Ορφικοί Ύμνοι: Μια ξεχωριστή παράσταση από την PanArmonia το Σάββατο 22/4 στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου

Μια ξεχωριστή παράσταση παρουσιάζει η PanArmonia το προσεχές Σάββατο στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ορφικοί Ύμνοι
Mια μεγάλη παραγωγή που έρχεται σε συνέχεια της παγκόσμιας πρώτης στους Δελφούς, παρουσιάζεται το προσεχές Σάββατο (ώρα 20:00) στην Πάτρα, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και στο πλαίσιο μιας  μεγάλης περιοδείας που θα λάβει χώρα σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό.

Πρόκειται για τη μουσική παράσταση «Ορφικοί Υμνοι – Η Πρεμιέρα (ΠΑΤΡΑ)» που θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Πανεπιστημίου Πατρών, από την PanArmonia, ένα πολυποίκιλο μουσικό σύνολο που εδώ και χρόνια αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της δράσης του στην μελέτη των Ορφικών Υμνων, την ψυχαγωγική λειτουργία τους και τη θεραπευτική επενέργειά τους στους ανθρώπους.

Η μυητική ποιητική γραφή του Ορφέα ακτινοβολεί σταθερά την πανσυμπαντική Σοφία και αρμονία του γίγνεσθαι. Οι 88 Ορφικοί Υμνοι της Ελληνικής Παράδοσης που σώζονται στο ακέραιο, αποτελούν ανεκτίμητη πολιτισμική κληρονομιά για τους Ελληνες και για όλους τους ανθρώπους, αναδεικνύοντας το αρχαίο – μα πάντα νέο – ελληνικό πνεύμα.

Η μελοποίηση και η ενορχήστρωση των Υμνων από την PanArmonia, βασίστηκε  πέρα από την έμπνευση, τόσο στην ετυμολογική και εννοιολογική μετάφραση των κειμένων όσο και στον αποσυμβολισμό τους. Μέσα από ένα πάντρεμα κλασικών, σύγχρονων και αρχαίων στοιχείων και ρυθμών, δημιουργήθηκαν πρωτοποριακές μουσικές εκδηλώσεις, από τις οποίες σε αυτήν τη συναυλία θα ακούσουμε τους εξής μελοποιημένους ύμνους:

Εστίας – Διός  – Ερμού – Μνημοσύνης – Μουσών – Ασκληπιού – Αρεως -Νίκης

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

25 μουσικοί επί σκηνής απαρτίζουν το ορχηστρικό σύνολο:

Σολίστες: Μέτζο σοπράνο – Δήμητρα Αναστασία Σακελλαροπούλου, Σοπράνο: Μαριάννα Καλογεράκη, βαρύτονος: Θανάσης Βούτσας, Μπάσος: Ilya Algaer, γυναικείες και αντρικές φωνές και συνοδεύονται από τους ήχους των οργάνων: πιάνο, φλάουτο, άρπα, κιθάρα, λαούτο, μπουζούκι,  τρομπόνι, κρουστά, τυμπάνια, μαντολίνο, τσέλο και 6μελές σύνολο ήχησης κεραύνιων κυμβάλων (γκονγκ).

Τα κεραύνια κύμβαλα είναι κατασκευασμένα από ειδικά κράματα μετάλλων και ηχούν στις συχνότητες των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, διαμορφώνοντας ένα εντυπωσιακό – μυσταγωγικό πεδίο.

Παρουσιάζει την βραδιά η Κωνσταντίνα Ροδάνθη Πετρίδου.

Η διάρκεια της εκδήλωσης θα είναι περίπου 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Η ΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΑΥΝΙΩΝ ΚΥΜΒΑΛΩΝ

Η σολίστ του πιάνου Τζένη Τζοάννα Σουλκούκη, που υπογράφει τις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις των έργων, μίλησε στην «Π», παρουσιάζοντας στους ακροατές την ταυτότητα της PanArmonia, καθώς και τις παραμέτρους της ιδιαίτερης αυτής παράστασης:

–      Ποια είναι η PanArmonia και τι θα μας παρουσιάσει στις 22 Απριλίου στην Πάτρα;

Η PanArmonia (Παναρμόνια) είναι ένα μουσικό σύνολο που έχει την αφετηρία του στο 2010, όταν δύο μουσικοί, με κίνητρο την αγάπη τους για τη μουσική και την αρμονική ζωή, ξεκίνησαν να συνθέτουν και να ερμηνεύουν τα τραγούδια τους μαζί. Με το πέρασμα των χρόνων εμπνεύστηκαν και άλλοι άνθρωποι από το όραμά τους και σήμερα απαρτίζεται από 12 σταθερά μέλη και 20 μόνιμους συνεργάτες.

