Πανελλήνιες 2025: Η ψυχολογία των υποψηφίων, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και η ψυχολογία των υποψηφίων είναι επιβαρυμένη. Η βοήθεια από την οικογένεια κρίνεται καθοριστική για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της ανθεκτικότητας των νέων.

Πανελλήνιες

Καθώς η περίοδος των Πανελληνίων εξετάσεων πλησιάζει, το άγχος και η πίεση που νιώθουν οι υποψήφιοι είναι ολοένα και πιο έντονα. Οι μαθητές που πρόκειται να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, βιώνουν έναν από τους πιο απαιτητικούς σταθμούς της ζωής τους. Το αποτέλεσμα των εξετάσεων είναι αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι θα κρίνει το μέλλον τους και αυτός ο φόβος και η πίεση μετατρέπονται σε έναν ανεξέλεγκτο παράγοντα που επηρεάζει την ψυχική τους υγεία.

Δείτε ακόμα: Πανελλήνιες 2025: Αντίστροφη μέτρηση, πότε ξεκινούν

Σύμφωνα με ψυχολόγους και ειδικούς στην εκπαίδευση, η πίεση που βιώνουν οι μαθητές πριν και κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγκη για υψηλές επιδόσεις, αλλά συνήθως είναι το αποτέλεσμα της έντονης κοινωνικής και οικογενειακής πίεσης. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θεωρούνται από πολλούς ως το «κλειδί» για το μέλλον τους και ταυτόχρονα ως μια επιβεβαίωση της προσωπικής τους αξίας.

Η ψυχολογική κατάσταση των υποψηφίων

Ο χρόνος που περνούν μελετώντας αυξάνεται συνεχώς, καθώς η ημέρα των εξετάσεων πλησιάζει. Όμως, οι συνεχείς ώρες προετοιμασίας και η αδιάκοπη μελέτη δεν συνοδεύονται πάντα από θετικά αποτελέσματα στο ψυχολογικό επίπεδο. Πολλοί μαθητές αναφέρουν συναισθήματα ανασφάλειας, απογοήτευσης, άγχους και ανησυχίας για το αποτέλεσμα. Ο φόβος της αποτυχίας, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι η ζωή τους κρέμεται από την επιτυχία στις εξετάσεις, εντείνει αυτή την ψυχική πίεση.

Το άγχος των Πανελληνίων δεν περιορίζεται μόνο στις ώρες της εξέτασης, αλλά είναι συνεχές και μπορεί να επηρεάσει όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αναφέρουν ψυχολόγοι . Οι μαθητές ανησυχούν για το αποτέλεσμα, το οποίο θεωρούν καθοριστικό για το μέλλον τους, ενώ συχνά συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους άλλους, κάτι που εντείνει την ανασφάλεια.

Δείτε επίσης: Πανελλήνιες 2025: Πώς να τρέφεσαι σωστά για μέγιστη απόδοση, οι τροφές που «ξυπνούν» το μυαλό

Ο ρόλος της οικογένειας

Στην προσπάθεια των μαθητών να αντεπεξέλθουν στην πίεση των εξετάσεων, το οικογενειακό περιβάλλον έχει καθοριστική σημασία. Οι γονείς είναι συχνά οι πρώτοι που συνειδητοποιούν την ψυχική κούραση και το άγχος των παιδιών τους και αναλαμβάνουν το ρόλο του υποστηρικτή και του ψυχικού στήριγμα.

Η συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένεια είναι απαραίτητη για να μειωθεί το άγχος των υποψηφίων, τονίζουν οι ειδικοί. Η οικογένεια θα πρέπει να προσφέρει ένα περιβάλλον που να ενθαρρύνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας τις προσπάθειες του και όχι μόνο τα αποτελέσματα. Οι γονείς πρέπει να είναι εκεί για να ακούσουν τα συναισθήματα του παιδιού και να το βοηθήσουν να διαχειριστεί τις δυσκολίες.

Πολλές φορές, οι γονείς χωρίς να το αντιλαμβάνονται, ενδέχεται να προσθέσουν πίεση στα παιδιά τους, είτε μέσω υπερβολικών απαιτήσεων, είτε μέσω της σύγκρισης με άλλους. Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μαθητές μπορεί να επηρεαστούν από υπερβολικές προσδοκίες και να βιώσουν ακόμη μεγαλύτερο άγχος, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η συμβουλή των ειδικών είναι  οι γονείς να παραμείνουν ήρεμοι και υποστηρικτικοί, δίνοντας χώρο στους μαθητές να εκφράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, αλλά ταυτόχρονα προσφέροντας μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και μαθητές

Οι ψυχολόγοι συνιστούν στους γονείς να αποφεύγουν τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού κλίματος στο σπίτι και να εστιάζουν στην ενθάρρυνση και υποστήριξη. Στηρίξτε τα παιδιά σας με θετική ανατροφοδότηση και φροντίστε να υπάρχει χρόνος για χαλάρωση και προσωπική ζωή, ώστε να μην καταλήξουν σε υπερβολική πίεση. Επίσης, βοηθήστε τα να θέσουν ρεαλιστικούς στόχους και να εστιάσουν στην προσπάθεια, αντί στην τελική έκβαση.

Από την πλευρά των μαθητών, το να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με την οικογένεια ή με ειδικούς ψυχολόγους μπορεί να τους βοηθήσει να διαχειριστούν το άγχος τους καλύτερα. Ειδικά οι τεχνικές χαλάρωσης και η ενσυνειδητότητα (mindfulness) μπορούν να συμβάλλουν στην ανακούφιση από το άγχος και τη βελτίωση της ψυχικής τους κατάστασης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Συγκλονίζει ο Άρης Μουγκοπέτρος: «Θα παίξω ξανά κλαρίνο, ακόμα και με ένα χέρι» – ΒΙΝΤΕΟ ντοκουμένο μετά το ατύχημα

Συνεχίζεται η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Σε ποια σημεία βρίσκεται η κίνηση στο «κόκκινο»

Τραγωδία στο Αργοστόλι: Διασωληνωμένο παιδί μετά από φωτιά στο σπίτι του

Βατικανό: Οι πρώτες φωτογραφίες του Πάπα Φραγκίσκου στο φέρετρο, αποφασίζουν οι καρδινάλιοι για την κηδεία ΦΩΤΟ

Μόνιμο επίδομα 250€ για χαμηλοσυνταξιούχους από το 2025: Ποιοι δικαιούνται τη στήριξη

Επιστροφή Ενοικίου: Ποιοι θα είναι δικαιούχοι και πώς υπολογίζονται τα κριτήρια

Τραγωδία στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης: Καρέ-καρέ η φονική σύγκρουση ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Ηθελε να πιει χωρίς να πληρώσει, επέστρεψε οπλισμένος…

Πασχαλινός «εφιάλτης» για 8 άτομα στην Πάτρα, έφαγαν σε ταβέρνα και κατέληξαν στο νοσοκομείο

Από τη μουσική στις χειροπέδες: Επεισοδιακή νύχτα με επίθεση σε αστυνομικούς στην Κάτω Αχαΐα

Πάτρα – Θαλάσσιο μέτωπο: Υπογράφεται η σύμβαση για τη μελέτη του μεγάλου έργου ανάπλασης ΦΩΤΟ