Πάτρα: Συσπείρωση Καλλιτεχνών – Η συγκέντρωση για το θέατρο …του παραλόγου στον «Απόλλωνα» ΦΩΤΟ

Εκδήλωση χθες Δευτέρα 20/02/2023 «ΑΠΟΛΛΩΝΑ», για το ΠΔ 85/22. Υπό κατάληψη πλέον και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

θέατρο

Σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» και μέσα σε κλίμα έντονης αγωνιστικής διάθεσης και πρωτοφανούς συσπείρωσης όλων των καλλιτεχνικών φορέων, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα Δευτέρα 20/02/2023, η ανοιχτή συζήτηση με τους καθηγητές/ιες και τους σπουδαστές/ιες της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/22.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι κινητοποιήσεις των σπουδαστών και η παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, και βέβαια η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση, που όπως σημείωσαν ομιλητές, ναρκοθετεί την Τέχνη και υποβαθμίζει την υπόσταση του θεάτρου.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν, είχαν να κάνουν με τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και το μέλλον των καταλήψεων.

θέατρο

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Αχαΐας, Σία Αναγνωστοπούλου, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πέτρος Βάης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων Βασίλης Αϊβαλής, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, εργαζομένων στο θέατρο και καλλιτεχνικών ομάδων.

Οπως διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις των παρισταμένων, όλοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων και της εντατικοποίησης του αγώνα, μέχρι την απόσυρση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος. Την ίδια στιγμή, το μέτωπο της αντίδρασης απέναντι στο ΠΔ διευρύνεται καθημερινά σε όλη τη χώρα, λαμβάνοντας πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Στην παρέμβασή τους οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ, ζήτησαν ανάμεσα στα άλλα, την άμεση τροποποίηση του ΠΔ 85/22 με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά, την εποπτεία τόσο των δραματικών σχολών όσο και της νέας δημόσιας σχολής παραστατικών τεχνών όχι μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και από το Υπουργείο Παιδείας. Επίσης, την άμεση ίδρυση Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εν τω μεταξύ από χθες σε κατάληψη βρίσκεται και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Θεατρικών Σπουδών σημειώνεται ανάμεσα στα άλλα:«Το τελευταίο διάστημα εκτυλίσσεται μία από τις μεγαλύτερες πανκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις, για την κατάργηση του ΠΔ 85/2022, που εξισώνει το πτυχίο των καλλιτεχνικών σχολών με το απολυτήριο του Λυκείου, που παραγκωνίζει το κρατικό και δωρεάν σύστημα καλλιτεχνικών σπουδών, και τους μισθούς των εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Εμείς, ως φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, γνωρίζουμε πολύ καλά την έννοια της εκμετάλλευσης από την ίδρυσή του έως και σήμερα. Επιλέγουμε με απόφαση του συλλόγου να στηρίξουμε τις πανκαλλιτεχνικές δράσεις και καταλήψεις. Συντασσόμαστε με όσα έχουν εξεγερθεί και διεκδικούμε κι εμείς τα δικαιώματά μας.

Ο Φοιτητικός μας Σύλλογος χρειάζεται να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των σπουδαστών και αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών που «εν μία νυκτί», μέσα από το απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα, εξισώθηκαν τα πτυχία τους με απολυτήριο Λυκείου. Το ατελείωτο κυνήγι δεξιοτήτων, ο κατακερματισμός και η εμπορευματοποίηση της γνώσης, η συμπίεση των εργασιακών και επαγγελματικών μας δικαιωμάτων προς τα κάτω με βάση τι προσόντα κατέχει το καθένα, αποσυνδέοντας το πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση για ένταξη στο επάγγελμα, είναι αυτό με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι σήμερα οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών, όπως και το δικό μας τμήμα με την υποχρηματοδότηση του τμήματος και της φοιτητικής μέριμνας, τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από το πτυχίο.

Ως Σύλλογος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών, αποφασίσαμε ομόφωνα να προχωρήσουμε σε κατάληψη της σχολής, σε μια κίνηση στήριξης και αλληλεγγύης στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών και τους καλλιτέχνες ενάντια σε αυτήν την πολιτική, που όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν ένα λιθαράκι, που ισοπεδώνει πτυχία, δικαιώματα, μισθούς, που εμπορευματοποιεί τον πολιτισμό και τις σπουδές μας. Η κατάληψη για εμάς δε σημαίνει απλώς ένα κλειστό κτήριο αλλά έναν χώρο συνδιαμόρφωσης, δράσεων και κινητοποιήσεων το οποίο θα μπορεί να στηρίξει κάθε φοιτητή και να δείξει την αλληλεγγύη του».