Γλυκά Νερά – Ανακοινώσεις ΕΛΑΣ: Τα στοιχεία “κλειδιά” για την εξιχνίαση της δολοφονίας – Τι πρόδωσε τον πιλότο

Ο 32χρονος συζυγοκτόνος πήγε μόνος του τη «συζήτηση» στην τεταμένη σχέση με τη σύζυγό του, ανέφερε ο προϊστάμενος του τμήματος Ανθρωποκτονιών κατά τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ για την εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά.

Γλυκά Νερά

Μέρος του τρόπου δράσης της αστυνομίας για την σύλληψη του δολοφόνου στο έγκλημα που σημειώθηκε στα Γλυκά Νερά αποκάλυψε ο Πέτρος Τζεφέρης, Διοικητής της Ασφάλειας Αττικής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί έχτισαν σχέση εμπιστοσύνης με τον δράστη για να τον οδηγήσουν σε ομολογία.

«Η αστυνομία δεν δουλεύει με υποψίες και οφείλει να τεκμηριώνει ό,τι λέει. Το τμήμα ανθρωποκτονιών είναι επαγγελματίες. Έχτισαν σχέση εμπιστοσύνης με τον δράστη. Η ασφάλεια είναι για μας προϋπόθεση και συνεχές ζητούμενο» ανέφερε ο Πέτρος Τζεφέρης.

«Συλλέξαμε πειστήρια. Πραγματοποιήθηκε εργαστηριακή εξερεύνηση αναφορικά με το ηλεκτρονικό σκίτσο και επίδειξη φωτογραφιών. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων κατέδειξαν την πολυπλοκότητα της υπόθεσης. Ο τρόπος και η μεθοδολογία ζητούσαν περαιτέρω διερεύνηση. Απεδείχθη εξαιρετικά κρίσιμη η αξιοποίηση των ψηφιακών πειστηρίων. Έγινε άμεσα αντιληπτό από το προσωπικό μας, υπήρχαν έντονες αναντιστοιχίες. Οι απαντήσεις των οποίων αποδείχθησαν πολύτιμα στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης. Συγχαίρω όλους που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αποδεικνύοντας το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο» ανέφερε η Πηνελόπη Μηνιάτη, Διευθύντρια Εγκληματολογικών Εργαστηρίων.

Το χρονικό των ερευνών

Στο χρονικό των ερευνών για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αναφέρθηκε ο Κώστας Χασιώτης, προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών «Διαπιστώσαμε ότι οι χώροι είχαν ερευνηθεί όχι σχολαστικά. Διαπιστώσαμε κάτι σχετικά ασυνήθιστο ότι ο σκύλος βρισκόταν κρεμασμένος στην κορυφή της σκάλας. Συλλέξαμε πειστήρια που πιστεύαμε ότι θα οδηγήσουν στους ληστές που έλεγε ο σύζυγος.

Μεγάλο μέρος των ερευνών αφιερώθηκε στο να ελέγξουμε τον ισχυρισμό του συζύγου να διαπιστώσουμε πως μπήκαν οι ληστές στο σπίτι. Συλλέξαμε πλήθος υλικού και με τη βοήθεια των εργαστηρίων δεν καταφέραμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη άλλων προσώπων πέρα από την ύπαρξη των δύο ενηλίκων.

Αν αυτό επιβεβαιωνόταν άφηνε μόνο μια πιθανή εκδοχή και η έρευνα έπρεπε να στραφεί στον σύζυγο. Τα ψηφιακά πειστήρια μας έδειχναν κάποιες κινήσεις όπως αυτή του τηλεφώνου του συζύγου κατά τον χρόνο που υποτίθεται πως ήταν δεμένος. Φαινόταν πιθανή η εμπλοκή του συζύγου. Για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πιθανότητες θα έπρεπε να εξετάσουμε σχολαστικά τον σύζυγο και θέτοντάς του ιδιαίτερα ερωτήματα.

Κατά την αρχική συζήτηση την έστρεψε στη σχέση με το θύμα, με το παιδί του και με τον επικεφαλής της ομάδας που είχε αναλάβει την υπόθεση. Σε κάποιο στάδιο της εξέτασής του ήθελε να διαβεβαιώσει πως ποτέ δεν ήθελε να πει ψέματα, αλλά ήθελε να μείνει έξω από τη φυλακή για το παιδί του. Αυτό οδήγησε στην ομολογία του, για διαπληκτισμό και δολοφονία. Επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος ήρθε με ασφυκτικό μηχανισμό, τη θανάτωση του σκύλου, την παραβίαση του παραθύρου, την αφαίρεση της μνήμης, ο ίδιος δέθηκε και τηλεφώνησε στην άμεση δράση. Σκηνοθέτησε το χώρο για να μοιάζει με ληστεία».

