Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα: Χαμός σε σύνορα και αεροδρόμια – Στάλθηκαν ήδη χαρτιά επιστράτευσης
Ουρές έχουν σχηματιστεί στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς πολλοί πολίτες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα και τα σπίτια τους, μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.
Πανικός επικρατεί στην Ρωσία, όπου πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν άρον άρον τη χώρα. Τόσο στα αεροδρόμια όσο και στα σύνορα ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος σε αριθμό που προσπαθεί με κάθε τρόπο να φύγει από τη Ρωσία, μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την επιστράτευση την Τετάρτη, και θα μπορούσαν να κληθούν 300.000 άνθρωποι να υπηρετήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο, μάλιστα, επιμένει πως οι αναφορές για άνδρες που επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα είναι υπερβολικές.
Ωστόσο, στα σύνορα με τη Γεωργία, έχουν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανδρών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
Ένας άνδρας είπε χαρακτηριστικά στο BBC ότι άρπαξε το διαβατήριό του και κατευθύνθηκε προς τα σύνορα, χωρίς να μαζέψει τίποτα άλλο, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Πούτιν.
Το χαρτί επιστράτευσης
Κάποιοι Ρώσοι έχουν λάβει ήδη το χαρτί της επιστράτευσης και το δημοσιεύουν στα social media.
«Νόμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Σχετικά με το στρατιωτικό καθήκον και τη στρατιωτική θητεία, είστε υποχρεωμένος να παρουσιαστείτε στο … τμήμα της περιφέρειας της … περιφέρειας της Μόσχας στη διεύθυνση … για τη διεξαγωγή των απαραίτητων ιατρικών και ψυχομετρικών εξετάσεων. Πρέπει να έχετε διαβατήριο, στρατιωτική ταυτότητα και αυτό το χαρτί».
В Москве призывают даже тех, кто вообще не служил и не имеет боевого опыта.
Один из таких призывников — 32-летний кандидат экономических наук и сотрудник Сбербанка Виктор Бугреев.
Видео: Осторожно, Москва pic.twitter.com/rlNVMhBoYr
— Медиазона (@mediazzzona) September 22, 2022
Η Φινλανδία εξετάζει να διακόψει διέλευση και διακοπές Ρώσων
Η φιλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στους περισσότερους Ρώσους να εισέλθουν στη Φινλανδία, καθώς η κυκλοφορία στα σύνορα από τον ανατολικό γείτονά της «έχει ενταθεί» μετά την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση.
Τα φινλανδικά χερσαία σύνορα έχουν παραμείνει μεταξύ των ελάχιστων σημείων εισόδου στην Ευρώπη για τους Ρώσους, αφού μια σειρά δυτικών χωρών έκλεισαν τόσο τα χερσαία σύνορα όσο και τον εναέριο χώρο τους σε ρωσικά αεροπλάνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί τους κινδύνους που ενέχουν άτομα που ταξιδεύουν μέσω της Φινλανδίας και εξετάζει τρόπους για να μειώσει δραστικά τη διαμετακόμιση Ρώσων μέσω της χώρας.
«Η βούληση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής, πιστεύουμε ότι ο ρωσικός τουρισμός (προς τη Φινλανδία) πρέπει να σταματήσει, καθώς και η διέλευση μέσω της Φινλανδίας», είπε η Μάριν σε δημοσιογράφους. «Πιστεύω ότι η κατάσταση πρέπει να επανεκτιμηθεί μετά τα χθεσινά νέα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εντολή Πούτιν για μερική επιστράτευση.
Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου δημιούργησε φόβους ότι ορισμένοι άνδρες σε μάχιμη ηλικία δεν θα επιτρεπόταν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και οδήγησε να πουληθούν γρήγορα από την χώρα αεροπορικά εισιτήρια χωρίς επιστροφή.
A long queue on the Russian-Mongolian border. Russians flee from mobilization in all possible directions. #RussianArmy #UkraineWillWin
📹 Ukrainian journalist Andrii Tsaplienko pic.twitter.com/sCDJbyfSIm
— UkraineWorld (@ukraine_world) September 22, 2022
Η Φινλανδία επέλεξε να διατηρήσει τα σύνορά της με τη Ρωσία ανοιχτά μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Στο συνοριακό πέρασμα Βααλίμα, σε απόσταση περίπου τρεις ώρες οδικώς από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας την Αγία Πετρούπολη, τρεις λωρίδες αυτοκινήτων εκτείνονταν 300-400 μέτρα η καθεμία γύρω στις 13:15 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος φύλαξης των συνόρων. Το πέρασμα είναι ένα από τα εννέα στα 1.300 χιλιόμετρα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η οδική κυκλοφορία στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας εντάθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», ανέφερε σε tweet ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της συνοριοφύλακα, Μάτι Πιτκανίτι. Είπε στο Reuters ότι οι συνοριοφύλακες είναι έτοιμοι στα εννέα σημεία ελέγχου.
