Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν αύριο – Χρήσιμες συμβουλές για εμπόρους και καταναλωτές

Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, ποντάροντας σε μια σημαντική ανάσα για τα ταμεία τους, ενώ η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων έχει ήδη προχωρήσει σε προσφορές και προ-εκπτώσεις πριν καν μπει ο Ιούλιος.

Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν αύριο - Χρήσιμες συμβουλές για εμπόρους και καταναλωτές

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επίσημη έναρξη της θερινής εκπτωτικής περιόδου, με τον εμπορικό κόσμο της χώρας να προσβλέπει σε μια ισχυρή σεζόν από πλευράς κατανάλωσης, με τη στήριξη του τουρισμού και κόντρα στη μεγάλη οικονομική ανασφάλεια που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά μετά από χρόνια ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων.

Οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης, ποντάροντας σε μια σημαντική ανάσα για τα ταμεία τους, ενώ η πλειοψηφία των εμπορικών καταστημάτων έχει ήδη προχωρήσει σε προσφορές και προ-εκπτώσεις πριν καν μπει ο Ιούλιος.

Οι θερινές εκπτώσεις ξεκινούν αύριο 14 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσουν έως και το Σάββατο 30 Αυγούστου, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των τακτικών θερινών εκπτώσεων, ήτοι στις 20 Ιουλίου 2025.

Η ευκαιρία για «έξυπνες» αγορές και ο πήχης των 7 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το διάστημα των εκπτώσεων ενδείκνυται για «έξυπνες αγορές», καθώς οι καταναλωτές με τον βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό τους θα έχουν την ευκαιρία επιλογών μέσα από μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών σε χαμηλές τιμές.

«Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες για 6 στα 10 νοικοκυριά, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο συγκράτησης, αλλά και μείωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού σε ετήσια και μηνιαία βάση. Το λιανικό εμπόριο, για μια ακόμη φορά, ‘βάζει πλάτη’ να ξεπεραστεί η ακρίβεια, συγκριτικά με το διαθέσιμο εισόδημα. Ευελπιστούμε και φέτος οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδήματος και τζίρου. Ευσεβής πόθος του λιανικού εμπορίου, το φετινό καλοκαίρι, είναι ο συνολικός τζίρος του τρίτου τριμήνου, χωρίς τους κλάδους των οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, να κινηθεί ανοδικά, ξεπερνώντας, όπως πέρυσι, τον πήχη αναφοράς των 7 δισ. ευρώ», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΒΕΠ.

Από την πλευρά του και με αφορμή τα δημοσιεύματα για σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων κερδοσκοπίας και πλασματικών εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι έλεγχοι είναι καλοδεχούμενοι, καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαφάνειας, της εμπιστοσύνης και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

«Το οργανωμένο εμπόριο έχει επιδείξει εξαιρετικά υψηλή συμμόρφωση με τη νομοθεσία, ειδικά σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση, τη σήμανση εκπτώσεων και την τήρηση των όρων διαφάνειας στις συναλλαγές. Η αγορά λειτουργεί με σεβασμό στους κανόνες και με υπευθυνότητα απέναντι στον καταναλωτή, που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο μιας επιχείρησης. Τα καταστήματα, στέκονται μπροστά στο θεσμό των εκπτώσεων με συνέπεια και επαγγελματισμό, επενδύουν καθημερινά στη σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη και στηρίζουν την τοπική οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Οι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι»
«Είμαστε έτοιμοι για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων και πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή περίοδος», δήλωνε πρόσφατα, μιλώντας στο insider.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θεόδωρος Καπράλος, απευθύνοντας κάλεσμα στους καταναλωτές να σπεύσουν για τις αγορές τους, αφού πρώτα πραγματοποιήσουν την κατάλληλη έρευνα αγοράς.

