Η σοκαριστική εξομολόγηση στην «Π» Αιγύπτιου διασωθέντα του ναυαγίου ανοικτά της Πύλου – Οικογενειακά δράματα
Κάθε ώρα ξετυλίγεται κι ένα προσωπικό ο δράμα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες, ανοικτά της Πύλου.
Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, μέχρι αργά χθες το βράδυ Πέμπτη 15/06/2023 ,συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι των μεταναστών διασωθέντων και αγνοούμενων του πολύνεκρου ναυαγιού ανοικτά της Πύλου.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΛΑΜΗΣ
Η αγωνία τους ήταν στο ζενίθ. Πέρασαν από το νοσοκομείο, δεν βρήκαν κανέναν, πήγαν στο κτίριο του λιμανιού όπου φιλοξενούνται 75 άτομα πριν αυτά μεταφερθούν στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στη Μαλακάσα, και πάλι δεν εντόπισαν κάποιον δικό τους. Γνωρίζουν καλά τι έχει συμβεί. Και προσεύχονται στον Αλλάχ για τον ξάδελφο, τον αδελφό, τη γυναίκα, τον φίλο, που χάθηκαν στα 5.200 μέτρα στον βυθό της Μεσογείου, 47 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου.
Στο κτίριο του λιμανιού όλοι φορούν «καρτέλες», κρεμασμένες στον λαιμό τους. Με τα στοιχεία τους. Κάποιοι δεν γνωρίζουν καν ότι το παιδί ή η γυναίκα τους δεν υπάρχει πια. «Εχω τη γυναίκα μου στο πλοίο» μας είπε ένας Αιγύπτιος γύρω στα 40. Δεν μιλούσε καλά Αγγλικά.
Στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας οι σκηνές στους θαλάμους απεικονίζουν την τραγωδία. Κατεβασμένα πρόσωπα με μάσκες στο στόμα και τη μύτη. Με δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και στην ομιλία!
Βούτηξαν στη θάλασσα, το σκάφος βούλιαζε, και ένα χέρι Ελληνα λιμενικού τον έσωσε. «Είναι πάνω από 100 παιδιά κάτω. Και πολλές γυναίκες. Πάνε όλοι. Χάθηκαν…» μας λέει ένας Αιγύπτιος με τρεμάμενη φωνή. 4.000 ευρώ είχε πληρώσει για να φθάσει στην Ιταλία. Το ψαροκάικο ήταν πληρωμένο για 750 ψυχές.
Στα 3.000.000 ευρώ τα έσοδα για αυτόν που σχεδίαζε το μοιραίο ταξίδι και συνεργάστηκε με άλλους για την πραγματοποίησή του.
Ωρα 4 τα ξημερώματα Πέμπτης. Στο νοσοκομείο φθάνει ένας Σύρος γύρω στα 45. Μιλά με τον υπεύθυνο ασφαλείας στα Αγγλικά. Εργάζεται στο Βέλγιο και περίμενε τον γιο του. Μόλις 17 ετών. Ο ανήλικος ήταν επιβάτης του μοιραίου αλιευτικού. Ο πατέρας έψαξε στο νοσοκομείο, τον αναζήτησε και στους διασωθέντες. Δεν τον βρήκε. Εχασε το παλληκάρι του.
Ενας άνδρας από τη Βρετανία έφτασε στην Καλαμάτα για να αναζητήσει συγγενείς του που είναι μέσα στους εκατοντάδες αγνοούμενους. Ο Αφτάμπ Καν που ζει στο Γούλβερχαμπτον είπε ότι φοβάται πως οι συγγενείς του είναι μεταξύ των εκατοντάδων αγνοούμενων.Οπως είπε, ένας εξάδελφός του βρέθηκε ζωντανός, αλλά δεν κατάφερε να βρει τους άλλους δύο.
Συγκλονίζει η μαρτυρία αδερφού επιβάτη που βρισκόταν στο αλιευτικό που ναυάγησε στην Πύλο. Ο Μοχάμεντ ψάχνει τον αδερφό του που βρισκόταν στο μοιραίο σκάφος. «Ισως πνίγηκε, ίσως είναι ζωντανός, δεν ξέρω ακόμα, αληθινά ελπίζω να είναι ζωντανός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νεαρός άνδρας.
Στο ταξίδι μαζί με τον αδερφό του, ο Μοχάμεντ είχε και έναν φίλο τους μαζί και ψάχνει έστω κάποιο σημείο επαφής με αυτόν για να μάθει τι απέγινε ο αδερφός του. «Ηταν ο αδερφός μου και ο φίλος του, τους πήραν τα κινητά, δεν είχαν ίντερνετ, πήραν τα κινητά τους και τους τα έκλεισαν, αυτά ξέρω» τόνισε ακόμη ο Μοχάμεντ.
Ο Μάλεκ από τη Συρία που, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εδώ και 6 χρόνια ζει στη Γερμανία, το πρωί κατέφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας, αναζητώντας τον 18χρονο αδελφό του Μοχάμεντ. Εχουν να μιλήσουν εδώ και 6 ημέρες και το μόνο που γνώριζε είναι ότι είχε ξεκινήσει από τη Συρία για να πάει Ιταλία.
Τον ανιψιό του αναζητά και ο Μάριος από τη Συρία που ζει στην Κύπρο. Οπως είπε, ο ανιψιός του επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που ξεκίνησε από τη Λιβύη και ήθελε να φτάσει στην Ιταλία. Δεν βρίσκεται στους διασωθέντες που έχουν φτάσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, ούτε σε κάποιο νοσοκομείο.
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ
Γύρω στις 8 το βράδυ της Τρίτης, το drone της Frontex εντοπίζει το σκάφος. Ηταν ακόμη μέρα. Στέλνει φωτογραφίες στα κεντρικά της υπηρεσίας. Διακρίνονται 200 άτομα στο κατάστρωμα. Λίγο αργότερα, δύο φορτηγά πλοία πλησιάζουν. Ρωτούν αν θέλουν βοήθεια. Η απάντηση του καπετάνιου – διακινητή… αρνητική! Ειδοποιείται το Λιμενικό. Σκάφος του Λιμενικού 40 μέτρων, αποπλέει από τα Χανιά. Εντοπίζει το αλιευτικό. 47 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Η ερώτηση ίδια: «Θέλετε βοήθεια;». Η απάντηση αρνητική. Στις 2 τα ξημερώματα ο καπετάνιος με δορυφορικό τηλέφωνο ειδοποιεί πως δήθεν χάλασε η μηχανή του. Στις 2.14 ο άνδρας του Λιμενικού ειδοποιεί τα Χανιά. Το αλιευτικό έγειρε αριστερά, έγειρε δεξιά, ξαναέγειρε, και μετά τα «παλατζαρίσματα» αναποδογύρισε. Μέσα σε 15 λεπτά είχε βυθιστεί. Την ίδια ώρα, οι άνδρες του Λιμενικού τραβούσαν κόσμο από τη θάλασσα στο κατάστρωμα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News