Σε αυξημένη επιφυλακή για τις πυρκαγιές οι εθελοντές της πολιτικής προστασίας

Εδώ και μία εβδομάδα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα που αφορά την εκπαίδευση 2.100 εθελοντών σε όλη τη χώρα στη δασοπροστασία/δασοπυρόσβεση

πυρκαγιές

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι εθελοντικές ομάδες της πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στην δασοπροστασία και την δασοπυρόσβεση με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Εδώ και μία εβδομάδα μάλιστα έχει ξεκινήσει πρόγραμμα που αφορά την εκπαίδευση 2.100 εθελοντών σε όλη τη χώρα στη δασοπροστασία/δασοπυρόσβεση από στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 52 ώρες και αποσκοπεί στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο των δήμων.

Οι εθελοντικές ομάδες στην δασοπροστασία/δασοπυρόσβεση στελεχώνουν ως επί το πλείστον πυροφυλάκια, κάνουν περιπολίες στις δασικές περιοχές όπου δραστηριοποιούνται, ενώ ορισμένες έχουν οχήματα είτε δικά τους είτε συνεργάζονται με δήμους και στελεχώνουν οχήματα των δήμων ή έρχονται και ως ενίσχυση ως πεζοπόρο τμήμα στο Πυροσβεστικό Σώμα. Όλοι/ες οι εθελοντές/ριες στη δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση δρουν και λειτουργούν υπό τις εντολές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει την περιγραφή του φαινομένου της πυρκαγιάς, τον τρόπο που οι καιρικές συνθήκες συμβάλλουν στην εξάπλωση της, ενώ μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστικό εξοπλισμό καθώς επίσης και τις επιχειρησιακές διαδικασίες αλλά και την ροή μιας επιχείρησης.

Οι περισσότερες ωστόσο εθελοντικές ομάδες και σύλλογοι δεν περιμένουν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους. Από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη. Για την προετοιμασία τους σε αυτή την αντιπυρική περίοδο αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μιλούν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλη έξι εθελοντικών ομάδων και συλλόγων από Αττική, Πελοπόννησο και Εύβοια.