομοθετικό πλαίσιο οδηγούσε σε ατιμωρησία, αλλά και στη δημιουργία μιας αντίληψης, που ακολουθούν οι δικαστές. Επίσης, πρέπει η κοινωνία να ενημερωθεί για το τι επιπτώσεις έχει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Ολα αυτά, στο πέρασμα του χρόνου, θα λειτουργήσουν και τα αποτελέσματα θ’ αρχίσουν να γίνονται ορατά. Δεν θέλω να θέσω ημερομηνίες. Ξεκίνησαν οι αλλαγές.

– Υιοθετείτε το δόγμα πως ένας επιτυχημένος Ποινικός Κώδικας δεν είναι να βάλει κάποιους στη φυλακή, αλλά το να τους αποτρέψει να παρανόμησουν;

Πετυχημένο ποινικό σύστημα είναι αυτό που λειτουργεί ως σήμα κινδύνου προς αυτόν ο οποίος σκέφτεται να παρανομήσει. Γιατί, εάν αυτός που το σκέφτεται έχει τη βεβαιότητα ότι θα πάει φυλακή, τότε δεν θα το κάνει ή θα το σκεφτεί πολλές φορές!

-Εχετε δηλώσει πως «όταν λέμε φυλακή το εννοούμε, δικαιοσύνη, ασφάλεια για όλους». Κατά πόσο είναι εφικτό; Περιστατικά έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και τους νόμους.

Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη απέναντι στις αυθαιρεσίες πολιτών, παράνομες ενέργειες σε βάρος του, ενδεχόμενες αυθαιρεσίες ή υπερβολές που κάνει η κάθε εξουσία. Αρα, η Δικαιοσύνη, ως βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, πρέπει να προστατεύεται από τις εύκολες επικρίσεις. Κάθε ημέρα εκδίδονται χιλιάδες δικαστικές αποφάσεις, κάποιες απασχολούν τη δημοσιότητα, να μην γίνονται αποδεκτές από τον κόσμο διότι θεωρεί –χωρίς να γνωρίζει την υπόθεση ακριβώς– ότι δεν είναι σωστές. Η Δικαιοσύνη έχει τρόπους να αυτορυθμίζεται. Στο εσωτερικό της λειτουργούν διαδικασίες, όπως τελευταία η ίδια η Δικαιοσύνη αποφάσισε οι υποθέσεις αυτές να ξαναδικαστούν. Χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη. Ομως όλα είναι ζήτημα χρόνου και απόδειξης. Η Δικαιοσύνη θα λειτουργήσει σ’ ένα νέο πλαίσιο. Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε, κοινωνία, δικαστές, δικηγόροι, το χρόνο για να δούμε τ’ αποτελέσματα.

– Οι δικαστικοί λειτουργοί «συντονίζονται» με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής;

Θα γίνει κι αυτό σιγά – σιγά. Το μεγάλο στοίχημα στις αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης είναι η ψηφιακή μετάβαση. Από εδώ και πέρα θα εντατικοποιηθεί και μέχρι τα μισά του 2026 θα ολοκληρωθεί και οι συνθήκες θα έχουν αλλάξει τελείως.

– Οσον αφορά στη νέα «Δικαστική Αστυνομία» τι προβλέπετε για την Πάτρα;

Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα στελεχώσουν την Δικαστική Αστυνομία στην Πάτρα είναι μεγάλος. Εντός των επόμενων ημερών θα είναι στη θέση τους όλοι, στις εισαγγελίες της χώρας.

Φλωρίδης

Το «Σπίτι του Παιδιού» έτοιμο το φθινόπωρο

Είχατε συνάντηση με τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη για σχέδιο του υπουργείου σας, που αφορά σε ανήλικα παιδιά, τα οποία σχετίζονται με κακοποιητικές καταστάσεις. Για τι πρόκειται;

Η συνάντηση με τον δήμαρχο είχε ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, γιατί έχει αποφασίσει να παραχωρήσει στο υπουργείο χώρο, ιδιαίτερα κατάλληλο όπως τον είδαμε, που θα μπορέσει να στεγαστεί μια νέα Υπηρεσία. Το «Σπίτι του Παιδιού» θα φιλοξενεί παιδιά, που έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση και πρέπει να εξεταστούν από τις αρμόδιες Αρχές. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται στα Αστυνομικά Τμήματα, ούτε στα ανακριτικά γραφεία. Θα παρέχεται υποστήριξη ψυχολόγων, ειδικών επιστημόνων. Με τον δήμαρχο μιλήσαμε για τον τρόπο συνεργασίας των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του υπ. Δικαιοσύνης. Μετά από πολλές απόπειρες εξεύρεσης κτιρίου, στην Πάτρα, που δεν τελεσφόρησαν, θεωρώ ότι αυτή η λύση είναι ιδανική και ευχαριστώ τον κ. Πελετίδη».

