Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Πάτρας: «Δεν ήταν πια υπηρεσία – ήταν ακυβέρνητο σώμα» – Τι προανήγγειλε

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας, κάνοντας λόγο για πλήρη διοικητική ανυπαρξία και μηδενική εποπτεία. Το σύστημα, όπως λέει, κατέρρευσε από μέσα.

Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Πάτρας: «Δεν ήταν πια υπηρεσία – ήταν ακυβέρνητο σώμα» - Τι προανήγγειλε

Την απόφασή του να τεθεί σε αναστολή η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Πάτρας, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση Μουρτζούκου, σχολίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της υπηρεσίας, τόνισε: «Κοιτώντας αυτή την κατάσταση, όχι στην Πάτρα μόνο, αλλά συνολικά, η Ιατροδικαστική υπηρεσία της χώρας μόνο υπηρεσία δεν ήταν. Ενώ υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν υπήρχε ούτε Γενική Διεύθυνση ούτε δομή εποπτείας. Ήταν μια εντελώς ανεξέλεγκτη κατάσταση».

Η Εισαγγελία «ξεσκονίζει» την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών: Ανοίγουν φάκελοι νεκρών βρεφών

Όπως εξήγησε, με τη νέα νομοθεσία που ήδη εφαρμόζεται, δημιουργήθηκαν Γενική, Περιφερειακές και Τοπικές Διευθύνσεις για τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες και εντάχθηκαν υπό τον έλεγχο του Υπουργείου. «Η τελευταία εξέλιξη οδήγησε στο να αναστείλουμε συνολικά τη λειτουργία της Πάτρας, που πλέον δεν μπορούσε να προσφέρει αξιόπιστη υπηρεσία. Θα ανασυγκροτηθεί από την αρχή, γιατί δεν μπορεί η Πάτρα να μείνει χωρίς ιατροδικαστική. Είναι κρίσιμη για την απονομή της δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

Σχετικά με την Κόρινθο και τον ιατροδικαστή που φέρεται να έκανε την πρώτη λανθασμένη εκτίμηση στην υπόθεση Μουρτζούκου, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν έχει γνώση της συγκεκριμένης περίπτωσης, αλλά διαβεβαίωσε πως η Κόρινθος θα ενισχυθεί με προσωπικό και από την Αθήνα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο κ. Φλωρίδης παρουσίασε επίσης τις τρεις βασικές αλλαγές που εισάγει η νέα νομοθεσία:

  • Ίδρυση Εθνικής Τριμελούς Επιτροπής Ιατροδικαστών: Θα εδρεύει στην Αθήνα και θα εξετάζει δευτεροβάθμια όλες τις εκθέσεις που κρίνονται ανεπαρκείς ή προβληματικές, είτε από εντολή εισαγγελέα είτε κατόπιν αιτήματος πολιτών.
  • Υποχρεωτικό Πρωτόκολλο Ιατροδικαστικών Εκθέσεων: Κάθε έκθεση θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και να απαντά ρητά στα ερωτήματα του πρωτοκόλλου. Δεν θα επιτρέπεται πλέον η υποβολή ασαφών ή ελλιπών γνωματεύσεων.
  • Εισαγωγή Τεχνητής Νοημοσύνης στις Ιατροδικαστικές Εξετάσεις: Με προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, αναπτύσσεται εργαλείο ΤΝ που θα επιτρέπει στους ιατροδικαστές να διεξάγουν ταχύτερες και πιο αξιόπιστες εξετάσεις. «Όταν παρουσιαστεί το σύστημα, ο κόσμος θα καταλάβει το εύρος της αλλαγής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη καινοτομία έχει ήδη προκαλέσει λυσσαλέες αντιδράσεις από συγκεκριμένα κυκλώματα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την πλήρη αναμόρφωση ενός κρίσιμου θεσμού που ως τώρα λειτουργούσε με σοβαρές ανεπάρκειες και χωρίς καμία οργανωτική υποστήριξη, παράγοντας αποτελέσματα που μπορούσαν να αλλοιώσουν τη δικαστική αλήθεια.