Συνάντηση Γεωργιάδη με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ: Χωρίς λύση για τους εργαστηριακούς

Ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε τους εργαστηριακούς γιατρούς στο υπουργείο Οικονομικών

ΕΟΠΥΥ Ο Υπ. Υγείας με την Αννα Μαστοράκου και την Λίλιαν Μαρκάκη (ταμίας της Ενωσης)

Ενιψε τας χείρας του ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και παρέπεμψε το θέμα του «οικονομικού στραγγαλισμού» των εργαστηριακών γιατρών στον υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με την Ενωσης των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

«Καταρρέει ο εργαστηριακός κλάδος και αυτό θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στη δημόσια υγείας. Δεκάδες εργαστηριακοί γιατροί ετοιμάζονται να κλείσουν τα εργαστήριά τους και να μεταναστεύσουν» του επισήμανε η πρόεδρος της Ενωσης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

Αλλά ο κ. Γεωργιάδης όπως μας μετέφερε η κ. Μαστοράκου «απάντησε ότι δεν έχει λόγο στο θέμα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που καταλογίζει τα χρέη και δεν επέτρεψε καμία άλλη περαιτέρω συζήτηση».

Από την πλευρά τους οι γιατροί δεν καταθέτουν τα όπλα. «Σήμερα έχουμε σύνοδο προέδρων Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας υπό τον Πανελλήνιο όπου θα συζητηθεί η κλιμάκωση των διεκδικήσεων. Την άλλη εβδομάδα υπάρχει ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας περίθαλψης με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπου θα πάρουμε αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειές μας. Δεν έχουμε περιθώρια αναμονής, καθώς ο εργαστηριακός κόσμος σβήνει σταδιακά. Οταν καλούμαστε να καταβάλλουμε στον ΕΟΠΥΥ το 80% από τα έσοδα της τελευταίας τριετίας αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούμαστε όλοι σε χρεοκοπία».

Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης η διοίκηση της Ενωσης των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έθεσε στον υπουργό Υγείας «την αδικία που υφίστανται συμβεβλημένοι γιατροί ειδικοτήτων, καθώς από το 2012 αποζημιώνονται με το ποσό των 10 ευρώ μικτά ανά επίσκεψη με όριο 200 επισκέψεις τον μήνα. Αυτή η αποζημίωση δεν είναι πια βιώσιμη, διότι γνωρίζουμε την ακρίβεια που υπάρχει σε όλους τους τομείς. Πολλοί γιατροί σκέφτονται να διακόψουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ» μας ανέφερε η κ. Μαστοράκου.

Ο υπουργός απάντησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει εφόσον υπάρξει έλεγχος στις πλαστές επισκέψεις. «Μας ενημέρωσε ότι δημιουργείται μία νέα πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ για την καταγραφή των επισκέψεων εάν καταφέρουμε και εγγραφούν όλοι οι γιατροί και έτσι δοθεί η δυνατότητα ελέγχου θα εξεταστεί η αύξηση της αποζημίωσης. Δυστυχώς κάθε φορά που τίθεται ένα αίτημα επιχειρείται από την πλευρά του υπουργείου να ρίξει την ευθύνη στον γιατρό. Δεν το δεχόμαστε αυτό και αντιπροτείναμε αντί της νέας πλατφόρμας να καθιερωθεί η άμεση ενημέρωση του ασθενή στον οποίο ο γιατρός χρεώνει την επίσκεψη. Αυτό αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο ελέγχου του γιατρού».

Παράλληλα ζήτησαν από τον υπουργό να δοθεί η δυνατότητα στον γιατρό της αποδοχής ή μη του αιτήματος του ασθενή για επίσκεψη. «Αυτό έχει στόχο να μην πηγαίνει κανείς απροειδοποίητα στο ιατρείο και έτσι να μην ταλαιπωρείται και ο ασθενής από πολύωρη αναμονή και ο γιατρός να μην πιέζεται να τελειώσει την εξέταση των ασθενών του» εξηγεί η κ. Μαστοράκου.

Τέλος ζητήθηκε να καθιερωθεί η υποχρεωτικότητα στους χρόνιους ασθενής της ετήσιας επανεξέτασής τους. «Το θέσαμε αυτό διότι έχουμε δει χρόνιους πάσχοντες να μην παρακολουθούνται και να ελέγχονται και να πηγαίνουν στον γιατρό μόνον όταν επιβαρύνεται η κατάστασή τους. Αυτό αντιλαμβάνεστε κανείς τι σημαίνει για τους ίδιους και για το σύστημα υγείας».