Πύλος: Σε εξέλιξη οι έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου – Νεκρική σιγή σε θάλασσα και στεριά – Η Βούλτεψη στην «Π»
Σε εξέλιξη οι έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου. Συλλήψεις Αιγυπτίων από το Λιμενικό. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Πύλου.
Δύο ημέρες μετά την απίστευτη ναυτική τραγωδία σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και η ελληνική (και όχι μόνο) κοινή γνώμη εξακολουθεί να παρακολουθεί συγκλονισμένη όλα όσα συνέβησαν.
Οπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, η έρευνα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και στην περιοχή του ναυαγίου (με βάθος το 4.500μ.!) επιχειρούν ένα περιπολικό σκάφος, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, μία φρεγάτα και 9 παραπλέοντα πλοία. Επίσης, από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο της ΠΑ κι ένα ελικόπτερο του ΠΝ. Mέχρι αργά χθες είχαν διασωθεί 104 άνθρωποι, ενώ έχουν ανασυρθεί 78 σοροί. Τα πτώματα έχουν μεταφερθεί με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, προκειμένου να αρχίσουν οι νεκροτομές για να διευκρινιστούν τα αίτια θανάτου. Οι έρευνες θα γίνουν από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιά, καθώς δεν υπάρχει η σχετική υποδομή στην Καλαμάτα.
Θα κλείσουμε με αυτό που μονολογούσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μόλις βρέθηκε στο σημείο της υποδοχής των ναυαγών: «Τόσες αθώες ψυχές χάθηκαν στην υγρή άβυσσο…».
Ναυάγιο στην Πύλο: Δείτε πλάνα από το σημείο των ερευνών – ΒΙΝΤΕΟ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ
Θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα, τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά και αξιωματικούς του Λιμενικού σημειώθηκε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τις αρμόδιες Αρχές στην Καλαμάτα, εκεί όπου βρέθηκε για να ενημερωθεί για το ναυάγιο. Η ένταση ανέβηκε αρκετές φορές, με τον Αλ. Τσίπρα να αντιδρά επιθετικά στα όσα έλεγαν οι αξιωματικοί και ο υπηρεσιακός υπουργός.
ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ
Σε 9 συλλήψεις Αιγυπτίων προχώρησε χθες το Λιμενικό. Πρόκειται για τα 8 άτομα που είχαν προσαχθεί για ανάκριση και ένα ακόμη.
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ στην «Π»: «Το Λιμενικό μας, από τα καλύτερα του κόσμου!»
Η Σοφία Βούλτεψη βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη Μεσσηνία, μαζί με τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη. Η πρώην υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μοιράστηκε με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» όλα όσα κατέγραψε στα σημεία της συγκέντρωσης των ναυαγών. Είναι μια απίστευτη τραγωδία. Βρεθήκαμε και πάλι μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα της ανεξέλεγκτης δρασης των λαθροδιακινητών», ανέφερε η Σοφία Βούλτεψη και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τόσο αυστηρή νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις, με την ποινή για την απώλεια ζωής να είναι μέχρι και ισόβια. Οι άλλες χώρες δεν έχουν παρόμοια νομοθεσία. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι τα πιο πολλά πλοία πηγαίνουν στην Ιταλία. Εκεί η κυβέρνηση Μελόνι έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση των ποινών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί σοβαρά με την πάταξη των δικτύων, που οδηγούν σε θάνατο με σαπιοκάραβα».
