Μητσοτάκης: Αντίστροφη μέτρηση για τα κυβερνητικά μέτρα στην ΔΕΘ, τι μέτρα θα εξαγγείλει – Στη Θεσσαλία ο σήμερα
Στη Θεσσαλία σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή και λίγες μέρες πριν τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις κυβερνητικές εξαγγελίες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, μεταβαίνει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι κυβερνητικές συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει.
Συγκεκριμένα, το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Φαρκαδόνα και στη συνέχεια τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας.
Τέλος, στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με τίτλο: «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο δημαρχείο Κιλελέρ. Εκεί μαζί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα από το δημαρχείο Νίκαιας στη Λάρισα το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής (φράγματα, αντιδιαβρωτικά, διαχείριση νερού), εστιάζοντας μεταξύ άλλων και στη θετική εισήγηση της Ε.Ε για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας ύψους 101,5 εκατ. ευρώ, για αυτό το σκοπό.
Με τον Θεσσαλικό κάμπο να μην έχει συνέλθει ακόμη, η τελευταία εξέλιξη με τα εκατομμύρια ψάρια που ξεβράστηκαν νεκρά στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στο Βόλο αναμένεται να κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο και ενώ συνεχίζεται το μπαλάκι των ευθυνών με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να δηλώνει ότι το 99% των νεκρών ψαριών έχει απομακρυνθεί από τον Παγασητικό αφήνοντας σαφείς αιχμές σε Οργανισμό Λιμένος Βόλου, Δήμο Βόλου, ΤΕΟΒ, Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, οι οποίοι – όπως είπε- «έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω».
Πάντως, από πλευράς της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν τέσσερα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν σε Βόλο και Νότιο Πήλιο από το φαινόμενο, τα οποία προβλέπουν: 1) επιχορήγηση 2) αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων 3) ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass για το 2025 και αύξηση του ποσού για φέτος και δ) διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού.
Οριστικοποιούνται οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες
Λύση στη δύσκολη εξίσωση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη επιχειρεί να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνυπολογίζοντας τη σημαντική παράμετρο της δημοσιονομικής σταθερότητας και αντισταθμίζοντας τις σημαντικές απώλειες των εισοδημάτων που υφίστανται τα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας.
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα και οι εξαγγελίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες που αφορούν τη στέγαση και το δημογραφικό, την υγεία, την παιδεία αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ειδικότερα, μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν χωρίς να έχουν ωστόσο οριστικοποιηθεί, είναι το Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» που θα αφορά τη διεύρυνση των ορίων του προγράμματος και ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και ως προς την ηλικία των δικαιούχων (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Στο ίδιο πλαίσιο αναμένονται και διευκολύνσεις για την εύρεση κατοικιών και προς ενοικίαση, μέσω των προγραμμάτων «ανακαινίζω – νοικιάζω», παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση και η κοινωνική αντιπαροχή.
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το δημογραφικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει, μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων, να στηρίξει την οικογένεια και να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να προγραμματίζουν την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ευκολία μέσω νέων αυξημένων επιδομάτων και φοροελαφρύνσεων. Επιπλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο ενδεχόμενο εξίσωσης των τριτέκων με τους πολύτεκνους
Το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό θα καταλάβουν μεγάλο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού με δεδομένες τις αναφορές στις συντάξεις οι οποίες θα αυξηθούν από 1ης Ιανουαρίου 2025 από 2,5-3% με βάση το νέο δείκτη μισθών. Αναμένεται επίσης, μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Στον τομέα των εργασιακών, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στους κρίσιμους τομείς της υγείας, όπου εξετάζεται η περαιτέρω εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων του ΕΣΥ, κρατώντας ωστόσο ως επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο και το είδος της στήριξης. Και στην παιδεία όμως, θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργεία των σχολείων αλλά και με ενίσχυση του προσωπικού με τις νέες προσλήψεις.
Αλλαγές επίσης αναμένονται και στον τρόπο και ύψος του επίδοματος ανεργίας που θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων.
Δέσμη μέτρων
Το σίγουρο είναι ότι η δέσμη των παρεμβάσεων θα αφορά σε:
Δημογραφικό (αύξηση επιδομάτων για τέκνα, εξίσωση τρίτεκνων με πολύτεκνους, φορολογικά κίνητρα σε νέες οικογένειες)
Στεγαστικό ( Διεύρυνση ΣΠΙΤΙ μου ΙΙ, χαμηλότερα επιτόκια)
Συντάξεις (αύξηση 2,5-3% το 2025, μείωση ή κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης)
Κατώτατο μισθό (αύξηση Άνοιξη 2025)
Επίδομα ανεργίας (κίνητρα-ετεροβαρές)
Φορολογικό (ελ. Επαγγελματίες)
Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του 2024, καθώς εξαρτάται από τα έσοδα Ιανουαρίου – Ιουλίου. Στόχος το έκτακτο επίδομα να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά.
Πηγή: skai,newsbeast
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Δείτε τα «πράσινα» τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο, πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Iσραήλ: Διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου για τον θάνατο 6 ομήρων, σήμερα μαζική γενική απεργία ΦΩΤΟ
Αιματηρό επεισόδιο σε γιορτή στην Πρέβεζα, μαχαιρώθηκε άνδρας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News