Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: Τι καημός έχει πιάσει τους δικηγόρους και αντιδρούν;

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Και μάγοι να είμαστε, δεν μπορούμε σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάξουμε νόμους».

Φλωρίδης

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης με αφορμή την αλλαγή του νέου Ποινικού Κώδικα δήλωσε: «ο σκοπός της ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων τον Φεβρουάριο ήταν ότι έπρεπε μετά από πάρα πολλά χρόνια που το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δραστών, να δούμε και τα θύματα, γιατί δικαιώματα έχουν και τα θύματα»,

Ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που υπάρχουν από ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, καθώς και από δικηγορικούς συλλόγους με αιτία ή με αφορμή εξελίξεις στην υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με «πρωταγωνιστή» τον Απόστολο Λύτρα, με αιχμή τόσο την εκκίνηση πειθαρχικής έρευνας για την αρχική απόφαση μη προφυλάκισης του ποινικολόγου, όσο και για το πλέγμα με 13 καινούριες ρυθμίσεις για την ποινική μεταχείριση κατηγορούμενων για ενδοοικογενειακή βία που παρουσιάστηκε προ ημερών

«Ψέματα λένε οι δικηγορικοί σύλλογοι (σ.σ. ότι έγιναν άρον-άρον), γιατί ξέρουν ότι τις νέες ρυθμίσεις τις επεξεργαζόμαστε από την ψήφιση των προηγούμενων, γιατί το φαινόμενο εξελίσσεται. Και μάγοι να είμαστε, δεν μπορούμε σε ένα Σαββατοκύριακο να φτιάξουμε νόμους», σχολίασε δηκτικά ο Γιώργος Φλωρίδης, τονίζοντας ότι βασικός στόχος των αλλαγών που ξεκίνησαν να νομοθετούνται από τον Φεβρουάριο ήταν «να πάψει να υπάρχει το αίσθημα ατιμωρησίας» και «στόχος του νέου νόμου είναι να περιοριστεί το κλίμα φόβου του θύματος».

Όπως εξήγησε, δεν είναι γενικός κανόνας η προφυλάκιση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αλλά «αν ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, η προφυλάκιση είναι ο κανόνας για όσους ο δικαστής αντιλαμβάνεται ότι η προφυλάκιση μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «οι νέες, συμπληρωματικές ρυθμίσεις ισχύουν ήδη για την αθλητική βία και τον εμπρησμό, τώρα θα ισχύουν και για την ενδοοικογενειακή βία» και στρέφοντας τα βέλη του προς τους δικηγόρους είπε, «τι καημός τους έχει πιάσει τώρα όλους τους δικηγόρους που αντιδρούν; Το μέτρο είναι σε ισχύ ενάμιση μήνα και έχει αρχίσει να αποδίδει»

Προσέθεσε ότι «στόχος δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, στόχος είναι να μην γίνουν τα περιστατικά».

Απαντώντας στα σχόλια ότι πολλοί λένε πως «ο νόμος Φλωρίδη πάει να γίνει το αντίθετο του νόμου Παρασκευόπουλου, που είχε οδηγήσει σε πολλές αποφυλακίσεις», ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε «δεν είναι έτσι… Από την πλευρά των θυμάτων μιλάω: με τον «νόμο Παρασκευόπουλου» πώς ένιωθαν οι συγγενείς των θυμάτων όταν αποφυλακίζονταν δολοφόνοι μετά από 2-3 χρόνια; Πώς ένιωθαν τα θύματα όταν αποφυλακίζονταν βιαστές και παιδοβιαστές; Πού ήταν όλοι αυτοί τότε να πούνε μια κουβεντούλα;».

Σχετικά με την πειθαρχική έρευνα που παρήγγειλε η ηγεσία του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα, που αποφάσισαν να μην προφυλακιστεί ο Απόστολος Λύτρας, μετά από την αρχική απολογία του για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, μίλησε λίγο νωρίτερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, λέγοντας ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν φοβισμένους εισαγγελείς και ανακριτές.

Δίνοντας απάντηση σε αυτήν την επιχειρηματολογία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, αφού επεσήμανε ότι δεν θέλει να σχολιάσει οτιδήποτε για την υπόθεση Λύτρα, ώστε να μην θεωρηθεί ως παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην διερεύνηση της υπόθεσης, συμπλήρωσε ότι «στην Δημοκρατία υπάρχουν ανεξάρτητες εξουσίες, αλλά όχι ανεξέλεγκτες εξουσίες. Το Σύνταγμα ορίζει πως ελέγχεται κάθε μια. Οι δικαστές ελέγχονται αποκλειστικά από την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Μια έρευνα δεν σημαίνει και δίωξη, διότι μπορεί να προκύψει ότι πολύ καλά έκαναν οι δικαστές».