Καλπονοθευτικός… καρμανιόλα για τις ευρωεκλογές
* Ο Νότης Μαριάς είναι πρώην ευρωβουλευτής – καθηγητής Θεσμών ΕΕ Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η σκληρή κόντρα γύρω από την επιστολική ψήφο επισκίασε διάφορες εξίσου σημαντικές πλευρές του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές, που ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Η κυβέρνηση, ελάχιστους μήνες πριν τη διεξαγωγή του, με προκλητικό τρόπο και ενάντια σε κάθε έννοια δημοκρατίας, προχώρησε στην αλλαγή του. Ετσι, εντελώς καιροσκοπικά και με διατάξεις καρμανιόλα, πέρασε έναν νόμο που δρα σε βάρος των μικρών κομμάτων. Επιπλέον, όχι μόνο διατήρησε σε ισχύ το όριο του 3% προκειμένου να μπορέσει κάποιος συνδυασμός να πάρει έδρα, αλλά με διάφορα τρικ στην ουσία το ανέβασε σχεδόν στο 3,5%.
Είναι αδικαιολόγητο, καθότι στις ευρωεκλογές δεν εκλέγουμε κυβέρνηση. Υποτίθεται ότι αυτό δικαιολογείται, για να μην έχουμε κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και προκειμένου να διασφαλίζεται η εκλογή βιώσιμης κυβέρνησης. Ομως καμία τέτοια δεν πρόκειται να προκύψει από τις ευρωεκλογές και επιπλέον η πλουραλιστική εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων όχι μόνο δεν μπορεί να εκληφθεί ως αρνητικό φαινόμενο αλλά αντίθετα είναι εξαιρετικά θετικό πολιτικό γεγονός διότι έτσι οι Ελληνες ευρωβουλευτές, που θα μπορούσαν να εκλεγούν, εκπροσωπώντας κατά το δυνατόν περισσότερα ελληνικά κόμματα θα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταφέροντας τη φωνή της Ελλάδας.
Ετσι, όμως, φαλκιδεύεται η αρχή της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος ,τόσο ως ειδικότερη μορφή της αρχής της ισότητας των Ελλήνων πολιτών ενώπιον του νόμου -που πηγάζει από το Σύνταγμα- όσο και ως αρχή εκ του Συντάγματος.
Επιπλέον, με το εκλογικό όριο του 3% παραβιάζεται η περίφημη αρχή της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος που πέραν των άλλων επάγεται ότι όλοι οι εκλογείς είναι ίσοι κατά την ψήφο, με την έννοια ότι κάθε ψήφος έχει ίση νομική δύναμη.
Επίσης, με τη θέσπιση του ορίου του 3% παραβιάζεται και η αρχή της ίσης μεταχειρίσεως των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σ’ αυτά ίσων ευκαιριών γεγονός που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Σε σχέση με τον τρόπο κατανομής των εδρών, η κυβέρνηση αλλάζοντας τον τρόπο κατανομής εδρών και με διάφορα ταχυδακτυλουργικά τρικ τελικά οδηγεί τον τρόπο κατανομής εδρών κατά την δεύτερη κατανομή να γίνεται με τέτοια μέθοδο ούτως ώστε να ευνοείται το μεγαλύτερο κόμμα. Στόχευση εν προκειμένω είναι να μπορέσει η ΝΔ να πάρει μια τουλάχιστον επιπλέον έδρα.
Η ΝΔ, επιπροσθέτως, αυξάνει το παράβολο συμμετοχής στις ευρωεκλογές στα 20.000 ευρώ για κάθε κόμμα το οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν 3.000 ευρώ για κάθε κόμμα συν 150 ευρώ για κάθε υποψήφιο. Τώρα, στην ουσία θέλει να αποκλείσει για καθαρά οικονομικούς λόγους τα μικρότερα κόμματα από τη συμμετοχή τους
Πρέπει να τονιστεί ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα στις εθνικές εκλογές, προκειμένου να ανακηρυχθεί κάποιος ως υποψήφιος για τις ευρωεκλογές πρέπει να προταθεί υποχρεωτικά από κάποιο κόμμα. Με τον τρόπο αυτόν αποκλείεται η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ανεξαρτήτων ή και μεμονωμένων υποψηφίων ενώ κάτι τέτοιο επιτρέπεται στις εθνικές εκλογές!
Τέλος, η κυβέρνηση επαναφέρει και θεωρεί ως κώλυμα ανακήρυξης υποψηφίου ευρωβουλευτή τη βουλευτική ιδιότητα, αναγκάζοντας έτσι, όσους βουλευτές θέλουν να κατέβουν στις ευρωεκλογές, να παραιτηθούν και να παραδώσουν την έδρα, όπως ίσχυε το 2019.
* Ο Νότης Μαριάς είναι πρώην ευρωβουλευτής – καθηγητής Θεσμών ΕΕ Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News