Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ανοίγει τον διάλογο για το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων
Αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως θεσμικός τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας αλλά και ως εγγυητής της επιστημονικής τεκμηρίωσης σε θέματα κρίσιμα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το ΤΕΕ/ΤΔΕ διοργανώνει δημόσια ημερίδα την Τρίτη 13 Μαΐου 2025, στις 16:00, στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα).

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ερμηνεία και την αποσαφήνιση των συνεπειών του Προεδρικού Διατάγματος 129/2025, που εισάγει νέο πλαίσιο για την οριοθέτηση οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
Αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως θεσμικός τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας αλλά και ως εγγυητής της επιστημονικής τεκμηρίωσης σε θέματα κρίσιμα για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το ΤΕΕ/ΤΔΕ διοργανώνει δημόσια ημερίδα την Τρίτη 13 Μαΐου 2025, στις 16:00, στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα).
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο οποίος θα παρουσιάσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο και θα απαντήσει σε καίρια ερωτήματα που έχουν προκύψει.
Η έκδοση του ΠΔ έχει προκαλέσει εκτεταμένες ανησυχίες τόσο στον τεχνικό κόσμο όσο και στις τοπικές κοινωνίες, καθώς εισάγει όρους και κριτήρια που ενδέχεται να επιδράσουν σημαντικά στην οικοδομική δραστηριότητα, στον σχεδιασμό Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και εν τέλει στην ιδιοκτησία και την οικονομική ζωή στην ελληνική περιφέρεια.
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ, Βαγγέλης Καραχάλιος: «Σε μια συγκυρία όπου οι θεσμικές ρυθμίσεις διαμορφώνουν καταιγιστικά το μέλλον της τοπικής ανάπτυξης, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας πρωτοστατεί και αναλαμβάνει την ευθύνη να προσφέρει χώρο δημόσιου τεκμηριωμένου διαλόγου. Η πολεοδομική πολιτική δεν μπορεί να εφαρμόζεται χωρίς συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς επιστημονική αξιολόγηση των επιπτώσεών της».
Το ΤΕΕ/ΤΔΕ είναι το πρώτο Τμήμα του Επιμελητηρίου που ανοίγει θεσμικά τη συζήτηση για το ΠΔ 129/2025, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του ως πυλώνα ενημέρωσης, επιστημονικής υποστήριξης και θεσμικής παρέμβασης.
Η ημερίδα απευθύνεται σε μηχανικούς, Δημοτικές Αρχές, στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών ΟΤΑ, μελετητές και ενεργούς πολίτες, δίνοντας βήμα σε έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία.
Στόχος δεν είναι μόνο η αποσαφήνιση των τεχνικών σημείων του ΠΔ, αλλά και η ανάδειξη των ευρύτερων κοινωνικών και αναπτυξιακών συνεπειών που απορρέουν από τη νέα κανονιστική πραγματικότητα.
Το ΤΕΕ/ΤΔΕ παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην υπεύθυνη τεχνική τεκμηρίωση και στη θεσμική εγρήγορση για κάθε ρύθμιση που επηρεάζει την άσκηση του επαγγέλματος, την τοπική οικονομία και τα δικαιώματα των πολιτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάτρα: Ενοχή για μέλη της Διοίκησης της «Αχαϊκής», αναμένονται βαριές ποινές ΒΙΝΤΕΟ
Απατεώνες με λεία μισού εκατομμυρίου ευρώ, με δράση στη Δυτική Ελλάδα ΦΩΤΟ
Παραδόθηκε ο δράστης μαχαιρώματος στην Πάτρα
Κασμίρ: Εξαπέλυσε πυραύλους η Ινδία, τουλάχιστον 11 νεκροί, η αντίδραση Τραμπ ΒΙΝΤΕΟ
Ο καιρός σήμερα 7/5: Πως θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες, η πρόγνωση για την Πάτρα
Πάτρα: Βίασε ανήλικη με αναπηρία, μήνυσε την οικογένειά της
Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών
Η Αχαΐα στο πλάνο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων – Τι αφορά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News