RGC 2024 – Λούκα Κατσέλη: «Αβέβαιο το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής»
Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε κρίσιμα τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, καθώς, όπως είπε, «θα διαμορφωθούν νέες προτεραιότητες και θα δοθούν άλλα νοήματα στις ίδιες λέξεις. Τα εθνικά συμφέροντα, το lobbing των πολυεθνικών και η άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να αναπροσαρμόσουν την πολιτική συνοχής».
«Αβέβαιο» χαρακτήρισε το μέλλον της πολιτικής συνοχής η Ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στη Πάτρα.
Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε κρίσιμα τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, καθώς, όπως είπε, «θα διαμορφωθούν νέες προτεραιότητες και θα δοθούν άλλα νοήματα στις ίδιες λέξεις. Τα εθνικά συμφέροντα, το lobbing των πολυεθνικών και η άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να αναπροσαρμόσουν την πολιτική συνοχής».
Προέβλεψε πως μέσα από μία τέτοια κρίση «θα πάμε σε μία φάση όπου θα αναζητηθούν περιφερειακές κοινότητες. Θα γυρίσουμε πίσω σε αυτοδύναμες μορφές οργάνωσης, με ζητούμενο τη συνοχή, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Όσον αφορά την Ελλάδα πρόσθετε πως «βασικό πρόβλημα είναι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Εάν δεν αυξηθούν οι επενδύσεις, αλλά και αν δεν υπάρξει αλλαγή στην διάρθρωση των επενδύσεων, θα υπάρξει πρόβλημα». Τέλος, πρότεινε για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει εθνικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης με 5 εμβληματικές πρωτοβουλίες επένδυσης, επανασχεδιασμό της αναπτυξιακής διοίκησης, απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, διεύρυνση και συντονισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων, στελέχωση της περιφέρειας, παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου της Περιφέρειας και εμπλοκή του πολίτη έτσι ώστε να είναι συμμέτοχος σε όλη τη διαδικασία.
Με την σειρά της η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ, Νίκη Δανδόλου, μετέφερε τον προβληματισμό της για την πολιτική συνοχής. Ανέφερε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η στόχευση». Πρόσθεσε πως η πολιτική συνοχής πρέπει να «περικλείει πάνω της τα πάντα, πρέπει να είναι κοινός παρανομαστής όλων των πολιτικών».
Όσον αφορά την Ελλάδα, ανέφερε πως άλλη μία μεγάλη πρόκληση είναι οι πόροι και η διαχείρισή τους. «Πρέπει να βασίζεται σε στρατηγικές, να μην αλλάζουν με βάση τις πολιτικές αλλαγές. Τέλος, συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρχει τεχνογνωσία και διαχειριστική επάρκεια αξιοποίησης των πόρων. «Να έχουμε ενιαίους κανόνες και στρατηγικό πλαίσιο των δήμων και των Περιφερειών», κατέληξε.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Αλέκος Κρητικός, Ειδικός Σύμβουλος ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος Ε.Ε. και ο Γιώργος Ιωαννίδης, Μέλος Ομάδας Εμπειρογνωμόνων ΓΓΔΕ, για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2027 και πρώην Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ
Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Παρακολουθήστε το συνέδριο Live:
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News