– Ποιες ακριβώς ανάγκες θα εξυπηρετεί το «Σπίτι του Παιδιού»;

«Ενα παιδί, που έχει υποστεί μια βίαιη ενέργεια -στο πλαίσιο ενδοοικογενειακής βίας ή οτιδήποτε άλλο- πρέπει να εξεταστεί, να καταθέσει τη μαρτυρία του. Αυτό δεν θα γίνεται, πια, στην Αστυνομία, γιατί κάτι τέτοιο είναι μια δεύτερη, ας πούμε, «κακοποίηση». Χρειαζόμαστε ένα ξεχωριστό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο με ειδικές προδιαγραφές, με την υποστήριξη βασικά ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Αρα, η πρώτη βασική αποστολή του «Σπιτιού» είναι αυτή. Τώρα, εάν χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα, επειδή η Πάτρα έχει υποδομές, Παιδιατρικό Νοσοκομείο κ.λπ., ή περαιτέρω ψυχολογική υποστήριξη οι υπάρχουσες Δομές της πόλης θα μπορούν να λειτουργούν σε συνέργεια με το «Σπίτι».

– Πότε θα είναι έτοιμο προς χρήση;

Θα υποβάλουμε επίσημα το αίτημα και στη συνέχεια θα συνέλθει το δημοτικό συμβούλιο να πάρει τις αποφάσεις. Είναι κάποια τυπικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν από τον Δήμο. Από εμάς θα ετοιμάζονται οι Μελέτες ανακαίνισης του κτιρίου. Ελπίζω, στο τέλος του φθινοπώρου να έχει διαμορφωθεί ο χώρος.

«Αδίκημα, όσοι χρησιμοποιούν ανηλίκους για παράνομες πράξεις»

-Για την ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων, τι πλάνα έχετε;

Στις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα υπάρχει ένα πλέγμα προστατευτικών διατάξεων για τους ανηλίκους. Για πρώτη φορά έχουμε δημιουργήσει αδίκημα επί όσων χρησιμοποιούν τους ανηλίκους για παράνομες πράξεις. Επιπλέον, εξελίχθηκε ένα πρόγραμμα στο υπ. Δικαιοσύνης σε συνεργασία με την ΕΕ, όπου ενήλικοι οι οποίοι υπέστησαν αναμορφωτικά μέτρα, ως ανήλικοι και πλέον έχουν όλοι καταπληκτικές δουλειές, λειτουργούν, ως μέντορες για παιδιά που τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνέπειες του νόμου.

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ: «Δεν μπορούμε να διασπάσουμε την ιδιότητα του ανθρώπου»

– Οι φωνές για την ποινική θέσπιση του όρου «γυναικοκτονία» δυναμώνουν. Εσείς πώς την αντιμετωπίζετε;

Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε πει ότι το προστατευόμενο υπέρτατο αγαθό από το Ποινικό μας Σύστημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε την ιδιότητα του ανθρώπου, όταν κάποιος αφαιρεί ζωή από ανθρώπινο ον και του επιβάλλεται η εσχάτη των ποινών, τα ισόβια. Είναι καλό να παραμείνει η συζήτηση για τη «γυναικοκτονία» στη δημόσια σφαίρα για να δούμε ότι -ως κοινωνία- έχουμε να κάνουμε αρκετά, ώστε ν’ αντιληφθούμε καλύτερα την ισότητα, την αποδοχή του άλλου. Χρειαζόμαστε δουλειά στα σχολεία, στις οικογένειες, στο δημόσιο διάλογο κ.λπ.

ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

-Η ηλεκτρονική παρακαλούθηση, το λεγόμενο «βραχιολάκι» μπορεί να αποδώσει ως μέτρο στην επιχειρούμενη αποσυμφόρηση των φυλακών;

Πιστεύω πως μπορεί να αποδώσει. Οταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από το υπ. Προστασίας του Πολίτη, για να έχουμε αυτή την υποδομή, τότε θα αρχίζει να εφαρμόζεται. Εξετάζεται και ο Σωφρονιστικός Κώδικας, παρά το ότι είναι σχετικά καινούργιος. Είμαστε σε μια διαδικασία εναρμόνισης των διατάξεων του Σωφρονιστικού με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

-Κύριε υπουργέ, πιστεύετε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες φυλακές;

Οχι απαραίτητα. Εχει τεθεί σε λειτουργία η νέα φυλακή Δράμας, ετοιμάζεται φυλακή στο Λασίθι και αυξάνονται οι θέσεις στις Αγροτικές Φυλακές. Μαζί με την Κοινωφελή Εργασία, το «βραχιολάκι» και τη δυνατότητα να εξαγοράζει κάποιος την ποινή, νομίζω πως κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο «Κωσταλέξι» με 29χρονη στην Καλαμάτα: Κλεισμένη μέσα ξύλινο κλουβί, η έκκληση της μητέρας ΒΙΝΤΕΟ

Καιρός: «Ποδαρικό» με 38αρια ο Ιούνιος, πού θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος, η πρόγνωση για την Πάτρα

Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Αυτό είναι το θύμα του δυστυχήματος με τρακτέρ

Εσπασαν το χέρι ηλικιωμένης στο Αγρίνιο για να την κλέψουν!

Βελόπουλος στην «Π»: «Με αφήνει αδιάφορο η ταμπέλα… ακροδεξιά»

O ρέκορντμαν Πατρινός μπαρμπέρης: Κράτησε επί 67 χρόνια το ψαλίδι και το ξυράφι