Αν και η κυκλοφορία από τη Ρωσία είναι μεγαλύτερη από την συνηθισμένη, οι συνοριοφύλακες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι δεν έχει αλλάξει «ανησυχητικά» τις τελευταίες ημέρες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Η ανακοίνωση προειδοποίησε ότι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν «λανθασμένες και παραπλανητικές» πληροφορίες.
Ένας 34χρονος Ρώσος με το όνομα Νικίτα, ο οποίος δεν έδωσε το επίθετό του, τόνισε στο Reuters ότι θα πήγαινε διακοπές στη νότια Ευρώπη και ότι δεν είναι σίγουρος αν θα επιστρέψει στη Ρωσία. «Θα πάρω την απόφαση όταν είμαι εκεί», τόνισε καθώς διέσχιζε τα σύνορα.
Αξιωματούχοι των συνόρων ανέφεραν στο Reuters ότι ένας σημαντικός αριθμός Ρώσων που έφτασαν ταξίδευαν με τουριστική βίζα. Οι τουρίστες πρέπει να προσκομίσουν βίζες και έγγραφα που αποδεικνύουν τα επόμενα δρομολόγιά τους, όπως αεροπορικά εισιτήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων ή πρόσκληση από φιλικό πρόσωπο.
Όσο οι τουρίστες μπορούν να δείξουν αξιόπιστα σχέδια επιστροφής, όπως εισιτήρια επιστροφής, οι συνοριοφύλακες δεν μπορούν να ελέγξουν αν όντως σκοπεύουν να επιστρέψουν, είπε στο Reuters ο Ελίας Λάινε, αναπληρωτής επικεφαλής του συνοριακού σταθμού της Βααλίμα.
It seems that the only chance for those Russians who can't put their own country into order and don't want to die in Ukraine – is to flee.
Through neighboring countries or flying where no visa is needed – they need to flee
It's better than to kill and be killed, at any rate. pic.twitter.com/uUGFH3ko8u
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) September 22, 2022
Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία, οι άλλες χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με το ρωσικό έδαφος, άρχισαν να απομακρύνουν τους Ρώσους πολίτες από συνορικά περάσματα τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ταξιδεύουν όσο η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.
Τα τρία κράτη της Βαλτικής δεν θα προσφέρουν καταφύγιο σε κανέναν Ρώσο που τρέπεται σε φυγή από την επιστράτευση της Μόσχας, δήλωσαν οι υπουργοί τους την Τετάρτη.
Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια για τους άνδρες που αναχωρούν από τη χώρα
Από αρκετά αεροδρόμια της Ρωσίας φθάνουν ειδήσεις ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν από τη χώρα για το εξωτερικό.
Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν στην πραγματικότητα όλους τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με άλλα μηνύματα οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί.
Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ’ επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.
This photo was reportedly taken at Vnukovo airport, one of four international airports in #Moscow, #Russia, this morning. Day 2 after the announcement of "partial mobilisation" in Russia. pic.twitter.com/kvCfIXWLLk
— Alex Kokcharov (@AlexKokcharov) September 22, 2022
Όπως γράφει ο ιστότοπος Rotonda, στο αεροδρόμιο Πούλκοβο ελέγχουν όλους στην ουσία τους άνδρες που φεύγουν για το εξωτερικό. Οι αναγνώστες του ιστότοπου αναφέρουν ότι καταγράφουν τα στοιχεία του φύλλου πορείας και του διαβατηρίου. Παρόμοιους ελέγχους αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στα αεροδρόμια της Μόσχας Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο.
Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με διάταγμα του ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, παρότι οι διατυπώσεις στο διάταγμα είναι ασαφείς και στην ουσία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλήτευσης κάθε πολίτη που είναι έφεδρος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιοι περιορισμοί που να αφορούν την απαγόρευση εξόδου για όσους ενδέχεται να κληθούν στον στρατό. Παράλληλα ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.
Are those crowds Russians wishing to enlist?
No, these are Russians wishing to flee – these are lines in Vnukovo airport, Russia.
Russians are not ready to take their regime down – they are waiting for Ukrainians to do it. pic.twitter.com/1U20ZrpMuI
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) September 22, 2022
Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης αυξήθηκαν αισθητά οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τη Ρωσία προς το εξωτερικό και ως εκ τούτου και οι τιμές των εισιτηρίων. Επίσης, αναφέρεται ότι στις εξόδους στα σύνορα με άλλες χώρες έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων.