Η πρώην υπουργός άφησε, όμως, αιχμές και σε όσους εκμεταλλεύονται για πολιτικούς λόγους τη συγκεκριμένη τραγωδία: «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε στην Ελλάδα ότι δεν μπορούμε να εργαλειοποιούμε τα πάντα. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κ. Τσίπρας από την Κρήτη έγινε ξαφνικά θαλασσόλυκος και διασώστης! Το Λιμενικό μας έχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Το Λιμενικό μας είναι ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Τέτοιους ξερόλες στην πολιτική δεν έχω ξαναδεί. Οσο για εκείνους τους νεαρούς που στενοχωρήθηκαν ξαφνικά και βρέθηκαν στη Μεσσηνία, το μόνο που έκαναν ήταν να φωνάζουν. Σε αντίθεση με ανθρώπους κάθε ηλικίας από την Καλαμάτα που έδειξαν έμπρακτα την ευαισθητοποίησή τους και έφεραν νερό, φαγητό και κουβέρτες για τους ναυαγούς. Οι νεαροί, λοιπόν, που τα έβαλαν με την Πρόεδρο αποκαλύπτονται ποιοι είναι, καθώς συνέδεσαν το ναυάγιο με τον φράχτη στον Εβρο. Κι όλα αυτά ενώ απέναντί μας έχουμε μια δύναμη, την Τουρκία, που χρησιμοποιεί για τους δικούς της σκοπούς ως όπλο το μεταναστευτικό. Ολο αυτό το διάστημα γίνονται παντού ναυάγια στο Αιγαίο και το Λιμενικό μας σώζει ζωές. Για αυτές τις περιπτώσεις γιατί δεν λένε τίποτα;».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ στην «Π» «Παγώνει η καρδιά και το μυαλό»
«Είναι από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Στην κυριολεξία παγώνει η καρδιά και το μυαλό όταν σκέφτεσαι τι εξελίχθηκε πάνω σε αυτό το αλιευτικό σκάφος και όταν κοιτάς στα μάτια του διασωθέντες», ανέφερε στην «Π» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, περιγράφοντας τα όσα έζησε ως επικεφαλής της υγειονομικής επιχείρησης για την κάλυψη των θυμάτων του ναυαγίου. Συνολικά στο νοσοκομείο της Καλαμάτας διακομίστηκαν την Τετάρτη 35 διασωθέντες από τους οποίους οι 27 έμειναν για περαιτέρω περίθαλψη. «Κυρίως τα αίτια της νοσηλείας τους είναι παθολογικά και δεν απειλείται η ζωή κάποιου. Το πιο βαρύ περιστατικό ήταν ένας 16χρονος με έντονη αναπνευστική δυσχέρεια. Ολα όμως τα περιστατικά είναι ελεγχόμενα» εξηγεί ο κ. Καρβέλης και προσθέτει: «Εκτός από τον υπαίθριο υγειονομικό σταθμό που στήσαμε στο λιμάνι της Καλαμάτας και φυσικά το νοσοκομείο της περιοχής, όλες ο υγειονομικές δομές της ευρύτερης περιοχής ήταν σε ετοιμότητα να δεχτούν για περίθαλψη διασωθέντες του ναυαγίου. Ηταν εκπληκτική η συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού σε όλη αυτή την προσπάθεια. Από τις 2.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης βρίσκονται επί ποδός για να βοηθήσουν και οφείλω να τους ευχαριστήσω δημοσίως γι΄ αυτό».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΣΑΤΑ στους 104,1: «Οι δυσκολότερες ημέρες που ζήσαμε»
«Η Τετάρτη ήταν μία από τις δυσκολότερες ημέρες που ζήσαμε. Οι άνθρωποι ήταν αρκετά ταλαιπωρημένοι. Υπήρξαν κάποια λιποθυμικά επεισόδια, δύσπνοια, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος, υψηλός πυρετός, εξάντληση, δυσουρία, αιματουρία, ωτίτιδα και αγχώδεις διαταραχές» μας περιέγραψε μιλώντας στον «Peloponnisos FM» η προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ, Κατερίνα Τσατά.
Η ίδια ανέφερε ότι οι διασωθέντες που έφτασαν στον σταθμό υποδοχής «ήταν άνδρες μέσης ηλικίας. Στον χώρο που εμείς καλύπτουμε δεν υπήρχε καμία γυναίκα και κανένα παιδί. Εμείς ως νοσηλεύτριες μαζί με τους εθελοντές του Τομέα Υγείας και ένα κλιμάκιο Σαμαρειτών από την Πάτρα παραμένουμε στον χώρο και φροντίζουμε τους ανθρώπους που δεν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Τους παρείχαμε κάθε μορφής βοήθεια».
Τα κλιμάκια του ΕΕΣ, τα οποία διανυκτέρευσαν στο πλευρό των μεταναστών, παρέχουν Πρώτες Βοήθειες στους Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ στο σημείο, διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ενώ προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους διασωθέντες μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Παράλληλα, οι εθελοντές του ΕΕΣ ενισχύουν τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ για μεταφορά των πιο σοβαρών περιστατικών στα νοσοκομεία της περιοχής.
Εν τω μεταξύ κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων και Restoring Family Links (RFL) του ΕΕΣ έφτασε χθες στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει από το σημείο τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου. «Ο ΕΕΣ ήταν ο πρώτος που βρέθηκε εκεί και ο τελευταίος που θα φύγει. Συνεχώς προκύπτουν θέματα και συνεχώς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε» καταλήγει η κ. Τσατά.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News