«Εκτιμώ ότι οι καταναλωτές θα προχωρήσουν στις αναγκαίες αγορές, οι οποίες φυσικά θα είναι εξαιρετικά στοχευμένες, όπως άλλωστε είναι όλα τα προηγούμενα χρόνια», εξηγούσε, εκτιμώντας πως σε πολλές περιπτώσεις οι προσφορές μπορεί να φτάσουν, ή ακόμη και να ξεπεράσουν το 50% και υπενθυμίζοντας ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να ξεγελιούνται μόνο από τη χαμηλή τιμή ενός προϊόντος.

Προσοχή στις «παγίδες»
Την ίδια ώρα, η ΕΣΕΕ σε εγκύκλιο που απέστειλε προς όλα τα μέλη της υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι έμποροι θα πρέπει να επικοινωνήσουν τις εκπτώσεις τους.
Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς) βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 14 Ιουλίου.

Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή, πάντα υπό την προϋπόθεση αναγραφής της προγενέστερης τιμής, όπως ορίζεται πιο πάνω:

• Ποσοστό (%), πχ. «20% έκπτωση».

• Συγκεκριμένο ποσό, πχ. «10 ευρώ έκπτωση».

• Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε, πχ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη, πχ. «50 ευρώ 100 ευρώ».

Χρήσιμος οδηγός
• Τι είναι ανακοίνωση μειωμένης τιμής; Κάθε ανακοίνωση του εμπόρου ότι έχει μειώσει την τιμή που χρεώνει ένα προϊόν και μπορεί να σχετίζεται με ένα προϊόν ή κατηγορία προϊόντων ή το σύνολο των προϊόντων. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, προγενέστερη τιμή (ή τιμή αναφοράς) είναι η χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών πριν την ανακοίνωση. Εξαίρεση από τον γενικό αυτό κανόνα αποτελεί η προγενέστερη τιμή που θα ισχύσει εντός των 60 ημερών προοδευτικών και διαδοχικών μειώσεων (δηλαδή όπως συνήθως συμβαίνει εντός των τακτικών εκπτώσεων).

• Αν ο έμπορος διαθέτει τόσο ηλεκτρονικό όσο και φυσικό κατάστημα ή παραπάνω του ενός καταστήματα και σε αυτά έχει διαφορετικές τιμές, θα πρέπει να καθορίσει την προγενέστερη τιμή για καθένα από αυτά.

• Δεν επιτρέπεται η αναφορά της προτεινόμενης λιανικής τιμής ως προγενέστερης τιμής στις εκπτώσεις. Μπορεί να παρατεθεί μόνο ως σύγκριση τιμών χωρίς να δίνεται η εντύπωση ότι πρόκειται για μείωση τιμών. Για παράδειγμα απαγορεύεται να πωλείται προϊόν με την ένδειξη μειωμένης τιμής ως ποσοστό επί της προτεινόμενης τιμής τιμοκαταλόγου.

• Είναι δυνατή η ανακοίνωση γενικής μείωσης τιμών σε μία κατηγορία προϊόντων αλλά θα πρέπει να γίνεται αναφορά τόσο στη μειωμένη τιμή όσο και στην προγενέστερη τιμή για κάθε προϊόν.

• Σύμφωνα με την Οδηγία για τις Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές, εμπορική πρακτική είναι κάθε πράξη, παράλειψη, τρόπος συμπεριφοράς ή εκπροσώπησης, εμπορική επικοινωνία (με τη μορφή διαφήμισης), ενός εμπόρου η οποία μπορεί να επηρεάσει την οικονομική απόφαση του καταναλωτή να αγοράσει ή όχι ένα προϊόν ή να κάνει χρήση ή μη μιας υπηρεσία. Όταν ο έμπορος επιθυμεί να προωθήσει τα προϊόντα του με ισχυρισμούς σε σχέση με την τιμή, αυτοί πρέπει να είναι διαφανείς. Στην περίπτωση πρόσκλησης για αγορά θα πρέπει να περιλαμβάνονται ουσιώδεις πληροφορίες σχετικά με την τιμή, τους τυχόν φόρους, τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται μία τιμή, τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις όπως έξοδα αποστολής. Αν δεν είναι εφικτό να υπολογιστούν εκ των προτέρων είναι απαραίτητη η ενημέρωση για την τυχόν επιβάρυνση και τον τρόπο υπολογισμού τους.

