Χρήστος Τσούνης: «Ολοι έχουμε μέσα μας το επενδυτικό μικρόβιο»

Η επιτυχία είναι συνυφασμένη με το όνομά του. Στο επιχειρείν, στο κανάλι του στο YouTube και τώρα στο βιβλίο του «Τα 4 βήματα του πλούτου» (εκδ. Κλειδάριθμος). Ο Χρήστος Τσούνης μιλάει στην «Π» και τονίζει ότι «πάντα υπάρχουν ευκαιρίες».

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την επιχειρηματικότητα -τομέας, όπου έχετε βραβευθεί δύο φορές;

Η όλη διαδικασία που με ώθησε να ασχοληθώ με την επιχειρηματικότητα, ήρθε οργανικά. Ακόμα και σαν φοιτητής, ήξερα ότι θέλω να κάνω δικά μου πράγματα και γι’ αυτό άνοιξα την πρώτη εταιρεία μου πολύ νωρίς. Τα πρώτα χρόνια (μέχρι τα 29 μου) είχα διάσπαρτες δραστηριότητες μέχρι που το 2018 αποφάσισα να δημιουργήσω μία νέα δομή για καλύτερη διαχείριση.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η JNBC με τη σημερινή της μορφή. Eνας μικρός όμιλος εταιρειών κάτω από μία κοινή ομπρέλα. Οι δραστηριότητες κάλυπταν ένα εύρος από παροχή γενικών επιχειρηματικών συμβουλευτικών υπηρεσιών, διαχείριση social media, κατασκευή ιστοσελίδων αλλά και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οσον αφορά στα βραβεία μου, για το Quizdom και τους Financial Greeks, θεωρώ ότι ήταν περισσότερο η επιβράβευση των κόπων μου πάνω σε δύο projects που έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, παρά η αναγνώριση που προσφέρει ένα βραβείο.

Από εκεί και πέρα, φαντάζομαι ότι η επιτυχία μου στο «επιχειρείν» είναι από την αγάπη και την αφοσίωση που δείχνω στο αντικείμενο.

Πότε και γιατί ξεκινήσατε το κανάλι σας στο YouTube, το οποίο έχει εκπληκτική απήχηση; 

Τον Μάρτιο του 2020, την πρώτη εβδομάδα του lockdown, ολόκληρη η επιχειρηματική μου δραστηριότητα πάγωσε. Ξαφνικά από εκεί που ασχολιόμουν πάνω από 12 ώρες τη μέρα με τις επιχειρήσεις μου, βρέθηκα με άπλετο χρόνο στα χέρια μου.

Εκείνη την περίοδο, και καθαρά σαν ένα side project, αποφάσισα να ασχοληθώ με το YouTube. Ηθελα να μιλήσω για τα δύο πράγματα που με ενδιαφέρουν περισσότερο: Επενδύσεις και επιχειρήσεις. Ετσι λοιπόν, γύρισα το πρώτο μου βίντεο και μετά το δεύτερο και μετά το τρίτο. Και πριν το καταλάβω πέρασα τους 1.000 και μετά τους 10.000 συνδρομητές.

Μετά ήρθαν οι Financial Greeks, πλέον έχουμε βγει και ως Financial Europeans και κάπως έτσι βρισκόμαστε εδώ.

Στο εξωτερικό, το να μιλάει κάποιος δημόσια για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα ήταν διαδεδομένο. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα υστερούσαμε σε αυτόν τον τομέα. Οπότε στην αρχή δεν ήξερα αν αυτό ήταν κάτι που ήθελε να δει ο κόσμος. Τελικά το κοινό αγκάλιασε το εγχείρημά μου και σήμερα βρίσκομαι εδώ που είμαι χάρη σε αυτό.

Οι συμβουλές σας, πλέον, και σε βιβλίο. Πώς προέκυψαν «Τα 4 βήματα του πλούτου»;

Το πρώτο πρόβλημα που συνάντησα όταν ξεκίνησα το financial influencing  ήταν το μέσο στο οποίο επέλεξα να παράγω περιεχόμενο. Τα βίντεο στο YouTube, αν και αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο για να περάσεις το μήνυμά σου σε ευρύ κοινό, πάσχουν από το πόσο βαθιά μπορείς να μπεις σε ένα θέμα. Σε ένα δεκάλεπτο βίντεο, δυστυχώς, χάνεται πολλή πληροφορία, ακόμα και όταν παρουσιάζεις ένα θέμα με τον πιο απλό τρόπο. Οσο πέρναγε ο καιρός, έβλεπα ότι το υλικό που μαζευόταν ήταν όλο και περισσότερο, ώσπου πλέον η συγγραφή ενός βιβλίου ήταν μονόδρομος.

