Πατρινή ομάδα μάχεται την υδροκεφαλία, στην «Π» ο Καθηγητής Σταύρος Ταραβήρας

Η πρωτοποριακή έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών θέτει τις βάσεις για μια καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υδροκεφαλίας.

υδροκεφαλία Ο Σταύρος Ταραβήρας με την ερευνητική του ομάδα

Ελπίδες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση μιας ασθένειας του εγκεφάλου, γνωστή ως υδροκεφαλία, γεννάει επιστημονικός καρπός, ο οποίος προέκυψε μετά από μακρά έρευνα στο Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Σταύρο Ταραβήρα.

Οπως μας εξηγεί ο καθηγητής «η υδροκεφαλία είναι μια κοινή νευρολογική πάθηση και υπολογίζεται ότι 1 στις 1.000 γεννήσεις εμφανίζουν υδροκεφαλία, ενώ εμφανίζεται και σε ενήλικα άτομα. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη συσσώρευση υγρού (εγκεφαλονωτιαίο υγρό) στον εγκέφαλο των ασθενών και συχνά αποδίδεται στη δυσλειτουργία μιας κατηγορίας εξειδικευμένων κυττάρων του εγκεφάλου, που ονομάζονται επενδυματικά κύτταρα. Τα φυσιολογικά επενδυματικά κύτταρα έχουν πολυάριθμες μικροσκοπικές δομές, που ονομάζονται κροσσοί, που κινούνται συντονισμένα για να κινούν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό μέσα στον εγκέφαλο. Η καταστροφή – δυσλειτουργία των επενδυματικών κυττάρων είναι ένα από τα κύρια παθοφυσιολογικά χαρακτηριστικά της υδροκεφαλίας στον άνθρωπο».

Μέχρι σήμερα η θεραπεία της υδροκεφαλίας στηρίζεται κυρίως σε νευροχειρουργικές επεμβάσεις που στοχεύουν στην απομάκρυνση του υγρού από τον εγκέφαλο, ανακουφίζοντας παροδικά τα συμπτώματα των ασθενών χωρίς να προσφέρει μόνιμη ίαση στους ασθενείς.

Η πρωτοποριακή έρευνα της μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Δρ. Κωνσταντίνας Καπλάνη μαζί με έμπειρους διδακτορικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθοδηγούμενους από τον κ. Ταραβήρα, θέτει τις βάσεις για μια καινοτόμο προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υδροκεφαλίας, η οποία εστιάζεται στην αναγέννηση των πολυκροσσωτών επενδυματικών κυττάρων του εγκεφάλου.

«Γνωρίζοντας ότι τα επενδυματικά κύτταρα επηρεάζονται ή καταστρέφονται σε κάποιους ασθενείς με υδροκεφαλία, διαχρονικός στόχος μας ήταν να βρούμε έναν τρόπο να τα αναγεννήσουμε και να τα ξανακάνουμε λειτουργικά και να εξετάσουμε αν αυτά τα ‘’αναγεννημένα’’ κύτταρα μπορούν να βελτιώσουν τη διεύρυνση του εγκεφάλου για να κυκλοφορήσει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αλλά και την ελαττωματική νευρογένεση, αρχικά σε ζωικά μοντέλα ποντικών με υδροκεφαλία. Η βασική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε τα νέα λειτουργικά κύτταρα μιμούμενοι τις φυσιολογικές διαδικασίες που οδηγούν στη δημιουργία επενδυματικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, με μακροπρόθεσμο στόχο να προτείνουμε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σε ασθενείς που πάσχουν από υδροκεφαλία» εξηγεί ο κ. Ταραβήρας.

Οπως σημειώνουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, η ιδέα αυτής της εργασίας στηρίζεται σε προηγούμενα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας, που έδειξαν ότι δύο πρωτεΐνες, οι GEMC1 και MCIDAS είναι οι υπεύθυνοι παράγοντες που καθοδηγούν ένα ανώριμο κύτταρο του εγκεφάλου κατά την εμβρυική ζωή να διαφοροποιηθεί σε επενδυματικό κύτταρο.

Τα πρόσφατα επαναστατικά δεδομένα που ήρθαν στο φως με τη δημοσίευση του εργαστηρίου Φυσιολογίας σε διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό, EMBO Molecular Medicine, αναδεικνύουν τους παράγοντες GEMC1 και MCIDAS ως ικανούς να επαναπρογραμματίσουν, τα κύτταρα που υφίστανται βλάβη κατά την υδροκεφαλία προς επενδυματικά κύτταρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Η ώρα του Εισαγγελέα σήμερα, σε τελική φάση η δίκη της Αχαϊκής

Ο καιρός σήμερα 5/12: Πού θα βρέξει, «λευκή» Πρωτοχρονιά δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η πρόγνωση για την Πάτρα

Σε πολιτική δίνη η Γαλλία: Χωρίς πρωθυπουργό η χώρα, διάγγελμα Μακρόν σήμερα

Αιγιώτης πέτυχε διάνα στο…ΣΚΡΑΤΣ

Νέα «Αύρα» στην… 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, το «καλωσόρισμα» από Κικίλια ΦΩΤΟ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς συμφωνία, τι λέει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Ιστορικό υψηλό: Το Bitcoin έσπασε το φράγμα των 100.000 δολαρίων