Βουλή: Σήμερα η μυστική ψηφοφορία για Καραμανλή και Τέμπη
Πολιτικός «καύσωνας» σήμερα Τρίτη 22/07/2025, στη Βουλή ενόψει της μυστικής ψηφοφορίας για τη δικαστική τύχη του Κώστα Καραμανλή, για τα Τέμπη.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη 22/07/2025, η ψηφοφορία που αφορά την δικαστική τύχη του πρώην υπουργού Κώστα Αχ. Καραμανλή σε σχέση με τις τυχόν ευθύνες που έφερε σε σχέση με το δυστύχημα στα Τέμπη. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί θα είναι μυστική και σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πάντοτε ο φόβος τυχόν διαρροών έναντι της επίσημης κομματικής γραμμής.
Ειδικότερα, σήμερα έχει προγραμματιστεί στην Ολομέλεια η συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της «Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με το «τραγικό δυστύχημα, που έλαβε χώρα στις 28/02/2023 στην περιοχή Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας» και θα εξεταστεί σύμφωνα με το διαβιβαστικό, η ενδεχόμενη τέλεση από τον κ. Καραμανλή Κωνσταντίνο του Αχιλλέως, πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών του αδικήματος «της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) και ειδικότερα της κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τις 28.2.2023, κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ.3 του νόμου 4974/2022 και προς τον σκοπό πρόκλησης οικονομικής βλάβης στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ”» και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση», περί αποδοχής ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης κατά του ως άνω πρώην Υπουργού και λήψη απόφασης, με μυστική ψηφοφορία, επί της προτάσεως της Επιτροπής για την καταγγελλόμενη πράξη για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης, όπως αυτή καθορίζεται και εξειδικεύεται στο πόρισμά της, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 86 του Συντάγματος, 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και του ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη των Υπουργών», όπως ισχύουν.
Τον λόγο αναμένεται να λάβει από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νότης Μηταράκης, ενώ θα είναι έκπληξη εάν μιλήσει και πάλι επί του θέματος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως όλα δείχνουν ο κ. Καραμανλής θα παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ζητά το πόρισμα της πλειοψηφίας.
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα ωστόσο οι φωνές αμφισβήτησης και έντονης κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήδη έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό σύγκρουσης. Κατά την τελευταία φάση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και έλλειψη διαφάνειας, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που παρέμεινε στη διαδικασία, ενώ το ΚΚΕ επέλεξε συνολική αποχή.
Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει απευθύνει σκληρή κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία για τη στάση που τήρησε εντός της Επιτροπής, καταγγέλλοντας ότι απορρίφθηκε χωρίς επαρκή αιτιολόγηση το αίτημα για εξέταση μαρτύρων, γεγονός που – κατά την άποψη του κόμματος – υπονομεύει τη θεσμική διαδικασία διερεύνησης. Το δε ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πλήρη πολιτική κάλυψη στον πρώην υπουργό, ενώ καταδικάζει τη στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι – όπως τονίζεται – αποδέχθηκαν χωρίς επιφύλαξη την πρόταση του Κώστα Καραμανλή για απευθείας παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο, παρακάμπτοντας την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κάτι που, κατά τους ισχυρισμούς τους, συνιστά αντισυνταγματική και παράνομη επιλογή.
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ακόμα πως με την τακτική αυτή παραβιάζεται το άρθρο 86 του Συντάγματος, που αφορά τη διαδικασία ποινικής ευθύνης υπουργών, καταγγέλλοντας πως η ΝΔ αξιοποίησε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία με τρόπο αυθαίρετο, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, “το Σύνταγμα καταστρατηγείται, προκειμένου να παρασχεθεί το τελευταίο στάδιο προστασίας στον κ. Καραμανλή και η συγκάλυψη να ολοκληρωθεί“, με την πρόταση της πλειοψηφίας να θεωρείται ως “τελική πράξη στην επιχείρηση συγκάλυψης και προστασίας του πρώην Υπουργού“.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που υποστηρίζει ότι η Προανακριτική Επιτροπή όφειλε να τηρήσει αυστηρά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της – όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών, ο Κανονισμός της Βουλής και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας – προκειμένου να διαμορφωθεί μια αξιόπιστη και δίκαιη απόφαση σχετικά με το εάν τελέστηκε ή όχι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό. Η επιλογή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποφευχθεί η πλήρης προδικασία και να σταλεί η υπόθεση απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, προκαλεί σοβαρά νομικά ερωτήματα και ενδέχεται να καταστήσει τη διαδικασία άκυρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News