Αποκαλυπτική συνέντευξη του καθηγητή Αβραάμ Ζεληλίδη: «Ισόβιος» πρωθυπουργός όποιος φέρει τις εξορύξεις

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης μίλησε στην «Π» για τον θησαυρό που υπάρχει «κάτω από τα ”πόδια” της Ελλάδας»

Ζεληλίδη

Εγινε περιζήτητος από τηλεοπτικές εκπομπές την περασμένη εβδομάδα ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης. Κατά καιρούς το ίδιο συνέβαινε και τις περασμένες φορές όταν ερχόταν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο γεωτρήσεων και της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Μόνο που τότε οι διαφορετικές προτεραιότητες της χώρας μας (πράσινη ανάπτυξη και… ομόχρωμα άλογα), καθιστούσαν τον γνωστό επιστήμονα ντεμοντέ.

Εξομολογείται στην «Π» ότι επρόκειτο για μια μακρά περίοδο που είχε υποστεί τα πάνδεινα. Είχε αμφισβητηθεί, είχε χαρακτηριστεί αιθεροβάμων (για να θυμηθούμε και μια λέξη του πάλαι ποτέ ενδόξου ΠΑΣΟΚ) και είχε απειληθεί ότι θα τον έστελναν στη φυλακή!

Σήμερα είναι αλλιώς τα πράγματα. Το εκδηλωμένο επισήμως ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Chevron για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, φέρνει τεράστιες αλλαγές στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, εγγυάται την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας, ενισχύει τον γεωπολιτικό της ρόλο, ενώ τέλος θα συντελεστούν υβριδικές, επωφελέστατες μεταμορφώσεις στην οικονομική σκακιέρα της χώρας.

-Κύριε καθηγητά, ν’ αρχίσουμε να τσιμπιόμαστε; Είναι άραγε τόσο ευοίωνες οι προοπτικές από την ώρα που η δεύτερη παγκοσμίως αμερικανική εταιρεία στον τομέα της, όπως βέβαια και η Exxon Mobil, φέρονται έτοιμες να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις και εξορύξεις;

Σε αντίθεση, με το παρελθόν, διακατέχομαι από αισιοδοξία, αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Κομβικό χρονικό σημείο είναι το καλοκαίρι. Αν η Exxon προχωρήσει σε γεώτρηση, θα ακολουθήσει και η Chevron.
Κοιτάξτε, αποκλείεται η Chevron και η Exxon να έχουν υπογράψει ότι θα βρουν πετρέλαιο και δεν θα το πάρουν. Διαφαίνεται ότι η Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ, έχει αλλάξει το αφήγημά της και «αγκαλιάζει» πια το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ας περιμένουμε όμως λίγο. Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά δεν θέλω να είμαι και απόλυτος με τόσα παράδοξα που έχω ζήσει τα τελευταία 30 χρόνια.

-Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη, τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φτάσουν τα 60-70 δις ευρώ. Μήπως υπερβάλλει;
Είναι τοπογράφος ο κ. Μανιάτης. Λίγα, πολύ λίγα λέει. Αναφερόμαστε σε κοιτάσματα με 40 υφάλους. Εχει προκύψει η χαρτογράφησή τους νότια της Κρήτης από τη γεωμετρία των σχηματισμών. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον των δύο αμερικανικών κολοσσών.

-Δηλαδή πού μπορεί αν φθάσει το όφελός μας;
Πάνω από 600 δις ευρώ! Θα ξοφλήσουμε το δημόσιο χρέος και η Ελλάδα θα αλλάξει οικονομική πίστα. Και δεν είναι μόνο τα οφέλη από το πετρέλαιο. Είναι η λειτουργία διαμετακομιστικού κέντρου σε κάποιο από τα λιμάνια της νότιας ή νοτιοδυτικής Ελλάδας και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

-Πόσο σίγουρες μπορεί να θεωρήσει κάποιος αυτές τις εκτιμήσεις; Αποκλείεται να έχουν λαθέψει, έστω εν μέρει, οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί;
Οπου αλλού ενεπλάκησαν ουδέποτε λάθεψαν. Και να είσθε σίγουρος ότι γνωρίζουν πράγματα που εμείς δεν ξέρουμε. Δεν έρχονται στα τυφλά. Είναι βέβαιο ότι έχουν προχωρήσει σε τρισδιάστατες απεικονίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, των οποίων εμείς δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Ξέρουν ότι υπάρχει θησαυρός κάτω από τα «πόδια» της Ελλάδας.

-Συνεπώς, κύριε Ζεληλίδη, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θ’ απαλλαγούμε από τις αξιώσεις και τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας…
Μα, δεν το είδατε; Τώρα που πνέει άλλος ενεργειακός άνεμος, ερχόμενος από τις ΗΠΑ, η Λιβύη δέσμευσε 18 οικόπεδα, αγνοώντας κατ’ ουσία το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Και είναι πλέον ώριμη η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού και σίγουρα συνιστά εθνική προδοσία το γεγονός ότι είχαμε αδιαφορήσει. Τώρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έλθει στο προσκήνιο και η Λεκάνη του Ηροδότου που είναι διπλάσια απ’ αυτήν της Λεβαντίνης. Μέσα δε, σ’ έναν χρόνο θα μιλάμε και για το κυπριακό κοίτασμα της «Αφροδίτης», αφού είναι λογικό ότι θα βρεθεί η λύση ανάμεσα στη Μεγαλόνησο και τη Chevron.