Τον πρόδωσαν τα σημάδια στο σώμα του

Ο θάνατος της Καρολάιν προσδιορίστηκε μετά τις 4-5 το πρωί. Κρίσιμο στοιχείο, ήταν το γεγονός ότι τα σημάδια στα χέρια και τα πόδια του συζύγου, ήταν μόλις διακρινόμενα, κάτι που, όπως περιέγραψε “δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο που ήταν δεμένος”. Οι αστυνομικοί παρατήρησαν μεταβολές στον χώρο σε σχέση με την αρχική κατάθεση του συζύγου, ενώ φάνηκε ότι οι χώροι είχαν ερευνηθεί επιλεκτικά, κάτι που κίνησε τις υποψίες για το αν οι ισχυρισμοί του περί εισβολής τριών ληστών στο σπίτι, ήταν αληθινοί. Το παράθυρο στο υπόγειο ήταν παραβιασμένο, ενώ “εξαιρετικά ασυνήθιστο” χαρακτηρίστηκε το γεγονός ότι ο σκύλος ήταν κρεμασμένος στην κουπαστή της σκάλας.

Τα τρία κρίσιμα πειστήρια

Τα κρίσιμα πειστήρια ήταν τα εξής: η κάμερα που ήταν εγκατεστημένη στο σαλόνι, το ψηφιακό ρολόι που φορούσε η Καρολάιν και τα κινητά τηλέφωνα των δυο τους. Αρχικά, οι έρευνες των αστυνομικών επικεντρώθηκαν στον έλεγχο του ισχυρισμού περί ληστείας, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, τις μαρτυρίες και τα στοιχεία “δεν καταφέραμε να διαπιστώσουμε την ύπαρξη άλλων προσώπων”, πέραν του ζευγαριού. Αποτέλεσμα ήταν οι έρευνες των αρχών να στραφούν πλέον στον σύζυγο της Καρολάιν, που ήταν και ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας. Η πιθανή εμπλοκή του στην υπόθεση δολοφονίας, άρχισε να διαφαίνεται όταν προέκυψαν τα ψηφιακά πειστήρια που έδειχναν ότι κινείται στον χώρο, τις ώρες που είχε δηλώσει αρχικά στους αστυνομικούς ότι ήταν δεμένος. Άρχισε, στη συνέχεια, η σχολαστική εξέταση του.

Γλυκά Νερά

Πώς έγινε η ομολογία

Εντύπωση προκαλούν τα όσα ανέφερε ο κ. Χασιώτης, ότι κατά την αρχική συζήτηση και πριν προλάβουν οι αστυνομικοί να θέσουν τα ζητήματα στον πιλότο, εκείνος άρχισε να μιλάει για τη σχέση του με την Καρολάιν, με το παιδί τους, αλλά και για τους αστυνομικούς που ερευνούσαν την υπόθεση και ειδικά τον επικεφαλής της ομάδας. Σε κάποιο στάδιο της εξέτασης, ο πιλότος ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι δήθεν δεν ήθελε να εξαπατήσει, παρά μόνο να αποφύγει τη σύλληψη για να μείνει με το παιδί του και στη συνέχεια ομολόγησε το έγκλημα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του στους αστυνομικούς, απέδωσε τη δολοφονία σε διαπληκτισμό που είχε με την Καρολάιν και σε “έκρηξη συναισθήματος”, ενώ επιβεβαίωσε τα ευρήματα, ότι δηλαδή προκάλεσε τον θάνατο με ασφυκτικό μηχανισμό. Στη συνέχεια, ομολόγησε στους αστυνομικούς όλες τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί προκειμένου να παραπλανήσει τους αστυνομικούς και να σκηνοθετήσει ένα σενάριο ληστείας: έκανε την παραβίαση του παραθύρου, ερεύνησε και αναστάτωσε τον χώρο, δολοφόνησε τον σκύλο, αφαίρεσε την κάρτα μνήμης από την κάμερα στο σαλόνι, έδεσε τον εαυτό του και τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση. Όλα αυτά, έγιναν προκειμένου να σκηνοθετήσει τον χώρο του εγκλήματος και να επιχειρήσει να πείσει τους αστυνομικούς ότι επρόκειτο για ληστεία.