Στην αντεπίθεση οι φαρμακοποιοί για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε έλλειψη – Ο κατάλογος με τα σκευάσματα

«Στα κάγκελα» και οι φαρμακοποιοί, δίνουν λίστα με ελλείψεις φαρμάκων που επιτράπηκε η εξαγωγή τους με άδεια του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας. Και όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, γίνονται εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορονοϊού.

φαρμακοποιοί

«Στα κάγκελα» και οι φαρμακοποιοί, δίνουν λίστα με ελλείψεις φαρμάκων που επιτράπηκε η εξαγωγή τους με άδεια του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας. Και όλα αυτά, όπως επισημαίνουν, γίνονται εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορονοϊού.

Στον «χορό» των αντιδράσεων μπαίνουν και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, για την άρση απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων και εμβολίων από τον ΕΟΦ.

Την ίδια στιγμή και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με ανακοίνωσή του δίνει στη δημοσιότητα λίστα φαρμάκων προς εξαγωγή, τα οποία -όπως αναφέρει- απουσιάζουν σταθερά από την ελληνική αγορά.

Εν μέσω έξαρσης γρίπης και κορονοϊού, ο ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας προχώρησαν σε άρση απαγόρευσης εξαγωγής 158 φαρμάκων, τα οποία «αγωνίζονται» για να εξασφαλίσουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Έντονη είναι η αντίδραση και για τις εξαγωγές των εμβολίων που για πρώτη φορά επιτρέπει ο ΕΟΦ. «Όλες οι μέχρι τώρα Διοικήσεις του ΕΟΦ και του Υπουργείου Υγείας απαγόρευαν την εξαγωγή εμβολίων, ώστε να υπάρχει η επάρκειά τους, για τους Έλληνες πολίτες και πρωτίστως για βρέφη και παιδιά», σημειώνουν.

Σημειώνεται ότι, η άρση της απαγόρευσης αφορά εκτός από τα εμβόλια και μεγάλη κατηγορία φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, ινσουλίνες, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό κ.λ.π.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Αυτά είναι τα φάρμακα που έχουν έλλειψη και μπορούν πλέον να εξαχθούν στο εξωτερικό

Στη λίστα που έδωσε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία των Φαρμακοποιών, περιλαμβάνονται:

* Εκατόν τριάντα πέντε (135) φάρμακα (κόκκινο χρώμα) που είναι σε έλλειψη (καμία διάθεση ή εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως με την φαρμακαποθήκη).

* Δώδεκα (12) φάρμακα, η διάθεση των οποίων είναι περιορισμένη (πορτοκαλί χρώμα).

* Πενήντα εννέα (59) φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι ελεύθερη (πράσινο χρώμα).

Ο ΠΦΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Στο πλαίσιο του άνω θεσμικού του ρόλου του, όπως επισημαίνει, παρακολουθεί την διαθεσιμότητα των φαρμάκων και καταγγέλλει την έλλειψή τους, και για το λόγο αυτό θα προβεί άμεσα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Από την πλευρά τους και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας καλούν τους αρμοδίους να προχωρήσουν σε αναθεώρηση της απόφασής τους, καθώς προειδοποιούν ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν για την φαρμακευτική κάλυψη των ασθενών θα είναι «τεράστια». «Πρέπει επιτέλους η καινούργια ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ασχοληθεί και με το ΙΦΕΤ (θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ), που είναι αρμόδιο για την εισαγωγή φαρμάκων, των οποίων η κυκλοφορία από τις εταιρείες έχει διακοπεί και του οποίου τα τελευταία χρόνια η λειτουργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη».

 

 

 

πηγή: Iatropedia.gr