Καινοτομία 2021-2027
Ο Λυκούργος Σταυρουλόπουλος είναι οικονομολόγος- μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης Δημόσιας Διαβούλευσης για το Νέο ΕΣΠΑ ανέδειξε αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες αξιοποίησης των Κοινοτικών Πόρων και απέδειξε και πάλι ότι δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί εδώ και χρόνια «Καλή Πρακτική» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο δια ταύτα, οι πόροι που θα διατεθούν στην Δυτική Ελλάδα για τη νέα Προγραμματική Περίοδο φτάνουν στο ύψος των 630 εκατ. ευρώ, αυξημένοι μάλιστα κατά 35 εκατ. ευρώ σε σχέση με την πρώτη Διαβούλευση, καθιστώντας το Περιφερειακό Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα. Τα νούμερα βεβαίως ζαλίζουν, αλλά τόσα χρόνια πάνω- κάτω τέτοια ποσά αντιστοιχούσαν στην περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ η Δυτ. Ελλάδα άντλησε περίπου μισό δις για το αντίστοιχο Πρόγραμμα.
Καινοτόμο όραμα
Το Οραμα για την περιοχή μας αναφέρεται στον «μετασχηματισμό της με τη δημιουργία ενός Κόμβου τεχνολογίας, καινοτομίας, έρευνας και δημιουργικότητας». Είναι γνωστό εξάλλου ότι η ΠΔΕ θεωρείται για τα εγχώρια δεδομένα πρωτοπόρος στην καινοτομία και ότι η Ελλάδα γενικότερα είναι ανάμεσα στις πέντε χώρες της ΕΕ που έχουν τη μεγαλύτερη βελτίωση σε θέματα καινοτομίας κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Παρά την εξέλιξή της όμως, η χώρα μας παραμένει ένας μέτριος καινοτόμος σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard). Πάμε λοιπόν καλύτερα, αλλά στο καλά πότε θα φτάσουμε;
Τί απαιτείται
Πρώτον, αποτελεσματική σύνδεση της επιστημονικής έρευνας και της εξειδικευμένης γνώσης με την αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Στο πλαίσιο αυτό οι ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας έχει εγκρίνει σειρά δράσεων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ».
Δεύτερον, αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα και στα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Σύμφωνα με τη γνωστή Ερευνα του 2016, «Αύξηση των δαπανών για Ε&Α κατά 0,2% του ΑΕΠ, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%». Με άλλα λόγια, η συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς είναι πενταπλάσια.
Τρίτον, αποτελεσματικότερη σύνδεση του κατακερματισμένου οικοσυστήματος καινοτομίας.
Συνδετικό κρίκο στην προσπάθεια αυτή, μπορεί να αποτελέσει το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, καθώς η Γνώση & η Υψηλή Τεχνολογία που παράγει το έχουν αναδείξει σε διαχρονική Θερμοκοιτίδα επώασης Καινοτομίας.
Εν κατακλείδι
Κανείς δεν αμφισβητεί τα σημαντικά αναπτυξιακά βήματα που έχουν γίνει στην περιοχή μας. Η Καινοτομία όμως δεν προχωρά με βήματα, αλλά με άλματα. Η πραγματική πρόκληση για την περιοχή μας δεν είναι η δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας. Αυτή όπως αναλύθηκε παραπάνω ήδη υπάρχει. Η στρατηγική επιλογή πρέπει πλέον να αφορά στην δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας, ο οποίος θα λειτουργεί ως συντονιστής καθόλη την διάρκεια υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και σκοπό να αναζητεί και να προωθεί συστηματικά δυνατότητες διασύνδεσης & δημιουργία συμπράξεων μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιμέρους ερευνητών με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του χρόνου, που χωρίζει την έρευνα από την αγορά (σ.σ. ιδανικά και από την κοινωνική χρησιμότητα), ώστε να εκτοξεύσει αναπτυξιακά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιορίζοντας ταυτόχρονα το φαινόμενο του «brain drain», της μαζικής δηλαδή μετανάστευσης νέων υψηλά εξειδικευμένων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News