50.000 ρούβλια μηνιαίως για όσους επιστρατευθούν – 3 εκατομμύρια σε περίπτωση θανάτου
Ο Δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, υπέγραψε διάταγμα που αφορά την οικονομική υποστήριξη των Μοσχοβιτών που θα επιστρατευθούν όπως και των ξένων πολιτών που θα υπογράψουν ανάλογη σύμβαση.
Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δημάρχου, όσοι κληθούν για να συμμετάσχουν στη μερική επιστράτευση, θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) μηνιαίως. Σε περίπτωση που τραυματισθούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων. Σε περίπτωση θανάτου η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατομμύρια ρούβλια (50.653 ευρώ). Οι ξένοι πολίτες που θα υπογράψουν σύμβαση θα λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.
Novaya Gazeta: Το Κρεμλίνο σχεδιάζει να επιστρατεύσει ένα εκατ. άτομα
Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, που κυκλοφορεί στο εξωτερικό και έχει υποκαταστήσει την εφημερίδα Novaya Gazeta η κυκλοφορία της οποίας έχει απαγορευθεί στη Ρωσία, επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή στην προεδρική διοίκηση λέγοντας ότι το σημείο 7 του διατάγματος, το οποίο είναι μόνο «για υπηρεσιακή χρήση» και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του διατάγματος του Ρώσου προέδρου που ανήγγειλε την Τετάρτη, επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις να επιστρατεύσουν ένα εκατομμύριο προσωπικό.
«Άλλαξαν τον αριθμό αρκετές φορές και τελικά κατέληξαν στο ένα εκατομμύριο», δήλωσε η πηγή της στο Κρεμλίνο, αναφερόμενη στο κείμενο του διατάγματος και τον αριθμό των εφέδρων.
Σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, διέψευσε ότι η Ρωσία θα καλέσει για επιστράτευση ένα εκατομμύριο άτομα, χαρακτηρίζοντας την αναφορά της NovayaGazeta.Europe «ένα ψέμα».
Χθες 21 Σεπτεμβρίου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι η παράγραφος αυτή υποδεικνύει τον αριθμό των εφέδρων οι οποίοι μπορούν να κληθούν στον στρατό. Τόνισε ότι αφορά μόνο πληροφορίες σχετικά με τους 300.000 στρατεύσιμους που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο Σεργκέι Κοζουγκέτοβιτς Σοϊγκού στη συνέντευξη του είπε: «300 χιλιάδες άνθρωποι». Γίνεται λόγος εκεί για έως 300 χιλιάδες άτομα», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.
Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα κληθούν περίπου 300.000 έφεδροι και ότι θα έχουν ειδικότητες και πολεμική εμπειρία, αν και στο διάταγμα δεν υπήρχε αριθμός όπως δημοσιεύθηκε σε επίσημους ιστότοπους.
Είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει συνολικά 25 εκατομμύρια εφέδρους στη διάθεσή της.
Όλοι οι Ρώσοι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν ένα χρόνο στρατιωτική θητεία μεταξύ 18 και 27 ετών.
Παγκόσμια ανησυχία μετά την επιστράτευση Πούτιν – Δεκάδες συλλήψεις στη Ρωσία και κυρώσεις από την ΕΕ
Οι ανακοινώσεις Πούτιν για επιστράτευση 300.000 στρατεύσιμων, ώστε να πολεμήσουν στην Ουκρανία προκάλεσαν αναταράξεις τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της χώρας, καθώς είναι φανερή η κλιμάκωση του πολέμου.
Από τη μία η Δύση δήλωσε πως το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου αποτελεί παραδοχή ότι η έκβαση των πραγμάτων στον πόλεμο δεν πάει σύμφωνα με τα σχέδιά του, από την άλλη, στη Ρωσία μετά τη μερική επιστράτευση επικρατεί αναστάτωση, με χιλιάδες Ρώσους να ψάχνουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.
Πιέζονται τα σύνορα
Η κυκλοφορία των οχημάτων που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η φινλανδική συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.
Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική Ρωσία μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης εφέδρων, δήλωσε την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντι Καϊκόνεν.
Ωστόσο, χθες ο αριθμός των ανθρώπων που διέρχονταν από τα σύνορα ήταν χαμηλότερος από αυτόν του σαββατοκύριακου, διευκρίνισε ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανιίτι.
Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.