-Μπορείτε, κ. καθηγητά, να εκτιμήσετε το χρονικό διάστημα που θα γίνει η πρώτη άντληση;
Αν θεωρήσουμε ειλικρινή τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, όλα θα κυλήσουν ομαλά κι ας «βρυχάται» η Τουρκία. Οι δύο αμερικανικοί κολοσσοί θ’ αποδειχθούν ασπίδα της Ελλάδας. Από την ώρα, λοιπόν, που θα επιβεβαιωθούν τα κοιτάσματα, θ’ απαιτηθεί διάστημα δύο χρόνων για να ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία. Με άλλα λόγια, κύριε Αναστασόπουλε, όποιος είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας το 2030, θα έχει ένα πολύ ισχυρό «χειροπιαστό» αφήγημα για τον λαό που θα του επιτρέψει να παραμείνει 15 χρόνια στην εξουσία!

-Πότε «πρωτομυριστήκατε» πετρέλαιο και φυσικό αέριο κ. καθηγητά;
Συμμετείχα σε έρευνες για πρώτη φορά το 1995 στα Γρεβενά. Είχαμε τότε τη βοήθεια της Νομαρχίας, αλλά δεν ήταν αρκετή. Ουδείς άλλος πίστευε ότι διαθέτει η χώρα αναξιοποίητο πλούτο.

-Είναι ν’ απορεί κανείς. Γιατί να μη θέλουμε την ευημερία μας;
Ρωτήσετε τους πολιτικούς της τελευταίας 25ετίας και δη αυτούς, που υποτίθεται ότι ασχολούνται με τα ενεργειακά. Λέω «υποτίθεται» διότι, είτε δεν πίστευαν ότι διαθέτουμε υδρογονάνθρακες, είτε ήταν προσδεδεμένοι σε «άρματα» που προωθούσαν την πράσινη ανάπτυξη και έκαναν ατομικό παιχνίδι σε βάρος του συμφέροντος της κοινωνίας.

– Εχετε αποδεδειγμένα παραδείγματα;
Τι να πρωτοθυμηθώ; Πολλές προσωπικές, μικρές εμπειρίες. Επί διακυβέρνησης Καραμανλή, υπουργός μού είπε ότι έχει δικό του σύμβουλο για τα ενεργειακά και με ρώτησε «με ποια… ομάδα είμαι». Ηθελε να μου πει ποιας εταιρείας εξυπηρετώ τα συμφέροντα! Τόσο του έκοβε. Αλλος υπουργός είχε υπογράψει «σύμφωνο εχεμύθειας» και ενοχλήθηκε επειδή παρουσίασα τα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών, που έδειχναν ότι διαθέτουμε πλούτο κάτω από τα πόδια μας. Με απείλησε ότι θα με στείλει φυλακή. Δεν το τόλμησε γιατί ήξερε ότι το έκανα για την πατρίδα μου.

-Προ των μνημονιακών χρονών ήταν κρίσιμη η περίοδος για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας. Γιατί δεν διερευνήσαμε τη διέξοδο της εξόρυξης υδρογονανθράκων;
Ακούστε, δεν υπήρχε βούληση. Ηταν αλλού ταγμένοι οι πολιτικοί μας και όταν μιλούσα για ενεργειακές ευκαιρίες με αντιμετώπιζαν με ειρωνεία. Ο ένας υπουργός μού έλεγε ότι από τις εξορύξεις θα ενοχληθούν οι… γαρίδες κι ο άλλος τα … δελφίνια! Θυμάμαι, το 2011, την άγνοια του τότε υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Δεν ήξερε τι εστί Εast Med!
Συνάμα, διαπίστωνες ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενωμένοι μόνο όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες γιατί δεν ήθελαν ν’ ακούσουν για εξορύξεις.

– Ναι, αλλά ως υπουργός ο Γ. Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ, έστω και υστερόχρονα, έδειξε ότι ποντάρισε η χώρα στην αξιοποίησή τους υδρογονάνθρακες
Μισά πράγματα έκανε κι αυτός. Τέλος πάντων, η ουσία είναι ότι εκείνη την κρίσιμη περίοδο, που η χρεοκοπία της χώρας ερχόταν με τη μορφή μνημονιακής χιονοστιβάδας, θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει αν είχαμε επενδύσει στους υδρογονάνθρακες. Θα είναι, λοιπόν, διπλό και τριπλό το έγκλημα του λαού αν, έστω και τώρα, δεν προχωρήσουμε με Chevron, Exxon και τον East Med.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δολοφονία Παπαγεωργίου: Στην «Π» για πρώτη φορά το βούλευμα «φωτιά» για τον Αστυνομικό

Πάτρα: Ο Δήμος εισέπραξε χρέη που ήταν για διαγραφή – Τι συνέβη

«Πνίγηκαν» Πάρος – Μύκονος, χαλαζόπτωση στη Σύρο, κλειστά σχολεία σήμερα στις Κυκλάδες ΒΙΝΤΕΟ

Έντονα καιρικά φαινόμενα και σήμερα: Πού αναμένονται καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι, η πρόγνωση για την Πάτρα

Σφοδρή κακοκαιρία και χαλάζι έπληξαν το Μεσολόγγι ΒΙΝΤΕΟ

Ηλεία: Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το χαλάζι ΦΩΤΟ

Κουάλα Λουμπούρ: Εξερράγη αγωγός αερίου, φωτιά «μανιτάρι» ΒΙΝΤΕΟ

Σοκάρει το βίντεο με τη δολοφονία του ξυλουργού στη Χαλκίδα

Δικυκλιστής Αστυνομικός νεκρός σε τροχαίο στην Αθηνών – Λαμίας