Το βιβλίο είναι ένα μέσο που επιτρέπει στον συγγραφέα να μπορέσει να μεταδώσει το μήνυμά του σε βάθος και με αρκετά παραδείγματα, προκειμένου να μπορέσει να αποτυπωθεί πιο έντονα και να γίνει πιο κατανοητό από το κοινό

Τώρα σε ό,τι αφορά το θέμα του βιβλίου, όταν ξεκίνησα τη διαδικασία συγγραφής αποφάσισα να του δώσω μια προσωπική νότα. Ουσιαστικά, αν και δεν αναφέρεται ποτέ ρητά, το βιβλίο είναι η προσωπική μου μεθοδολογία για την επίτευξη της οικονομικής ανεξαρτησίας. «Τα 4 βήματα του πλούτου» είναι η δική μου μεθοδολογία/ταξίδι μέχρι να πετύχω την οικονομική μου ελευθερία.

Πώς θα περιγράφατε τη διαδικασία της συγγραφής; Τι απαίτησε από εσάς και πού σας δυσκόλεψε, ενδεχομένως; 

Η συγγραφή είναι μια πολύ παρεξηγημένη διαδικασία. Αρκετός κόσμος θεωρεί το εγχείρημα συγγραφής ενός βιβλίου Γολγοθά, αλλά η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη λέξη μέχρι και το τελευταίο σημείο στίξης η διαδικασία δεν αλλάζει ιδιαίτερα. Ενα βιβλίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα project κάποιων μηνών και κατ’ επέκταση θέλει όλον τον σχεδιασμό ενός project. Βέβαια με βοήθησε και ιδιαίτερα το ήδη υπάρχον υλικό μου από τα βίντεο που είχα βγάλει μέχρι στιγμής.

Περνώντας τώρα στις απαιτήσεις, το μεγαλύτερό μου θέμα ήταν ότι η πρωινή μου δουλειά δεν σταμάτησε. Συνέχισα να ασχολούμαι με την παραγωγή βίντεο, αλλά και τη διαχείριση των εταιρειών μου με αποτέλεσμα να έχω καταλήξει να θυσιάζω όλον τον προσωπικό μου χρόνο, αλλά και ένα μέρος του ύπνου μου. Ελπίζω πάντως το αποτέλεσμα να δικαίωσε τους αναγνώστες!

Η αποταμίευση είναι το 2ο βήμα που προτείνετε. Κατά πόσο είναι εφικτό κάποιος χαμηλά αμειβόμενος να βάζει μηνιαίως στην άκρη ένα Χ χρηματικό ποσό, ώστε να το δει να αυξάνεται σε βάθος χρόνου;

Ξέρω ότι φαντάζει πολύ δύσκολο, αλλά ειλικρινά πάντα υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσουμε χρήματα. Δεν είναι απαραίτητο το ποσό αυτό να είναι μεγάλο κάθε μήνα. Αρκεί να γίνεται συστηματικά.

Εν τω μεταξύ, δεν χρειάζεται πάντα να κόψουμε μεγάλα έξοδα από τον μηνιαίο προϋπολογισμό μας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων που πρέπει να κοπούν αποτελούν συνήθως πολλά μικρά έξοδα που στο τέλος μαζεύονται.

Επισημαίνετε το γεγονός ότι οι επενδύσεις, το 4ο βήμα, τρομάζουν τον κόσμο. Από την εμπειρία σας, πώς αξιολογείτε την επενδυτική κουλτούρα του Ελληνα;

Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Με τη στενή έννοια του όρου, δεν θεωρώ ότι σαν λαός είμαστε επαρκώς καταρτισμένοι. Βέβαια είμαστε και αρκετά άτυχοι, διότι από την έρευνά μου οι δύο κύριες συγκυρίες που μας κράτησαν πίσω ήταν η κατάρρευση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα τέλη του ‘90, και η οικονομική κρίση στις αρχές του 2010. Με την κατάρρευση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, οι περισσότεροι πήραν τις επενδύσεις από φόβο. Μετά από λίγα χρόνια ήρθε και μια μακροχρόνια οικονομική κρίση που δεν άφηνε τον περισσότερο κόσμο να βάλει λεφτά στην άκρη προκειμένου να τα επενδύσει. Ετσι μείναμε λίγο πίσω.