Η συνοριοφρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία ελέγχου, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του
Η επιστράτευση εφέδρων, ωστόσο, θα φέρει εκατομμύρια ρωσικές οικογένειες αντιμέτωπες με τη ζοφερή πραγματικότητα, καθώς οι συγγενείς τους θα πρέπει να πάνε στον πόλεμο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Washington Post, στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία είναι σε θέση να εκπαιδεύσει, να εξοπλίσει και να αναπτύξει 300.000 εφέδρους, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία και έχει μάλιστα υποστεί σημαντικές απώλειες στις τάξεις των αξιωματικών.
Μια πρόσφατη απόφαση για επιστράτευση απέτυχε να αλλάξει τη ρότα του πολέμου, καθιστώντας πιο εμφανή τη δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς για τον μεγάλο αριθμό απωλειών στο πεδίο της μάχης.
Ρώσος κρατικός αξιωματούχος δήλωσε ότι 300.000 έφεδροι θα ήταν αρκετοί προκειμένου η Ρωσία να κερδίσει χρόνο, χωρίς να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.
Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει ακόμα ότι η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναγκάζοντας την Ουκρανία να παραδοθεί με τους όρους της Ρωσίας.
«Ξεκινώντας έναν αδικαιολόγητο, επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής κυρίαρχης χώρας, προσαρτώντας τα εδάφη της, σκοτώνοντας τους δικούς της στρατιώτες χάριν των γεωπολιτικών ψευδαισθήσεων και των ερασιτεχνικών διαλέξεων ιστορίας, εκβιάζοντας τον κόσμο με μια πυρηνική βόμβα και ξεκινώντας τελικά μια επιστράτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του» έγραψε η αντιπολιτευτική Novaya Gazeta Europe, (που εκδίδεται στο εξωτερικό και είναι μπλοκαρισμένη στην Ρωσία) για τις χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου.
Διαδηλώσεις μετά την επιστράτευση – Δεκάδες συλλήψεις
Το βράδυ της Τετάρτης δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν αντιπολεμική διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας με την αστυνομία να προχωρά σε βίαιες συλλήψεις. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικαλείται το Sky News αναφέρουν ότι πάνω από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων σε 15 πόλεις.
«Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επί τόπου η ταυτότητα τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, θα καθορίζεται η κατηγορία στρατολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του γραφείου στρατολόγησης και κατάταξης.
Όσοι δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία θα εγγράφονται στο μητρώο για το επόμενη κλήτευση», δήλωσε ο δικηγόρος Ιλιά Ρεμεσλό. Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπο το σύνθημα «Όχι στην επιστράτευση» θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».
Sold out οι πτήσεις χωρίς επιστροφή
Οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία ξεπούλησαν χθες Τετάρτη, ενώ βίντεο από τα σύνορα με Φιλανδία και Γεωργία δείχνουν ουρές χιλιομέτρων. Επίσης, παρατηρήθηκε μεγάλη έξοδο πτήσεων από τη Ρωσία ενώ εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή. Οι πτήσεις που ξεπούλησαν πρώτες ήταν αυτές προς Τουρκία και Αρμενία, αφού και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα.
https://twitter.com/resnikoff/status/1572709584414048257?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1572709584414048257%7Ctwgr%5Ed5c02857ec2c3d7ba082614f36c0e7d92c2227fb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FWorld%2Farticle%2F225325%2Foirosoiegkataleipoynaronaronthxoraoyresstasynoraxamosstaaerodromiakapoioiphranhdhxartiepistrateyshs
Ελάχιστες αεροπορικές εταιρίες φαίνεται να εξυπηρετούν Ρώσους πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μεταξύ των οποίων και η Emirates που βγάζει διαθεσιμότητα όμως μόνο σε ακριβό ναύλο. Το σύστημα της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας δεν δίνει διαθεσιμότητα σε φθηνό ναύλο (οικονομική θέση) κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι είτε έχει εξαντληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία αεροπορικών εισιτήριων είτε αυτά δεν είναι διαθέσιμα.
Το φτηνότερο εισιτήριο για πτήση Μόσχα-Βελιγράδι, κοστολογείται στα 3.300 δολάρια η απλή μετάβαση για σήμερα 22 Σεπτεμβρίου. Η τιμή εισιτηρίου για την επόμενη πτήση, δηλαδή μία ημέρα αργότερα, αγγίζει έως και τα 5,600 δολάρια για πρώτη θέση.
Η τιμή για τις πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη ή το Ντουμπάι αυξήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, φτάνοντας έως και τα 9.200 ευρώ για απλή μετάβαση στην οικονομική θέση.
Λόγω της διαταγής για επιστράτευση, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πωλούν εισιτήρια σε άνδρες από 18 έως 65 ετών. Εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News