• Εκτός από τα παραπάνω, χρήσιμο είναι να ξέρουμε ότι δεν επιτρέπεται η χρέωση επιβάρυνσης για την χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, καθώς και ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών που θεωρούνται ευάλωτες λόγω αναπηρίας, ηλικίας κλπ.

Παράδειγμα διαδοχικών μειώσεων εντός του χρονικού διαστήματος των 60ημερών
Έμπορος ξεκινάει τις εκπτώσεις ενός δεδομένου προϊόντος την 14η Ιουλίου, με προγενέστερη τιμή τα 100 ευρώ και έως και 30 Ιουλίου διαθέτει το προϊόν με έκπτωση 20% στα 80 ευρώ. Στη συνέχεια στις 16 Αυγούστου προχωρά σε περαιτέρω μείωση και διαθέτει το προϊόν στα 70 ευρώ.

Στις 16 Αυγούστου θα δικαιούται να επικαλείται ως προγενέστερη τιμή τα 100 ευρώ με δεδομένο ότι έχουμε προοδευτικές μειώσεις και βρισκόμαστε εντός του χρονικού διαστήματος των 60 ημερών από την αρχική μείωση.

Μετά την πάροδο όμως των 60 ημερών από τις 14 Ιουλίου π.χ 20 Σεπτεμβρίου, ο έμπορος που θέλει να προχωρήσει σε προσφορές μετά τις εκπτώσεις, δεν θα μπορεί να επικαλείται ως προγενέστερη τιμή τα 100 ευρώ αλλά τη νέα χαμηλότερη τιμή που θα έχει διαμορφωθεί μέσα στις 30 προηγούμενες ημέρες των τακτικών εκπτώσεων (αυτονόητα με τον τρόπο αυτό οι προσφορές που έπονται των εκπτώσεων θα πρέπει να έχουν ακόμα χαμηλότερες τιμές από αυτές των εκπτώσεων, οπότε δεν ξέρουμε κατά πόσο ευνοούνται).

Παράδειγμα αυξομειώσεων (άρα μη διαδοχικών μειώσεων εντός των 60 ημερών)
Έμπορος με προγενέστερη τιμή ενός ζευγαριού παπουτσιών στα 100 ευρώ ξεκινάει τις εκπτώσεις στις 14 Ιουλίου ως εξής:

• 1η ημέρα: Μείωση τιμής στα 70 ευρώ – Ανακοίνωση: 100 ευρώ τώρα μόνο 70 ευρώ.

• 4η ημέρα: Μείωση τιμής στα 60 ευρώ – Ανακοίνωση: 100 ευρώ τώρα μόνο 60 ευρώ.

• 8η ημέρα: Αύξηση τιμής στα 90 ευρώ – Παράθεση μόνο της τιμής των 90 ευρώ (δεν επιτρέπεται ανακοίνωση μείωσης, γιατί έχουμε αύξηση της τιμής).

• 31η ημέρα: Μείωση τιμής στα 80 ευρώ – Παράθεση μόνο της τιμής των 80 ευρώ (δεν επιτρέπεται ανακοίνωση μείωσης τιμής, καθώς η χαμηλότερη τιμή -άρα και η προγενέστερη τιμή- κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 30 ημερών είναι πια τα 60 ευρώ και όχι τα αρχικά 100 ευρώ).

• 34η ημέρα: Μείωση τιμής στα 45 ευρώ – Ανακοίνωση: 60 ευρώ τώρα μόνο 45 ευρώ (καθώς η χαμηλότερη κατά το χρονικό διάστημα των προηγούμενων 30 ημερών τιμή ήταν τα 60 € η οποία και αποτελεί την προγενέστερη τιμή).

• 38η ημέρα: Μείωση τιμής στα 30 ευρώ – Ανακοίνωση: 60 ευρώ τώρα μόνο 30 ευρώ (εδώ έχουμε διαδοχική έκπτωση η οποία ξεκίνησε την 34η ημέρα, ο έμπορος διατηρεί ως προγενέστερη τιμή τα 60 ευρώ).