Από την άλλη, με την ευρεία έννοια, όλοι μας έχουμε μέσα μας το επενδυτικό μικρόβιο, το οποίο μάλιστα είναι και άρρηκτα συνδεδεμένο με την κουλτούρα μας. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε από γονείς/ παππούδες κάποιο ακίνητο για εκμετάλλευση, αλλά ακόμα και αν δεν έχουμε, θέλουμε όλοι μας να αποκτήσουμε ένα ακίνητο για να το νοικιάζουμε και να εισπράττουμε τα ενοίκια. Αρα όλοι μας λίγο ή πολύ σκοπεύουμε να ασχοληθούμε με τις επενδύσεις.

Στο βιβλίο σας υπογραμμίζετε τα τρία απαραίτητα στοιχεία «για να γίνουμε όλοι πλούσιοι»: Υπομονή, επιμονή και πειθαρχία. Τα έχουμε ως λαός, λέτε;

Τα τρία στοιχεία που υπογραμμίζω τα έχει κάθε άνθρωπος. Οσο περίεργο και αν φαίνεται όλοι μας μπορούμε να αποκτήσουμε υπομονή, επιμονή και πειθαρχία, αρκεί να βάλουμε κάποιον στόχο και να επιμείνουμε σε αυτόν. Τα υπόλοιπα είναι θέμα συνήθειας και ευτυχώς για εμάς η συνήθεια χτίζεται. Μπορεί να χτίζεται πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά στην τελική αν κάνουμε κάτι επαναλαμβανόμενα, στο τέλος θα μας γίνει συνήθεια.

Εκτός από τις 3 προαναφερθείσες «αρετές», ποιες άλλες θα προσθέτατε για να συνοψίσετε το μυστικό της επίτευξης του στόχου -άρα της επιτυχίας;

Οσον αφορά στο μυστικό για την οικονομική επιτυχία, αυτό είναι ευρέως γνωστό. Απλά δεν αρέσει σε κανέναν. Πρέπει ν’ αποταμιεύουμε ένα ποσό του εισοδήματός μας κάθε μήνα και να το επενδύουμε. Απλά πρέπει να το κάνουμε για 20 χρόνια. Η αποταμίευση δεν είναι το δύσκολο κομμάτι. Το δύσκολο κομμάτι είναι ότι πρέπει να το κάνουμε για 20 χρόνια και αυτό δεν αρέσει σε κανέναν, γιατί ο περισσότερος κόσμος θέλει να γίνει πλούσιος γρήγορα.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στον οικονομικό τομέα για την Ελλάδα; Ευκαιρίες υπάρχουν;

Μέχρι στιγμής σε όλη μου την επαγγελματική ζωή και σε όσο διάστημα ασχολούμαι με τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, δεν έχω βρει ούτε μια χρονική περίοδο που να μην υπάρχουν ευκαιρίες. Πάρτε για παράδειγμα το πιο πρόσφατο παράδειγμα, που η οικονομία πιέστηκε: Τα lockdowns λόγω του Covid. Πολλοί άνθρωποι σταμάτησαν να δουλεύουν, μεταξύ των οποίων και εγώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη την περίοδο γεννήθηκε το κανάλι μου στο YouTube που μου επέτρεψε να πετύχω όλα αυτά που πέτυχα.

Τα σχέδιά σας για τη νέα χρονιά;

Θα συνεχίσω τα βίντεο μου, τα οποία σε μηνιαία βάση πρόκειται μάλιστα να αυξηθούν σε αριθμό. Ερχονται διάφορα ενδιαφέροντα projects τα οποία ανυπομονώ να αρχίσω και είμαι σίγουρος ότι και το κοινό θα τα εκτιμήσει.  Ο,τι και να φέρει πάντως το 2023, εμείς θα είμαστε εδώ προκειμένου να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να τις σχολιάζουμε μαζί.