ΣΥΡΙΖΑ: Η Σύνοδος Κορυφής επιβεβαίωσε «πρωτιά» Μητσοτάκη στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη

Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ

Καυστική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Έχασε την ευκαιρία» να διεκδικήσει μείωση του κόστους στις τιμές του ρεύματος.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρονται τα εξής: «Στη χθεσινή (25.03.2022) Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποδείχτηκε η ανεπάρκεια του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τα συμφέροντα που πραγματικά εξυπηρετεί. Αν και αρνητικός πρωταθλητής στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη δεν διεκδίκησε αλλά έχασε και την ευκαιρία να κερδίσει κάτι για την πατρίδα μας, όσο και αν προσπαθούν κυβέρνηση και φιλικά μέσα να θολώσουν τα πραγματικά αποτελέσματα του χθεσινού συμβουλίου.

Η απόφαση επισημαίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα αλλά και την αναγκαιότητα να εφαρμόσει τα μέτρα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, που από τον Οκτώβριο του 2021 προτείνει μείωση των φορολογικών βαρών στα καύσιμα, καθώς και τη φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών. Μέτρα που άλλες χώρες υλοποιούν, που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει εδώ και μήνες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να εφαρμόσει.

Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα σε κράτη μέλη να εφαρμόσουν επιπλέον μέτρα για τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πλαφόν στα κέρδη ή και στις τιμές χονδρικής και λιανικής στην ενέργεια. Η διακριτή αναφορά σε Ισπανία και Πορτογαλία από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μία απόδειξη ότι υπάρχουν λύσεις αλλά ο κ. Μητσοτάκης όχι απλά δεν τις διεκδίκησε αλλά τις αρνήθηκε.

Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει τους καταναλωτές και την οικονομία με ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους ρεύματος. Παραπέμπει συνεχώς σε αιτίες έξω από την Ελλάδα και σε λύσεις που θα έρθουν από την Ευρώπη για να κρύψει την ανεπάρκειά του αλλά και τη στήριξη που παρέχει στην αισχροκέρδεια και στα ουρανοκατέβατα κέρδη στη χώρα μας.

Οι καταναλωτές όμως και οι επιχειρήσεις ξέρουν. Οι λογαριασμοί που λαμβάνουν έχουν υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης», καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσου Ηλιόπουλου για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

Η χθεσινή (25.03.2022) απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραχωρήσει το δικαίωμα στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, πέραν της φορολόγησης των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών που εκεί υλοποιούν, να θέσουν και πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία δυο προοδευτικών ηγετών που αγωνίζονται και διεκδικούν για τα συμφέροντα των λαών τους και τη προστασία των κοινωνιών τους.

Η εξαίρεση της Ελλάδας από αυτή τη δυνατότητα, αν και χώρα του Νότου εξαρτημένη από το Ρωσικό αέριο και πρωταθλήτρια στις τιμές χοντρικής ρεύματος πανευρωπαϊκά, αποτελεί άλλη μια μεγάλη εθνική αποτυχία, που βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Μητσοτάκη.

Όταν όμως δε θες να στεναχωρήσεις τα καρτέλ της αισχροκέρδειας στη χώρα σου, με τι σθένος θα διεκδικήσεις εξαιρέσεις προς όφελος του λαού σου από το ευρωπαϊκό πλαίσιο;

Η χθεσινή απόφαση καταδεικνύει περίτρανα τη διαφορά ανάμεσα σε προοδευτικές κυβερνήσεις και στη Δεξιά και υποταγμένη στα συμφέροντα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μια διαφορά όμως που κοστίζει ήδη πολύ ακριβά στο πορτοφόλι κάθε ελληνικού νοικοκυριού.​

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Έρμαια της κερδοσκοπίας των αγορών ενέργειας οι πιο ευάλωτοι πολίτες

Η χθεσινή αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι της κυβέρνησης για να χαθεί και άλλος χρόνος αφήνοντας τους πολίτες – και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους – έρμαια της κερδοσκοπίας των αγορών ενέργειας.

Οφείλει άμεσα, όπως ήδη έχουν κάνει και άλλα κράτη, να προχωρήσει χωρίς ήξεις αφίξεις στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να επιβάλει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στην λιανική τιμή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν να εξαιρεθούν και πλέον έχουν τη δυνατότητα να λάβουν έκτακτα εθνικά μέτρα. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε ως επιχείρημα η χαμηλή ενεργειακή διασυνδεσιμότητα της χώρας μας για να τύχει και η Ελλάδα αντίστοιχης ευνοϊκής ρύθμισης;