Από το 2022 η PanArmonia έχει εστιαστεί σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, πολιτισμικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, τη διάδοση των Ορφικών Υμνων. Για τη συναυλία αυτή έχουμε επιλέξει οχτώ από τους δεκατρείς Ορφικούς Υμνους που έχουμε μελοποιήσει. Οχτώ δηλαδή πρωτότυπα ορφικά κείμενα που έχουν διασωθεί στο σήμερα, θα παρουσιαστούν μελοποιημένα και ενορχηστρωμένα από την PanArmonia .

–      Τι το ξεχωριστό θα έχει η συναυλία αυτή μετά από την επίσημη πρώτη στους Δελφούς;

Αρχικά, η κάθε μας συναυλία είναι συνέχεια της προηγούμενης και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία. Σε αυτή τη συναυλία έχουν προστεθεί σολίστες τραγουδιστές και νέα μουσικά όργανα, με σύμπραξη συνολικά 25 συντελεστών επί σκηνής.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αίθουσας, έχουμε προσαρμόσει την ήχηση των Κεραυνίων Κυμβάλων (Gong) που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παράστασης. Επίσης θα αξιοποιήσουμε την δυνατότητα βιντεο – προβολής της αίθουσας του Πανεπιστημίου, ενδυναμώνοντας την οπτικο – ακουστική εμπειρία.

Τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα τοτ άρρητου λόγου και θα χαρούμε να τα ανακαλύψουμε μαζί στις 22 Απριλίου.

–       Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τους Ορφικούς Υμνους και πότε ξεκίνησε όλο αυτό;

Ο θαυμασμός και η ενασχόληση χρόνων με τα κείμενα του Ορφέα, έφεραν μετέπειτα αναπόφευκτα -θα λέγαμε- και τη μελοποίηση αυτών. Η αρχαία ελληνική ποίηση εξάλλου συνοδευόταν πάντα με αυτό που ονομάζουμε σήμερα μουσική. Λόγος και μέλος συνιστούσαν αδιάσπαστη ενότητα. Οι μελωδίες βέβαια που προέκυψαν, είναι καθαρά αποτέλεσμα αυθόρμητης έμπνευσης και όχι έρευνας της αρχαιοελληνικής μουσικής. Από το 2020 λοιπόν εργαζόμαστε σταθερά πάνω στο έργο των Ορφικών Υμνων, εμβαθύνοντας στον ρυθμό που μας αποκαλύπτει ο ίδιος ο ποιητικός ορφικός λόγος και στους αποσυμβολισμούς αυτού.

–       Τι περιλαμβάνει το ρεπερτόριο της PanArmonia πέρα από τους Ορφικούς Υμνους;

Στο μουσικό δυναμικό της PanArmonia περιλαμβάνεται η σύνθεση δεκάδων τραγουδιών με ελληνικούς ή ξενόγλωσσους στίχους, ορχηστρικοί αυτοσχεδιασμοί, σύγχρονοι ύμνοι, παιδικά τραγούδια, καθώς και η διασκευή έργων άλλων συνθετών από διάφορα είδη μουσικής (Ποπ, Ροκ, Εντεχνο, Παραδοσιακά, Mantras και πολλά άλλα).

–       Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και άλλους Ορφικούς Υμνους στο μέλλον;

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος. Η πρώτη σειρά συναυλιών θα παρουσιαστεί εν πρώτοις σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και έπειτα θα συνεχίσουμε με την παρουσίαση του επόμενου κύκλου των Ορφικών Υμνων, παράλληλα με τις άλλες δράσεις μας

–      Εχετε ήδη οργανώσει κάποια περιοδεία στο εξωτερικό;

Προς το παρόν μελετάμε διάφορες προτάσεις και ιδέες σχετικά με αρκετές χώρες του εξωτερικού. Θα επανέλθουμε ωστόσο με περισσότερες λεπτομέρειες μόλις θα έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Η πολύτιμη άλλωστε πολιτισμική μας κληρονομιά από τον Ορφέα έχει άλλωστε πανανθρώπινη αξία και αγγίζει την κάθε ψυχή. Είναι ένα έργο που αξίζει να υποστηριχθεί και να διαδοθεί.