Ο Αγγελος Χατζαράς για τις άμυνες ζώνης: «Από πότε έχουμε να βγάλουμε σουτέρ;»
Η κουβέντα για την κατάργηση της άμυνας ζώνης στα ηλικιακά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η έχει φουντώσει και τοποθετήθηκε και ο προπονητής του Αίολου Αγυιάς-ΑΕ Αγυιάς, Αγγελος Χατζαράς.
Τη δική του παρέμβαση στο θέμα που άνοιξε για την κατάργηση της άμυνας ζώνης στα «μικρά» ηλικιακά πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ-Η έκανε ο Αγγελος Χατζαράς, προπονητής της ΑΕ Αγυιάς (ομάδα U20 του «μητρικού» Αιόλου Αγυιάς) και των Ακαδημιών του Αιόλου Αγυιάς. Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του έχουν ως εξής:
«Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον το θέμα που έχει ανοίξει περί άμυνας ζώνης στις Αναπτυξιακές ηλικίες και θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ κάποιες λεπτομέρειες που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν.
Πολύ σωστά ειπώθηκε πως η συγκεκριμένη άμυνα δεν επιτρέπει να ξεδιπλωθεί το ταλέντο των νεαρών αθλητών, βοηθάει όμως κυρίως στο να ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ να εκμεταλλεύονται τους κενούς χώρους που δημιουργούνται και επίσης μια ομάδα που αντιμετωπίζει άμυνα ζώνης έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες για σουτ με καλές προϋποθέσεις σε σχέση με την προσωπική άμυνα. Ειδικά το τελευταίο θα πρέπει να μας απασχολήσει, ειδικά από τη στιγμή που έχουμε να βγάλουμε σουτέρ κι εγώ δεν ξέρω από πότε…
Επίσης, επειδή είμαι λάτρης του Αμερικανικού μπάσκετ και το παρακολουθώ σε όλα του τα επίπεδα, να αναφέρω ότι στο high school, αλλά και στο κολλέγιο οι άμυνες ζώνης χρησιμοποιούνται πάρα πολύ. Αυτό που αλλάζει στο ΝΒΑ είναι ο κανονισμός illegall defense σύμφωνα με τον οποίο ένας αμυντικός δεν μπορεί να είναι μέσα στη ρακέτα για πάνω από 3 δεύτερα. Αυτός ο κανονισμός έχει επηρεάσει όμως και το man to man στο ΝΒΑ διότι ο παίκτης της αδύνατης πλευράς αργεί να δώσει βοήθεια (χονδρικά). Τελευταία βέβαια, και με την ανοχή των διαιτητών, η ζώνη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται αρκετά και στο ΝΒΑ, κυρίως από Μαϊάμι και Βοστώνη, αλλά και τον τρισμέγιστο Πόποβιτς!
Τέλος, είναι μια άμυνα που φανερώνει επιθετικές αδυναμίες σε προσωπικό, αλλά και ομαδικό επίπεδο, οπότε για εμάς που διδάσκουμε το άθλημα στα παιδιά αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανιχνεύσουμε αδυναμίες και μέσω της εξειδικευμένης-στοχευμένης προπόνησης να βελτιώσουμε τις αδυναμίες αυτές.
Όταν αντιμετωπίζουμε λοιπόν τέτοιες άμυνες θα πρέπει να το βλέπουμε σαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξασκήσουμε, π.χ. το σουτ σε αγωνιστικές συνθήκες. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει άγχος και ταραχή για τη νίκη από τη στιγμή που ευαγγελιζόμαστε πως είμαστε πάνω απ΄ όλα παιδαγωγοί. Παρεμπιπτόντως, εγώ, προσωπικά χρησιμοποιώ ελάχιστα έως καθόλου άμυνες ζώνης, αλλά αυτό αφορά τη δική μου προπονητική επιλογή!».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News