Σούνακ: Εκτός κυβέρνησης η υπουργός εσωτερικών μετά από δηλώσεις κατά φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
Ο Σουνάκ έδωσε σήμερα το έναυσμα για ανασχηματισμό με την απομάκρυνση της Μπρέιβερμαν.
Εκτός κυβέρνησης τέθηκε η Σουέλα Μπρέιβερμαν από τον Ρίσι Σούνακ, αφού κατηγορήθηκε ότι ενθάρρυνε την ακροδεξιά βία στους δρόμους του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων.
Ο Ρίσι Σουνάκ έδωσε σήμερα το έναυσμα για έναν δραματικό ανασχηματισμό με την απομάκρυνση της Σουέλα Μπρέιβερμαν από ΥΠΕΣ, ενώ την ίδια ώρα τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μπει στην κυβέρνηση Σούνακ ως ΥΠΕΞ ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια επιστροφή-σοκ, όπως την χαρακτηρίζουν.
Ο Σούνακ έδιωξε την Μπρέιβερμαν από την κυβέρνηση, μετά από μια εβδομάδα διαμάχης για το χειρισμό των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στο Λονδίνο.
Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 100 συλλήψεις έγιναν μετά από συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών ομάδων και διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης στο Λονδίνο το Σάββατο.
Η ΥΠΕΣ καταφέρθηκε κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο για «πορείες μίσους», ενώ έγραψε ένα άρθρο που κατηγορούσε την αστυνομία για προκατάληψη, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές της, πυροδότησε τις εντάσεις. Αυτό το άρθρο αποτέλεσε και την αφορμή για τη σύγκρουσή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.
Οι επικριτές της την κατηγόρησαν ότι πυροδότησε τη βία με τους ακροδεξιούς αντιδιαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους.
Φαίνεται ωστόσο ότι υπάρχει διχασμός στους Βρετανούς Συντηρητικούς καθώς οι υποστηρικτές της ανέφεραν ότι οι ζοφερές σκηνές στην βρετανική πρωτεύουσα απέδειξαν ότι η Μπρέιβερμαν είχε δίκιο.
Χθες το βράδυ, πάντως, ενώ μαίνονται οι εικασίες για το πολιτικό της μέλλον μετά τη συγκρουσή της με τον Σούνακ, η μέχρι πρότινος ΥΠΕΣ έκανε νέα παρέμβαση, εμμένοντας στη θέση της. Σε δήλωσή της ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας που «μολύνουν» τους δρόμους με μίσος «δεν μπορούν να συνεχιστούν», κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για την ίδια.
Η Μπρέιβερμαν, πριν τα επεισόδια του Σαββάτου μιλώντας για «πορείες μίσους» των φιλοπαλαιστινίων, κατηγόρησε τους αστυνομικούς ότι… κάνουν τους καλούς με τους διαδηλωτές. Χθες το βράδυ έγραψε στο Twitter ότι τα συνθήματα, τα πλακάτ και οι αφίσες που έφεραν ορισμένοι διαδηλωτές ήταν «σαφώς εγκληματικά».
Και πρόσθεσε: «Ο αντισημιτισμός και άλλες μορφές ρατσισμού μαζί με την αξιοποίηση της τρομοκρατίας σε τέτοια κλίμακα είναι βαθιά ανησυχητικές. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εβδομάδα με την εβδομάδα, οι δρόμοι του Λονδίνου μολύνονται από μίσος, βία και αντισημιτισμό. Μέλη του κοινού δέχονται προπηλακισμούς και εκφοβισμούς. Ιδιαίτερα οι Εβραίοι αισθάνονται ότι απειλούνται. Είναι αναγκαία η ανάληψη περαιτέρω δράσης».
Επιστροφή σοκ του Ντέιβιντ Κάμερον;
Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ επικρατέστερος για τη θέση της Μπρέιβερμαν στο ΥΠΕΣ είναι ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Κλέβερλι. Με τη θέση του ΥΠΕΞ να χηρεύει, επομένως, η πρωινή επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον στο πρωθυπουργικό γραφείο ελήφθη από τους βρετανούς δημοσιογράφους ως ένα σημάδι μιας επιστροφής έκπληξης του πρώην πρωθυπουργού, με ρόλο υπουργού πλέον, στην κυβέρνηση. Εικάζουν ότι θα αναλάβει το ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το ifimerida, κανένας πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αναλάβει θέση στο υπουργικό συμβούλιο για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά ο τελευταίος που το έκανε ήταν ο Alex Douglas-Home, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών από τον Edward Heath το 1970, έξι χρόνια μετά την ήττα του σε γενικές εκλογές.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News